Ovulasyon indüksiyonu için klomifen sitrat, klomifen sitrat+ intravaginal sildenafil sitrat kullanan hastalarda endometrium kalınlığının ve endometrial kan akımının doppler USG ile değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
  1. Tez No: 194475
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN BIKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAKUP KUMTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klomifen sitrat, sildenafil sitrat, renkli doppler, endometrialakım, endometrial kalınlık, Clomiphene citrate, sildenafil citrate, color doppler, endometrial flow, endometrial thickness
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
5ÖZETBu çalışmanın amacı, infertilite polikliniğimize başvuran Polikistik OverSendromu (PKOS)'na bağlı anovulatuar sikluslara sahip hastalarda KS (klomifen sitrat) veKS + sildenafil sitrat (SS)'ın endometrial kalınlık, endometrial kan akımı ve gebeliküzerine etkilerini araştırmak ve sonuçlarını karşılaştırmaktı.Bu çalışma, Kasım 2003 tarihinden Mayıs 2005'e kadar Erzurum AtatürkÜniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne infertilite nedeni ilebaşvuran 80 hastada yapıldı. Olgular, oligo ya da anovulatuar PKOS'a bağlı infertilitetanısı almış olan, overyan veya adneksial cerrahi geçirmemiş, infertiliteye sebep olacakerkek faktörü olmayan, HSG'de bilateral tubal açıklık olduğu tesbit edilmiş, hipotroidi,hiperprolaktinemi gibi başka bir endokrin hastalığı olmayan hastalardan seçildi. Basitrastgele seçilen toplam 62 hastaya, spontan veya progesteronla indüklenmiş kanamayıtakiben, 30 hastaya 40 siklus sadece KS, geri kalan 32 hastaya 41 siklus KS + SS verildi.Çalışmanın sonuçları incelendiğinde; endometrial kalınlık, uterin arter pulsatiliteindeksi (U-PI), uterin arter rezistans indeksi (U-RI), spiral arter pulsatilite indeksi (S-PI)ve spiral arter sistol/diastol (S/D) oranının her iki grup arasındaki değerleri istatistiki olarakanlamlı bulundu. Ancak, bu parametrilerden sadece artan endometrial kalınlığın ve azalanU-PI'nın gebelik üzerine istatistiki anlamlı etki gösterdiği tespit edildi. Artan endometrialkalınlığın SS + KS grubunda gebelik üzerine etkisinin 6.04 mm'den sonra anlamlı olarakbaşladığı ve bu anlamlı etkisini 18.08 mm'ye kadar devam ettiği görüldü. KS grubunda isebu oran sırasıyla 6.74 mm ile 11.4 mm arasındaydı. Tedaviye SS eklenen hastalar, sadeceKS kullandığımız hastalar ile gebelik oranları açısından karşılaştırıldığında, istatistikianlamda bir fark bulunmamasına rağmen SS eklenen grupta gebelik oranı siklus başına%29.2 (12/41) iken, sadece KS kullanılan hastalarda %22.5 (9/40) olarak bulundu.Sonuç olarak, KS ile ovulasyon indüksiyonu yapılan PKOS'lu hastalarda SS,endometrial kalınlık, endometrial kan akımı ve gebelik oranlarını artırabilir.
Özet (Çeviri)
6ABSTRACTThe aim of this study was to compare SS + KS with KS in terms of endometrialthickness, endometrial blood flow and pregnancy in unovulatory PCO patients whoplanned for ovulation induction.This study was carried out on 80 patients admitted to department of Obstetricsand Gynaecology, School of Medicine, Atatürk University from November 2003 to May2005. The patients were randomizely selected to use clomiphene citrate (CC) + sildenafilcitrate (SC) as study group and only CC group as a control for ovulation induction.The patients were selected from oligo or unovulatory PCO patients who had notovarian or adnexial pelvic surgery and any endocrine disorders such as hypotroid and/orhyperprolactinemia. The patients having poor semen quality and any kind of tubal problemon hysterosolpingography were excluded from the study. SC + CC was given to 32patients and only CC was given the other patients. CC + SS was given to 30 patients whomspontenous bleeding or bleeding or withdrawal bleeding after administration of oralmedroxy progesterone acetate. Endometrial thickness, uterine artery-PI and RI, and spiralartery S/D values were found as significant in both groups. While endometrial thicknesshad positive effect in pregnancy, uterine-PI gave negative effect in both groups. The effectof endometrial thickness in pregnancy started in 6.04 mm and after 18.08 mm, it was nolonger effective. This effect was determined between 6.74-11.70 mm in CC group. Thoughit was statistically insignificant, total pregnancy rate was found as %29.2 (12/41) in CC +SC group and %22.5 (9/40) in only CC group.In conclusion, SC could improve endometrial thickness, endometrial blood flowand pregnancy rate in PCO patients whom CC was given for ovulation induction.