Kronik yaralarda izole edilen mikroorganizmalar
Microorganisms isolated from chronic wounds
  1. Tez No: 194310
  2. Yazar: YURDAGÜL DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜVEN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik yara, mikroorganizma, Chronic wound, microorganisms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKRONİK YARALARDA İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALARYurdagül DEMİROĞLUZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüPlastik ve Rekonstrüktif Cerrahi anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Güven ÇELEBİ22.06.2005, 57 sayfaBu araştırma, tanımlayıcı araştırma niteliğinde olup, kronik yaralardanizole edilen mikroorganizmaları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanınörneklemini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve AraştırmaHastanesinde kronik yara nedeniyle tedavi gören 100 hasta oluşturmuştur. Veritoplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür bilgileri dikkate alınarakhazırlanan veri toplama formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS11.0 paket programı kullanılarak; yüzdelik sayılar ve Ki Kare testleriuygulanmıştır.100 kronik yaradan 149 izolasyon kültürü değerlendirilmiştir. Kronikyaralarda 15 tür mikroorganizma saptanmıştır; saptanan mikroorganizmaların %34.9'unu Stafilakok (%18.1'i Koagülaz (+) Stafilakoklar % 16.8'i Koagülaz (-)Stafilakoklar), % 22,9'unu Pseudomonas, % 7,4'ünü Asinetobakter, E. Coli,%6,7'sini Klebsiella, %5,4'ünü Enterokok, %4,7'sini Enterobakter, % 3,3'ünü%2,7'sini Streptokok, %2,0'sini Difteroid, %2,0'sini Candida,Proteus,%0,6'sını Stenetrophomonas oluşturmaktadır.İzole edilen mikroorganizmalar ile yara lokalizasyonu, yara oluşumsebepleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı( P>0.05).Yoğun bakımlarda yatan hastalarda MRSA daha sık izole edildi (p< 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSRACTMaster of Science ThesisMicroorganisms Isolated from Chronic WoundsYurdagül DEMİROĞLUZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Health SciencesDepartment of Plastic and Reconstructive SurgeryThesis Advisor: Ass. Prof. Güven ÇELEBİ22.06.2005, 57 pagesThis study was carried out to determine the microorganisms isolated fromchronic wounds. The subjects included 100 patients who had chronic woundtreatment in Zonguldak Karaelmas University Hospital. The data collection toolprepared by the researcher on the basis of literature data. SPSS 11.0 packagesoftware was used to analyse the collected data, and the percentage, Chi-Squaretests were implemented to evaluate the collected data.One hundred and forty nine isolates were cultured from 100 patients. Theresults demonsrated that 15 species microorganisms and 34.9% Stafilococus(18.1% Koagülaz (+)Stafilococus 16.8% Koagülaz (-) Stafilococus), 22,9%Pseudomonas, 7,4% Acinetobacter, E. Coli, 6,7% Klebsiella, 5,4% Enterococus,4,7% Enterobacter, 3,3% Proteus, 2,7% Streptococus, 2,0% Difteroid, 2,0%Candida, 0,6% Stenetrophomonas were isolated from chronic wounds.The difference between isolated microorganisms, wound localization andetiologic reasons of choronic wound was not statistically different ( P>0.05).When compared with nonintensive care units, MRSA was more frequentlyisolated from care unit patients(p< 0.05).