Fiziksel etkinliklerin kadınların bedenlerinin ve toplumsal kimliklerinin yapılanmasındaki işlevi
The effect of physical activities on the bodies and social identities of women
- Tez No: 194389
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEFİSE BULGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, beden, Foucault, Exercise, body, Foucault
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETHacısoftaoğlu, . Fiziksel etkinliklerin kadınların bedenlerinin ve toplumsalkimliklerinin yapılanmasındaki işlevi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüSpor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmanınamacı, kadınların egzersiz yapma sebeplerini ve egzersizin onların yaşamlarındaki yerinianlayabilmektir. Bu çalışmada aerobik seçilmiştir çünkü aerobikçilerin belirli bir yerdedüzenli çalışma saatleri bulunmaktadır bu sayede sınıflar ve aradaki etkiler ve sınıf kolaycagözlenebilmektedir. Ayrıca aerobik kadınların katılmaları için teşvik edildikleri önemlialanlardan birini oluşturmaktadır(43). Aerobik yapan insanların çoğu kadınlardır ve buetkinlik kadınsı bir etkinlik olarak görülmektedir. Son yıllarda özellikle şehirlerde yaşayankadınlar için günlük pratiklerin önemli bir parçası olmuştur. Sonuç olarak aerobiğin yayılandurumu bugün bu alanı kadınlar için önemli bir alan yapmaktadır. Çalışmamızda, verileretnoğrafik alan çalışması ile ve mülakatlarla toplanmıştır. 3 aerobik sınıf gözlenmiştir.Bunlardan ikisi sadece kadınlardan oluşan sınıflardır, bir diğeri ise karma bir sınıftır. Aerobiksınıflarına gelen 20 kadınla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmeciler yaşları 27 ve 54arası değişen orta sınıf kadınlardan oluşmaktadır. Aerobikçilerle mümkün olan her yerdeinformel olarak da görüşmeler yapılmıştır. Etnoğrafik çalışma kadınların günlükaktivitelerinden biri olarak, spor merkezindeki pratikleri gözlememize yardım ettiği içinseçilmiştir. Egzersiz yapma sebepleri; kilo kontrolü ve zayıflamak, sağlık, bedenin sıkılığınıarttırmak, ruh halini iyileştirmek, kendine zaman ayırmak ve eğlenmek olarak bulunmuştur.Sebeplerin özgürleştirici ve baskıcı boyutları bulunmaktadır. Bu sebepler farklı boyutlarıylabulgular bölümünde analiz edilmeye çalışılmıştır. Son olarak aerobiğin tüketim ve bedenboyutlarını tartışılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHacısoftaoğlu, . The effect of physical activities on the bodies and social identities ofwomen. Hacettepe University Instıtute of Health Sciences, Ms. Thesis in Sport Sciencesand Technology, Ankara, 2005. The aim of this research is to explore women?s reasons ofdoing exercise and its place on their life. We chose the aerobics to study because theaerobicizers have regular meeting times and determined place so we could observe the classregularly and interactions easier and it is one of the few physical activities in which womenare encouraged to participate (43). majority of people doing aerobics are women, it is seen asa feminine physical activity and In last years especially for women living in cities exercise hasbecome an important part of the everyday practices. Hence the widespread situation ofaerobics in women life today makes it an important site for women. In our research, data werecollected by ethnographic fieldwork and interviews. We have observed 3 aerobics classes,two only women classes and a mixed sex class as a participant for 6 months. We had made 20with the women participated in aerobic classes. Interviewers were mostly middle classeducated women with 27-54 age. We interviewed with aerobicizers informally wheneverpossible. Ethnographic study was used because it helps to observe practices in the sport centreas a part of everyday activity of women. Reasons for exercise were; weight control, health,improving body tone, improving their mood, leaving time on themselves and relaxation andenjoyment. The reasons have had contradictory meanings with emancipation and oppressiondimensions. Lastly we try to discuss consumption and body dimensions of the aerobics.