Nütrisyonel durum degerlendirme yöntemlerinin etkinliğinin araştırılması
The investigation of the effectiveness of various nutritional assessment methods
- Tez No: 194311
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Genel Cerrahi, Nutrition and Dietetics, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: malnütrisyon, beslenme durum değerlendirmesi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETKlinik Nütrisyon Yüksek Lisans TeziNÜTRİSYONEL DURUM DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN ETKİNLİĞİNİNARAŞTIRILMASIHALİME PULATZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Genel Cerrahi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Alper CİHANAMAÇ: Malnütrisyon hala hastanelerde fark edilmeyen büyük bir problemdir.Malnütrisyonun tespit edilmesinde altın standart sayılacak bir yöntemin bulunmayışı veklinisyenlerin konunun üzerinde durmaması, beslenme desteğinin ihmal edilmesinde birçokhatanın temel sebebidir. Bu çalışmanın amacı hastanede yatan hastalarda beslenmedurumunun değerlendirilmesinde kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması ile seçicilik veduyarlılık değerlerinin tespit edilmesidir.GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırma grubunu Ocak- Eylül 2004 tarihleri arasında ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine yatan, 18 yaş üstü, gebe veemzikli olmayan, çalışma amacı dışında laboratuvar testleri çalışılmış ve ilk 48 saatte SGD,NRS-2002, NRİ ve İNA yöntemlerinin dördü birden uygulanabilmiş 300 hastaoluşturmaktadır. Araştırmanın klinik verileri hastalarla görüşülerek ve laboratuvar verilerihasta dosyalarından alınarak toplanmıştır. SGD, NRS-2002, NRİ ve INA yöntem sonuçları iyibeslenmiş ve malnütrisyon riskinde olmak üzere iki guruba ayrılmıştır. Daha sonra dört testinen az üçünde iyi beslenmiş hastalar iyi beslenmiş, diğerleri ise malnütrisyonda veyamalnütrisyon riskinde olmak üzere iki guruplu kombine indeks oluşturulmuştur.BULGULAR: Kombine İndeks ile çalışma sonucunda hastaların % 47.6'sı malnütrisyonyönünden risk altında bulunmuştur. Malnütrisyon riskinde olan hastaların tespit edilmesindekullanılan yöntemler karşılaştırıldığında SGD ve INA yöntemlerinin % 82, NRİ yönteminin% 81, NRS-2002 yönteminin % 80 duyarlılığa, SGD yönteminin % 97, NRİ yönteminin% 96, NRS-2002 yönteminin % 90, İNA yönteminin % 83 seçiciliğe sahip olduğu tespitedilmiştir.SONUÇ: Oluşturulan kombine indekse göre sonuçlara toplu olarak baktığımızda SGD enyüksek duyarlılık ve seçicilik oranına sahip görülmektedir. SGD uygulaması bu konudadeneyimli kişiler tarafından yapıldığında güvenilirliği artmaktadır ancak deneyimsiz kişilerintesti yapması zorlaşmaktadır. Dolayısı ile yatan her hastanın deneyimli kişi tarafındangörülmesi ve yorumlanması zorunluluğu doğmaktadır.NRS 2002 testi hiçbir laboratuvar parametresi kullanılmadan SGD'den daha düşük yüzdeleresahip olarak karşımıza çıkmıştır.NRİ testi SGD gibi yüksek doğruluğa sahip olarak görülmüştür. Ancak laboratuvarparametresi gerektirmesi tarama testi olarak kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Klinikte yatanve laboratuvar parametresi başka sebeple çalışılmış olan hastada malnütrisyondeğerlendirmesi için kullanılabilir.INA testinde ise kombine indekse ve diğer testlere göre daha düşük değerler elde edilmiştir.Burada sadece laboratuvar parametrelerinin kullanılması temel soruın olarak gözükmektedir.En yüksek seçiciliğe sahip SGA rutinde kullanılabileceği gibi, basitliği ve çabukyapılabilmesi yönünden NRS-2002 yöntemi de malnütrisyon tarama testi olarak rutinderahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Thesis of the Clinic NutritionTHE INVESTIGATION OF THE EFFECTIVENESS OF VARIOUS NUTRITIONALASSESSMENT METHODSHALİME PULATUniversity of Zonguldak KaraelmasInstitute of the Health Science, Department of SurgeryAdvisor: Alper CİHAN, MD.AIM: Malnutrition is a major problem that can still be unrecognized in medical centers.Absence of a gold standard method to assess malnutrition and insufficient interest ofclinicians on this issue are the main reasons for ignorance of nutritional support. The aim ofthis study is to compare various techniques to assess nutritional status of hospitalized patientsand to establish their sensitivity and specificity.MATERIALS and METHODS: The sample of this study is composed of 300 patients over18 years of age or above, excluding pregnant and childbed women, whose laboratory testswere completed and to whom all 4 of Subjective Global Assessment (SGA), Nutritional RiskScreening (NRS-2002), Nutritional Risk Index (NRI) and Instant Nutritional Assessment(INA) tests were applied in the first 48 hours of hospitalization. The clinical data of thepatients were obtained by interviewing with the patients and the laboratory data from the files.SGA, NRS-2002, NRI and INA tests results were grouped into `well-nourished? and `undermalnutrition risk?. Further, a combined index was constructed to group the patients into a`well-nourished group? if at least 3 of this four tests were ranged as well-nourished and therest into a `group with malnutrition or under malnutrition risk?.RESULTS: With combined index 47.6 % of the patients were found to be `under malnutritionrisk?. When the nutritional assessment methods were compared, the sensitivity of SGA andINA was 82 %, that of NRI was 81 % and that of NRS-2002 was 80 %. The specificity wasfound to be 97 % for SGA, 96 % for NRI, 90 % for NRS-2002 and 83 % for INA.CONCLUSİON: Among the four nutritional assessment methods, SGA seems to have thehighest sensitivity and specificity that is closest to those of the combined index. Whenexperienced clinical staff applies the test, the confidency of SGA is getting improved. Hence,all of the hospitalized patients should be evaluated by an experienced staff. NRS-2002 that isapplied without any laboratory data has lower sensitivity and specificity ratios than SGA.NRI has been found to be of similar accuracy as SGA, but the need for laboratorymeasurement makes it difficult to use as a surveillance test.With INA, the values were lower than with the combined index and with the other tests alone.This is because of its reliance only on laboratory parameters.SGA, with the highest specificity, can be applied routinely; NRS-2002 also can be used as aroutine malnutrition surveillance test due to its easiness and quickness.KEY WORDS: malnutrition, nutritional assessmentScience Code: 101.19.01