Kronik yaralı hastalarda işgücü kaybı ve hastane maliyeti
The loss of workforce and the cost in the patients having chronic wounds
  1. Tez No: 194312
  2. Yazar: ÇAĞLA ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BABUCÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Yaralar, İşgücü Kaybı, Tedavi Maliyeti
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kronik Yaralar , bütün toplumlarda, bütün yaş gruplarında görülen , uzun sürenhastalık hali ve komplikasyonlarla seyreden, iyi tedavi edilmediğinde yaşamkalitesini büyük ölçüde azaltabilen , işgücü kayıplarına neden olan , maliyetinyüksek olduğu bir hastalıktır. Hastalık boyunca görülen işgücü kayıplarınınsaptanması, hastada meydana gelen maddi ve manevi açıdan yıpranmalara nedenolmasının tespiti açısından önemlidir. Kronik yaraların maliyetlerinin ve bunuoluşturan faktörlerin belirlenmesi toplum sağlığı yönünden önemlidir. Bunlarıbilmek , maliyeti azaltmaya yönelik gayretlerin başlatılması için ilk unsurdur.Böylece hastalığın düşük maliyette ve etkili tedavisi ile toplum sağlığına ve ülkeekonomisine olumlu katkılarda bulunmak mümkün olacaktır.Bu doğrultuda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve AraştırmaHastanesinde tedavi gören kronik yaralı hastalarda işgücü kayıplarını ve hastanemaliyetini değerlendirmek amacıyla çalışma planlanmıştır. Araştırma , ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedavisi yapılmışveya yapılmakta olan, araştırmaya katılmayı kabul eden 116 hastanın katılımı ilegerçekleştirildi. Hastaların % 31'inin 58-49 yaşları arasında olduğu, % 84'ününiiiÖZET (devam ediyor)erkek olduğu , % 41'inin lise mezunu olduğu, % 34'ünün serbest mesleğe sahipolduğu , % 60'ının aylık gelirinin 500 YTL - 700 YTL arası olduğu, % 57'sininsosyal güvencesinin Emekli Sandığı olduğu tespit edilmiştir. Kronik yaralıhastalarda günlük faaliyetlerini fazla ve çok fazla derecede aksatmalarına(p1=0.064), mesleklerini hiç yapamamaları ve aksatmalarına (p1=0.008,p2=0.090 ) göre Ortalama Yatış Süreleri ( O.Y.S. ) ve Ortalama Maliyet ( O.M. )ortalamaları yönünden gruplar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Hastalardahastanedeki tedavi sürecinde başkasına bağımlı olmalarına (p1=0.011) , kronikyara ortaya çıktıktan sonra mesleklerini eski güçle yapamamalarına (p1=0.039) ,şuan kronik yaraları olmalarına (p1=0.025) , çok kötü ve kötü derecede hayatkonforuna sahip olmalarına göre (p2=0.018) göre O.Y.S. ortalamaları yönündenanlamlı doğru orantılı bir ilişki bulunmuştur.Hastalarda yeşil karta sahip olmalarına (p2=0.021) göre O.M. yönünden anlamlıdoğru orantılı bir ilişki bulunmuştur.Sonuç olarak kronik yaralar, hastalarda gerek günlük faaliyetlerin düzenli vesağlıklı bir biçimde yerine getirilmemesine gerekse meslek hayatlarındaverimliliğin düşmesine sebep olur. Aynı zamanda tedavi ve bakım süresinin uzunolması ve yaraların tekrarlayıcı olması nedeniyle tedavi maliyetinin de çok yüksekolduğu bir hastalıktır.
Özet (Çeviri)
Chronic wounds are illnesses which are seen in all age groups , look on long-term illness situation, can decrease the life quality when they are not treated well,cause workforce loss and have a high cost. Determining the loss of workforceduring the illness is important in terms of determinig the physical and emotionalloss of the patient. Also , as the patient is in the condition of consumer instead ofproducer ( thus, being paid without working ), this situation causes the socialinsurance administration damage. Moreover, determining the costs of chronicwounds and the factors forming these costs is significant in terms of society?shealth . Being aware of the cost of illness and the factors forming it is the firstelement in order to start the efforts decreasing the cost of illness. So, it ispossible to contribute to the health and economy of the country in a positive waywith the cost- effective treatment.For this reason, this study has been done to assess the loss of workforce and thecost in the patients having chronic wounds being treated in Zonguldak KaraelmasUniversty School of Medicine.vABSTRACT (continued)This study has been carried out with the participation of 116 patients accepting toinvolve in this study. It is reported that from these patients , 31 % are between 58and 49 years old, 84 % are male, 41 % graduated from high school, 34 % areoccupied with business, 60 % have monthly income between 500 YTL and 700YTL, 57 % have social insurance in pension fund.In the patients having chronicwounds, a significiant relationship between groups has been found according tohindering their life activities excessively or more excessively ( p1=0.064 ,p2=0.407 ), according to not working or hindering their work ( p1=0.008 , p2=0.040 ) in terms of average hospitalisation period ( A.S.P.) and average cost (A.C. ). A significiant relationship has been found according to their dependencyon another person during the treatment period in hospitals ( p1=0.011), inability towork as in the past after the chronic wound appears ( p1= 0.039 ), current chronicwounds( p1=0.025 ), quality of life ( p2= 0.018 ) in terms of A.S.P. average. Asignificant relationship has been found according to their having green card(Green Card is a card which is given to individuals having low wealth conditionand not working in a government corporation or any other private corporationwith their application in order to benefit from the health services) ( p2=0.012 ) interms of A.C.Consequently, chronic wounds cause patients whether not to carry out their dailyactivities in a regular and healthy way or to decrease their productivity in theiroccupational life. In addition , repetitive chronic wounds make the treatment andthe care be longer and make the cost-effective be higher.Key Words : Chronic Wounds, The Lost of Workforce, The Cost of TreatmentScience Code: 101.23.01vi