Doğa sporlarına katılımın sosyal bütünleşmeye etkisi
The effects of attending out-door sports on social integration
  1. Tez No: 194468
  2. Yazar: BAKİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZMİ YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bütünleşme, doğa sporları, spor, Social Integration, Outdoor sports, sport
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
157ÖZETBu çalışmanın amacı, üye profili farklı sosyo-ekonomik yapı ve değişikillerden gelen üniversite öğrencilerinden oluşan doğa sporları topluluklarının, bufarklılıklara rağmen kişilerin kendi aralarında ve toplumda sosyal olarakbütünleşmelerine ne derece katkı sağladıklarını ortaya koymaktır.Araştırmanın evreni, 2005-2006 öğretim yılında Ankara'dakiüniversitelerin doğa sporları topluluklarına aktif olarak katılan üniversiteöğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, üniversitelerin doğasporları topluluklarındaki faaliyetlere katılan toplam 587 üniversite öğrencisioluşturmuştur.Araştırmada Yılmaz, Karlı ve Yetim (2006) tarafından geliştirilensporun sosyal bütünleşmeye etkisini değerlendiren 7 alt boyutlu Sporda SosyalBütünleşme Ölçeği (SSBÖ) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Bu anket ikiana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, katılımcıların kişilik özelliklerineilişkin 18 madde yer alırken, ikinci bölümde ise katılımcılar açısından sporunsosyal bütünleşmeye etkisini değerlendiren 32 maddelik bir ölçek yer almıştır.Verilerin çözümlenmesinde, anketlerden elde edilen bilgilerin geneldağılım özelliklerini belirlemek için tanımlayıcı istatistik türlerinden frekans veyüzde dağılımları kullanıldı. Doğa sporlarının sosyal bütünleşmeye etkisini ölçenalt boyutlar ile yaş, sınıf, ailenin gelir durumu, yerleşim birimi, ikamet ettiği yer,faaliyetlere katıldıkları arkadaşlarla diğer zamanlarda bir araya gelme durumu vefaaliyetlere katılım sayısı değişkenlerine göre farklılığı tespit etmek için tek yönlüvaryans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)158sonucunda ortaya çıkan istatistiksel farkın hangi gruplardan kaynakladığınıbelirlemek amacıyla Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır.Katılımcıların doğa sporlarının faydalarına ilişkin görüşlerinde cinsiyetlerininfarklılık oluşturup oluşturmadığını belirlemek için t-Testi uygulanmıştır. Verilerinistatistiksel analizinde ve yorumlarda, α=.05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.Araştırma grubunun %44,8'inin doğa sporlarının sosyal yönünün önemliolduğunu belirttikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların, doğa sporlarının kişiselgelişim boyutuna ilişkin görüşleri, faaliyetlere katılım sayılarına göre anlamlı birfarklılık göstermiştir. Katılımcıların doğa sporlarının kişisel gelişim, sosyalleşme,psikolojik gelişim ve ahlaki gelişim boyutlarına ilişkin görüşleri doğa sporlarındaberaber olduğu arkadaşları ile diğer zamanlarda bir araya gelme durumlarına göreanlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırma grubunun doğa sporlarınınsosyalleşme ve fiziksel gelişim boyutuna ilişkin görüşleri cinsiyetlerine göreanlamlı bir farklılık göstermiştir.Sonuç olarak doğa sporlarına katılımın, bireylerin sosyal bütünleşmesinekatkısının incelendiği bu çalışma kişisel farklılıklara rağmen sporun sosyalbütünleştirici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
159SUMMARYThe purpose of this study is to explore the contribution level of thenature sport communitys on the social integration of their members who camefrom different socio-economic backgrounds, regions and cities of Turkey.The population of the research was composed of subjects who weremembers of the nature sports communities in the universities of Ankara. Thesample of the research was consisted of 587 university students who weremembers of the nature sports communities.Social Integration in Sports Scale, which is composed of 7 sub-factorsand developed by Yılmaz, Karli, & Yetim (2006) was used as the data collectioninstrument. The scale is comprised of two main sections. In the first section, therewere 18 questions seeking demografhic information from the subjects, and in thesecond section there were 32 items evaluating sports effect on social integration.In the statistical analysis of the data, frequency and percentage asdescriptive statistics was used. ANOVA was used in the analysis of effect ofdemographic characteristics such as; age, class, family income, location, residenceplaca, meeting frequency with friends and involving frequency to the activities, onthe sub-factors which evaluates the nature sports on social integration. To identifythe difference causing group as the result of ANOVA, Tukey HSD Test wasconducted. To display if any difference occred in the opinion of subjects about thebenefits of nature sports according to their gender t-test was conducted. In the160statistical analysis of the data x=.05 significance level was taken intoconsideration.The 44.8% of the subjects pointed that the social aspect of nature sport isimportant. There was significant difference in subjects oqinions about the effect ofnature sports on individual development according to their participation level tothe activities. Additionally, significant difference was identifid in subjects?opinions about the effect of nature sports on individual development,socialization, psychological development and moral development according totheir meeting frequency with their friends. Also, significant difference was foundin socialization and physical development aspect of nature sports according to thegender difference.Finally, research, which aimed to analyze the effects of participating tonature sports on the social integration of individuals, resulted that even subjectsvariying demographic profiles, sports have integrative role in society.