Resimli çocuk kitaplarının benlik kavramıyla ilgili konuları içermesi yönünden incelenmesi
Study on analysing childrens picture story books about self concept subject matter
- Tez No: 194380
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Home Economics, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, kendilik algısı, konu analizi, Children?s literature, self perception, content analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma,Türkiye'de Türkçe basılmış yerli ve yabancı resimli çocuk kitaplarının benlikkavramıyla ilgili mesajları içerip içermediklerini analiz etmek amacıylaplanlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 1980-2003 yılları arasında basılmış olan,kütüphanelerde, özel koleksiyonlarda ve piyasada bulunan ve random yöntemiyleseçilmiş olan 45 çeviri, 195 yerli kitap olmak üzere toplam 250 kitap oluşturmuştur.Ayrıca, seçilen kitapların bir öykü özelliği taşımasına dikkat edilmiştir. Kitaplar,araştırmacı tarafından geliştirilen ve üç uzman görüşü alınarak hazırlanan ?BenlikKavramı Konuları Kontrol Listesi? ile değerlendirilmiştir. Kontrol listesinde 6 genelkonu bulunmaktadır. Her genel konunun alt konuları bulunmaktadır. Her bir genel vealt konuyu işlemiş olan kitap sayısı belirlendikten sonra tablolar oluşturulmuştur.Tablolar, SPSS 12.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgularsonucunda; örneklemi oluşturan resimli çocuk kitaplarının en fazla işlenen genelkonusunun akran ve çevre ilişkileri olduğu, en az ise akademik durum ve fizikselgörünüm olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, az sayıda işlenen konulara daha fazlaağırlık verilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Thisresearch was planned and carried out to study Turkish children?s picture story books,to assertain whether the subject matter about self concept. The samples used inresearch were chosen from amongs books printed between the years 1980-2003 andtaken at random from various kindergartens, libraries, private collections and fromthose sold in bookshops. Of the 250 children?s picture story books, 195 were localand 55 were translation. It was considered important to choose books which had adefinite storyline and also only one story and not a collection of unconnected stories.The books chosen were studied and then registared on a ?Check List of Self ConceptSubject Matter? specially prepared by the researcher from this a ?main subject list?was prepared and then divided into ?sub-subject lists?. It was then decided howmany books were numbered under each subject heading. The tables were analized byusing the SPSS 12.0 computer statistical program. According to the findings at theend of the research the main subjects of ?peer and environmental relationships? wasthe most worked up subject and ?academical condition? and ?physical appearence?were the least worked up subjects. While it was seen that the subjects which wereworked up less must be focused on more in the present.