Amlodipin, lasidipin ve nikardipinin intakt ve adrenalektomili sıçanlarda karrageninle oluşturulan inflamasyona etkileri
The effects of amlodipine, lacidipine and nicardipine on carrageenan-induced inflammation in intact and adrenalectomized rats
  1. Tez No: 194476
  2. Yazar: ZEKAİ HALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİS SÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Kanal Blokörleri, Antiinflamatuvar Etki, Sıçan, Karragenin, Cotton Pellet, Adrenalektomi, Calcium Channel Blockers, Antiinflammatory Effect, Rat, Carregeenan, Cotton Pellet
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETÇalışmamızda amlodipin, lasidipin ve nikardipinin inflamasyonun akut fazınaetkisi intakt sıçanlarda karragenin inflamasyon modelinde araştırıldı. Ayrıcaantinflamatuvar etkisi en yüksek olan nikardipinin en etkili dozu adrenalektomilisıçanlarda karragenin testinde incelendi. Nikardipinin etkili dozunun inflamasyonunkronik fazına etkisi cotton pellet granüloma modelinde test edildi ve etki gücüdiklofenak sodyumla karşılaştırıldı. Amlodipin, lasidipin ve nikardipin 5 mg/kgdozlarda karragenin inflamasyonunu dördüncü saatte sırası ile % 61, % 80, % 73azaltırken, 10 mg/kg dozda % 34, % 38, % 87 olarak azaltmıştır. 10 mg/kg dozdakullanılan diklofenak sodyumun bu etkisi % 43 olarak bulundu. Nikardipin (10mg/kg) ve diklofenak sodyum (25 mg/kg) adrenalektomili sıçanlarda karragenininflamasyonunu % 11.6 ve % 16.2 olarak önlemiştir. Cotton pellet testinde 10 mg/kgdozlarda kullanılan nikardipin ve diklofenak sodyumun antiproliferatif etkileri % 60ve % 39.5 olarak hesaplandı. Elde edilen sonuçlar kalsiyum kanal blokörlerinin vediklofenak sodyumun inflamasyonun akut ve kronik fazlarını anlamlı derecedeönlediklerini, fakat adrenalektomili sıçanlarda kullanılan nikardipin ve diklofenaksodyumun antiinflamatuvar etkilerinin anlamsız olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlaradayanarak adrenal gland hormonlarının kalsiyum kanal blokörlerinin antiinflamatuvaretki mekanizmasında ve hücre membran bütünlüğünün korunmasında önemli rolleroynadığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
iiiSUMMARYTHE EFFECTS OF AMLODİPİNE, LACİDİPİNE AND NİCARDİPİNE ONCARRAGEENAN-INDUCED INFLAMMATION IN INTACT ANDADRENALECTOMİZED RATSEffects of amlodipine, lacidipine and nicardipine to acute phase of inflammationin the model of carregeenan in intact rats were investigated in this study. In addition, themost effective dose of nicardipine that has the highest anti-inflammatory impact wasinvestigated in carregeenan test in adrenalectomized rats. The effective dose ofnicardipine was tested to the chronic phase of inflammation in the models of cottonpellet granuloma. And its efficiency was compared with diclofenac sodium. 5 mg kg-1doses of amlodipine, lacidipine and nikardipine showed 61 %, 80 % and 73 % inhibitionof carrageenan induced inflammation, respectively. 10 mg kg-1 doses of amlodipine,lacidipine and nikardipine showed 34 %, 38 % and 87 % inhibition of carrageenaninduced inflammation, respectively. % 10 mg kg-1 dose of diclophenac showed 43 %inhibition of the inflammation. Nicardipine (10 mg kg-1) and diclophenac sodium (25mg kg-1) showed 11.6 % and 16.2 % inhibition of carrageenan induced inflammation inadrenalektomized rats, respectively. In cotton pellet test antiproliferative effects ofnicardipine (10 mg kg-1) and diclophenac sodium (10 mg kg-1) were evaluated as 60 %and 39.5 %, respectively. Obtained results showed that calcium channel blockers anddiclophenac sodium blocked acute and chronic phases of inflammation significantly, butin adrenalectomized rats nicardipine and diclophenac sodium has no antiinflammatoryeffect. This study showed that nicardipine and diclophenac sodium has not effectthrough the possible increasing of proinflammatory agents in adrenalectomized rats. Asa result; we can say that, adrenal gland hormones play an important role onantiinflammaory action mechanism of calcium channel blockers and proctecting theentirety of cell membrane.