Karbon monoksitin eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesi üzerine etkisi
The effect of carbon monoxide on erythrocyte deformability and plasma viscosity
  1. Tez No: 194390
  2. Yazar: BEHİYE NURTEN SERİNGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN DİKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon monoksit (CO), eritrosit deformabilitesi, plazma viskozitesi, hematokrit, Carbon monoxide, erythrocyte deformability, plasma viscosity, hematocrit
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETSeringeç B.N., Karbon Monoksitin Eritrosit Deformabilitesi ve Plazma ViskozitesiÜzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2005CO karbon içeren yakıtların yetersiz yanmasının zehirli bir ürünüdür. COzehirlenmesinin en sık rastlanan nedeni motorlu araçların egzos gazlarının özellikle kapalıveya yarı kapalı alanlarda solunmasıdır. CO zehirlenmesi kardiyovasküler hastalıkların sıkeşlik ettiği bir durumdur. CO zehirlenmesindeki kardiyovasküler komplikasyonlarıngelişiminden kan viskozitesindeki artış sorumlu olabilir. Ancak şimdiye kadar CO'ya maruzkalan kişilerde yapılan çalışmalarda kan viskozitesini etkileyen parametreler ayrıntılı olarakincelenmemiştir. Bu çalışma, CO gazına maruz kalanlarda kan viskozitesini etkileyen üçparametrenin: hematokrit, eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesinin incelenmesiamacıyla planlanmıştır. Meslekleri nedeniyle gün boyu CO' ya maruz kalan 10 kişiden ve yaşile cinsiyetleri uyumlu, sigara içmeyen ve CO'ya maruz kalmayan 10 kişiden saat 13.30-15.30arasında günde bir kez kan alınmıştır. Eritrosit deformabilitesi laser-assisted optical rotationalcell analyzer (lorca) ile 3 Pa kayma kuvvetinde (shear stress) ölçüldü. Ölçümler 37 ºC'degerçekleştirildi. Plazma viskozitesi cone-plate viskometre ile 3 farklı kayma hızında (90, 225ve 450 sn-1) ölçüldü. Ölçümler 37ºC`de gerçekleştirildi, 3 ölçümün ortalaması alındı. Kansayımları elektronik bir kan sayım cihazı ile yapılmıştır. Veriler Mann-Whitney U Testikullanılarak değerlendirilmiştir. Hematokrit değerleri ve Eritrosit deformabilite indeksleriaçısından iki grup karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır(p>0.05). Ancak CO'ya maruz kalan deney grubunun plazma viskozitesi kontrol grubunagöre daha yüksek bulunmuştur (p=0.015). Kan viskozitesini arttıran bu durum, CO'ya maruzkalanlarda sık gözlenen kardiyovasküler morbidite ve mortaliteye katkıda bulunuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSeringeç B.N., The Effect of Carbon Monoxide on Erythrocyte Deformability andPlasma Viscosity, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Physiology,Ankara 2005It is a poisonous end-product of the incomplete combustion of carbon containingfuels. The most commonly encountered cause of CO poisoning is the inhalation of theexhaust gases of motor vehicles especially in closed or semi-closed areas. CO poisoning isfrequently accompanied by cardiovascular diseases. A rise in the viscosity of blood may beresponsible for the cardiovascular complications observed in CO poisoning. In subjectsexposed to CO, blood viscosity has not been examined in detail. In the present study 3parameters that effect blood viscosity: hematocrit, erythrocyte deformability and plasmaviscosity have been examined in subjects exposed to CO. Blood samples were collected at13:30-15:30 from 10 subjects who do not smoke and are exposed to CO at work throughoutthe day, 10 age and sex-matched controls who do not smoke and are not exposed to CO atwork. Erythrocyte deformability was measured by laser-assisted optical rotational cellanalyzer, at 3 Pa shear stress. Measurements were performed at 37ºC. Plasma viscosity wasmeasured by a cone-plate viscometer at 3 different shear rates (90, 225, 450sec-1).Measurements were performed at 37ºC and an average of the 3 measurements was taken.Blood count was performed by an electronic cell counter. The data were evaluated by Mann-Whitney U test. There was no significant difference in the hematocrit values (p>0.05) anderythrocyte deformability indeces (p>0.05) between the groups. Plasma viscosity of thegroup exposed to CO was significantly higher than that of the control group (p=0.015). Thiscondition leads to high blood viscosity and may contribute to the high cardiovascularmorbidity and mortality in subjects exposed to CO.