Otoimmün hastalıklarda karbonik anhidraz II otoantikorlarının belirlenmesi
Detection of anti-CA II antibodies in autoimmune diseases
- Tez No: 194405
- Danışmanlar: PROF.DR. E. EDİP KEHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Anti-CA II antikor, ELISA, romatoit artrit, endometriyozis, Anti-CA II antibody, ELISA, rheumatoid arthritis, endometriosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
7. ÖZETOrganizmanın kendi doku antijenlerine karşı immün cevap oluşturmasına bağlıolarak gelişen otoimmun hastalıklarda vücudun kendi proteinlerine karşı otoantikoroluşturduğu bilinmektedir. lk kez 1991 yılında, Inagaki ve arkadaşları tarafındansistemik lupus erithematos ve Sjögren sendrom'lu hastaların serumlarında CA-IIotoantikorlarının varlığı gösterilmiştir. Bu tarihten sonra çeşitli otoimmünhastalıklarda CA II otoantikorları Western blot ve ELISA yöntemleri ile belirlenmiştir.Bu çalışmada, bazı otoimmün hastalıklardaki CA II otoantikorlarının analizindekullanılacak bir ELISA yönteminin kurulması amaçlanmıştır. Bu maksatla Westernblotting yöntemi ile CA II otoantikorının varlığı belirlenen endometriyozisli hastaserumu kullanılarak performans değerlendirilmesi yapılmış, 8 endometriyozisli ve 20romatoit artritli hasta serumlarında, kurduğumuz bu ELISA yöntemiyle, CA IIotoantikorlarının seviyeleri ölçülmüştür. 8 endometriyozis hastasının 3'ünde(%37,5) ve20 romatoit artritli hasta serumlarının 10'unda (%50) CA II otoantikorları pozitifbulunmuşturSonuç olarak kullanılan ELISA yöntemiyle otoimmün hastalıklardaki CA IIotoantikorlarının belirlenebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYDetection of Anti-CA II Antibodies in Autoimmune DiseasesAutoimmune diseases arise from the immune responses of the body to its ownantigens. In 1991, the presence of anti-CA II antibody has been first reported byInagaki and et al. in the serums of patients with systemic lupus erythematosus andSjögren?s syndrome. After this year, anti-CA II antibodies were shown to exist inseveral autoimmune diseases by ELISA and Western blotting techniques.Here, it has been intended to establish an ELISA method in our laboratories inorder to be able to determine the anti-CA II antibodies for some autoimmune diseases.For this purpose, by using the serums of the patients with endometriosis in which thepresence of anti-CA II antibody had been formerly detected by Western blotting,performance evaluation for the ELISA method has been made. In addition, anti-CA IIantibody levels have been detected in the serums of 8 patients with endometriosis and20 patients with. The presence of anti-CA II antibody. In the serums of 3 of 8 patientswith endometriosis (37.5%) and 10 of 20 patients with rheumatoid arthritis (50%) havebeen shown the presence of anti-CA II antibody.In conclusion, it has been seen that the presence of anti-CA II antibodies forautoimmune diseases could be detected by this ELISA technique