Ürolojik semptomlarla acil servise başvuran yetişkin hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Reyrospective evaluation of the adult patients who applied to the emergency service with urological symptoms
  1. Tez No: 194469
  2. Yazar: ANDAÇ BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TEKİN AHMET SEREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: ürolojik acil, retrospektif, urologic emergency, retrospective
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
78ÖZETBu çalışmamızın amacı Süleyman Demirel Üniversitesi acil servisine başvuranürolojik semptomlu hastaların retrospektif olarak incelenmesi, gelişebilecekkomplikasyonlar açısından hastaların zaman kaybetmeden, tanıların konulması, uyguntedavilerin en kısa sürede başlatılması ve hastaların uygun yönlendirilmeleriniiçermektedir. 2000-2003 yılları arasında ürolojik semptomla acil servise başvuran 623hastanın poliklinik kayıtları ve acil servis dosyalarına ulaşılmıştır. Hastaların %52,5'inin erkek olduğu tespit edilmiştir. En çok başvuru semptomunun % 41,4 ile yanağrısı olduğu, tanısal açıdan en sıklıkla idrar yolu enfeksiyonunun bulunduğu, bunurenal kolik ve üriner sistem taş hastalıklarının takip ettiği saptanmıştır. Tanısal açıdanve cinsiyetler açısından bulunan sonuçlar literatürde tıpa tıp uyuşmasa da, yakınsonuçlarla uyuşmaktadır. Hastalardan istenen konsültasyon oranları ve buna paralelolarak yatış oranlarında bir paralellik bulunduğu görülmüştür. Hastaların tanı ve ayırıcıtanı açısından sıklıkla ultrasonografi ve takiben direkt üriner sistem grafisininkullanıldığı, bunu da düşük bir yüzdeyle (% 1,6) bilgisayarlı tomografinin takip ettiğigörülmüştür.Klinik yatış durumlarının istenen konsültasyon oranlarıyla uyumlu olduğu, vehatta literatüre göre daha az oranda istendiği tespit edilmiştir. Acil servise başvuranhastaların büyük çoğunluğunun taburcu edildiği % 9'luk bir kısmının yatırıldığı tespitedilmiştir.Sonuç olarak, acil servise ürolojik semptomla başvuran hastaların klinik tanı, yatışve yönlendirme açısından yapılan işlemlerin gereksiz olmadığı, gereksiz konsültasyonve gereksiz görüntüleme yönteminin kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
79SUMMARYThe aim of this study is to retrospectively examine the patients with urologicalsymptoms who applied to Süleyman Demirel University emergency department, toestablish diagnostics for patients without any time loss in view of the complications thatmay arise, to begin suitable treatments as soon as possible, and to manage patientsappropriately. Polyclinic record and emergency department files of 623 patients whoapplied to the emergency department with urological symptoms between 2000 and 2003were accessed. 52.5 percent of the patients were found to be male. It was found thatmost of the applications were due to the lumbar pain with 41.4 percent, and that thefollowing are renal colic and urinary system stone diseases. The results obtaineddiagnostically and sexually were similar, albeit not identical, to the literature. There wasa correlation between the consultation and hospitalization rates. The most commonlyused diagnosis methods were ultrasonography and direct urinary system graphy, and thecomputerized tomography was the following. The clinical hospitalization conditionswere in accordance with the consultation rates, and they were found to be even lessrequested. It was found that the majority of the patients applied to the emergencyservice were discharged, and that 9 percent of them were hospitalized.In conclusion, it was found that the clinical, hospitalization and managementprocedures used for the patients who applied to the emergency room with urologicalsymptoms were not unnecessary, and that no unnecessary consultation and imagingprocedures were used.