Perkütan nefrolitotomi sonrası hastaların taburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimleri
Patients' need for information at the stage of discharge after percutan nephrolithotomy
- Tez No: 194373
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Üroloji, Nursing, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan nefrolitotomi, perioperatif hemşirelik bakımı, taburculuk eğitimi, Percutan Nephrolithotomy, perioperative nursing care, discharge training
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, Perkütan Nefrolitotomi sonrası hastaların taburculukaşamasındaki bilgi gereksinimlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarakyapılmıştır. Araştırma, 01/06/2004 tarihinden itibaren toplam 6 ay HacettepeÜniversitesi Erişkin Hastanesi Üroloji Kliniğinde Perkütan Nefrolitotomi uygulanantoplam 100 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacıtarafından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafındanhastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplarıve ki kare önemlilik testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre;perkütan nefrolitotomi sonrası taburculuk aşamasında hastaların evde bakımlarınailişkin yeterli bilgi almadığı, evde bakıma yönelik birçok konuda bilgigereksinimlerinin bulunduğu ve hemşirelerin taburculuk eğitiminde çok az yer aldığıbelirlenmiştir. Eğitim durumu yüksek olan hasta grubunun perkütan nefrolitotomisonrası yara bakımı, ilaç kullanımı, doktora başvurulması gereken durumlara yönelikbilgi alma oranının diğer hastalardan fazla olduğu; ailesinde üriner sistem taşı olanhastaların taşın tekrar oluşumunu önlemeye yönelik bilgi alma oranının diğerhastalardan az olduğu; daha önce üriner sistem taşına yönelik tedavi alan hastalarınyara bakımı, doktora başvurulması gereken durumlar ve günlük yaşam aktivitelerineyönelik bilgi oranının diğer hastalardan az olduğu belirlenmiş ve aradaki farkistatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Perkütan nefrolitotomi sonrası taburculukaşamasında hastalara planlı bir taburculuk eğitiminin verilmesi ve hemşirelerintaburculuk eğitimindeki rollerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri içinönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A descriptive and cross-sectional research was done with the aim of identifyingpatients? needs for information at the stage of discharge after PercutanNephrolithotomy. The study examined 100 patients in Hacettepe University AdultHospital Urology Clinic to whom Percutan Nephrolithotomy was applied, for about 6months since 01.06.2004 As a data collection instrument, a question paper preparedby the researcher herself was used. Data were obtained through the interviews withpatients by the researcher. Percentage calculations and Chi-square significance testswere used in the evaluation of the data. According to obtained results, it was seenthat patients at the stage of discharge after percutan nephrolithotomy were not givensufficient information about their health-care practices at home, therefore, were inthe need of information about several issues related to their home care and thatnurses rarely involved in discharge training. When compared to other patients, thepercentage of getting information about wound care after percutan nephrolithotomy,medicine intake and conditions in which it is necessary to consult a doctor is greaterfor the patients in the highly educated group; the percentage of getting informationabout how to prevent the reoccurrence of the stone is smaller for the patients with afamily member having a urinary system stone; the percentage of getting informationabout wound care, conditions in which it is necessary to consult a doctor and dailylife activities is smaller for the patients who had any treatment of urinary systemstone in the past and the difference is found to be statistically significant.Suggestions were made about how to give a regular discharge training to patients atthe stage of discharge after percutan nephrolithotomy and how nurses could fulfilltheir roles effectively in discharge training.