Trombositten zengin plazma ve kitosan'ın kemik rejenerasyonu üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The investigation of comparative effects of chitosan and PRP on bone regeneration
- Tez No: 194374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKINCIBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TZP, kitosan, kemik rejenerasyonu, tavşan kafatası defektleri, PRP, chitosan, bone regeneration, rabbit cranial defects
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hastanın kendi kanından elde edilenfibrin yapıştırıcı modifikasyonu olan trombositten zengin plazma (TZP) jel iledoğal bir polisakkarit olan kitosan'ın beraber kullanımının yara iyileşmesiüzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı TZP jel ile kitosansüngerin tek başına veya beraber kullanımının tavşan kafatasındaki kemikrejenerasyonuna olan etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada TZP jel eldeetmek için renk kodlu kurasan kiti kullanılmıştır. Kitosan'ın sünger formu isedeasetilizasyon derecesi %86 olan kitosan tozunun distile suda %3'lükkonsantrasyonunun hazırlanması ve -22 derecede 24 saat dondurulupliyofilizatörde kurutulması ile elde edilmiştir.Tavşan kafatasında açılan 4.5mmçapındaki defektler TZP, kitosan sünger veya TZP ile birlikte kitosan süngerile doldurulmuş, defektlerin bir tanesi ise kontrol grubu olarak boşbırakılmıştır. 4. ve 8. haftalarda tavşanlar öldürülüp, greft materyallerininuygulandıkları bölgelere zarar vermeden kafatası kemiği kesilerek %4'lükformalin solüsyonunda fikse edilmiş ve %10'luk formik asit içerisinde 48 saatboyunca dekalsifiye edilmiştir. Elde edilen histolojik kesitler 5 µm kalınlığındahazırlanarak H&E ile boyanmış ve ışık mikroskobunda değerlendirilmiştir.Dördüncü ve sekizinci haftalardaki değerlendirmelerin hepsinde TZPgrubunda daha iyi bir kemik formasyonu gözlemlenmiştir. TZP grubundakidefektlerin tümü kalın trabeküler yeni kemik ile dolmuştur. Kontrol grubundakidefektlerde kemik dolumunun sadece TZP yerleştirilen gruba göre daha azmiktarda olduğu izlenmiştir. Gruplar arasında en az kemik dolumu ise sadecekitosan yerleştirilen grupta gözlemlenmiştir. Sadece kitosan süngeruygulanan grupta limitli bir yeni kemik formasyonu izlenirken kitosanpartikülleri ile kemik arasındaki fibröz demarkasyon hattı dikkat çekicidir. Budurum kitosanın yetersiz rezorbe olması ile açıklanabilir. Buna karşın kitosansünger ile TZP'nin beraber uygulandığı defektlerdeki yeni kemikformasyonunun sadece kitosan uygulanan gruptaki yeni kemikformasyonundan daha fazla olduğu gözlenmiştir. Bu durum ise yaraiyileşmesinde büyüme faktörlerinin etkisine ve lizozomal yollardan kitosanırezorbe eden makrofajların aktivasyonuna bağlanabilir. Bu grupta daha iyikemik formasyonu gözlenmesine rağmen hala fibröz bağdokusu ileçevrelenmiş kitosan artıklarının varlığı göze çarpmaktadır. TZP uygulamasıhistolojik olarak artan yeni kemik formasyonuna neden olmaktadır. Kitosanındaha farklı form ve türevleri yeni kemik formasyonu elde etmede yararlıolabilir.
Özet (Çeviri)
The effect ofplatelet rich plasma (PRP); a modification of fibrin glue made fromautologous blood and chitosan; a natural polysaccharide combination onwound healing is not known. This study aimed to investigate and comparethe effect of chitosan sponge and PRP gel alone as well as their combinationon bone regeneration in rabbit cranial defects. The colour-coded CurasanPRP kit was used to obtain PRP gel and chitosan powder with a degree ofdeacetylation of 86% was dissolved in distilled water to obtain gel at 3 % w/vconcentration and frozen at - 22oC for 24 hours and dried at lyophilizator toget sponge form. Four cranial defects with 4,5 mm diameter in size werecreated in rabbits cranium and grafted with PRP, chitosan sponge alone andchitosan sponge incorporated with PRP and one of the defects was used ascontrol. The rabbits were sacrificed by the 4th and 8th weeks and the entirecranium was removed without encroaching on the grafted areas and thespecimens were fixed with 4 % formalin solution and then decalcificated in 10% formic acid for 48 hours. The histological specimens were prepared in theusual fashion with H&E at 5 µm thickness and was examined by using lightmicroscopy. A better bone formation was observed in PRP group whencompared to other groups at week 4 and week 8. All parts of the defectswere filled with thick trabecullar new bone in PRP group. The amount of newbone formation in control groups was found to be less when compared toPRP group and least in chitosan group. The defects which were filled withchitosan sponge showed a limited amount of new bone formation andobvious fibrous demarcation line between chitosan particles and bone. Thismay be explained with inadequate resorption of chitosan. In contrast, defectsfilled with chitosan sponge incorporated with PRP gel showed better newbone formation than the group chitosan alone. This might be because of theeffects of growth factors in wound healing and activation of macrophageswhich are responsible for lysis of chitosan. Although greater bone formationwas seen in this group, there was still chitosan particles which wereencapsulated with fibrous connective tissue. Application of PRP showed ahistological tendency toward increased bone formation. Other forms orderivatives of chitosan may have beneficial effects to achieve new boneregeneration.