Kompleks parsiyel epilepsideki kognitif bozukluklarda hipokampal atrofinin rolü
The role of hippocampal atroph on cognitive impairment in comlex partial epilepsy
- Tez No: 194477
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kompleks parsiyel epilepsi, kognitif bozukluk, hipokampal atrofi, Complex partial epilepsy, cognitive impairment, hippocampalatrophy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
47ÖZETKompleks Parsiyel Epilepsideki Kognitif Bozukluklarda HipokampalAtrofinin RolüKognitif bozukluk erişkinlerde epilepsinin sık karşılaşılan sonuçlarındanbiridir. Bellek, dikkat, lisan gibi spesifik kognitif fonksiyonlardaki bozukluklar,epileptik hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.Epilepsideki kognitif bozukluk epilepsinin tipi, nöbet süresi, başlangıç yaşı,antiepileptik tedavi gibi pek çok faktörden etkilenir. Dirençli TLE'li hastalardanöropsikolojik bulguların ve bellek bozukluğunun derecesi, MRG'de ölçümmetodları ile saptanan hipokampal volum azalması ile ilişkilidir. Çalışmamızınamacı, kompleks parsiyel epilepsideki kognitif bozukluklarda hipokampal atrofininrolünün saptanmasıdır.Çalışmaya klinik ve elektrofizyolojik bulgulara dayanılarak kompleksparsiyel epilepsi tanısı konan 28 hasta dahil edildi. Olguların tümü nöropsikolojiktest bataryası ve temporal loba yönelik çekilen kraniyal MRG'da hipokampusvolumetrik ölçümleri ile değerlendirildi.Kompleks parsiyel epilepsi hastalarının nöropsikolojik test sonuçlarısağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Hasta grubunda bellektestlerinde belirgin olan kognitif bozukluk saptandı.Hasta ve kontrol grubu arasında hipokampus volum değerlerikarşılaştırıldığında, anlamlı istatistiksel fark bulundu. Hipokampal atrofinin nöbetsüresi uzun ve nöbet sıklığı ile ilişkili olduğu gözlendi.Hipokampal atrofi saptanan ve saptanmayan hastaların nöropsikolojik testsonuçları karşılaştırıldığında anlamlı istatistiksel fark bulunmadı. On yıldan uzunsüredir nöbet öyküsü olanların, on yıldan kısa süre nöbet öyküsü olanlara görenöropsikolojik test sonuçlarında anlamlı istatistiksel fark saptandı.Sonuç olarak kompleks parsiyel epilepsideki bellek bozukluklarının orijinimultifaktoriyeldir. Hipokampal atrofi kompleks parsiyel epilepsideki kognitifbozuklukları etkileyen tek faktör değildir.
Özet (Çeviri)
48SUMMARYThe Role of Hippocampal Atrophy on Cognitive Impairment in ComplexPartial EpilepsyCognitive impairments are frequent consequences of epilepsy in adults.Deficits in spesific cognitive functions, such as memory, attention and languagemay affect the quality of life in epileptic patients.Cognitive impairment in epilepsy results from various interacting factors; suchas etiology, age of onset, type of epilepsy, seizure frequency, seizure duration,duration of epilepsy and medication. In refractory temporal lobe epilepsy, the degreeof memory impairment and neuropsychiatric findings is associated with magneticresonance imaging-based measures of hippocampal volume reduction. The aim ofthis study is to identify the role of hippocampal atrophy on cognitive impairment incomplex partial seizures.Twenty-eight patients, diagnosed as complex partial epilepsy according toclinical and electropsylogic findings, are included in the study. All were evaluatedby neuropsychological test battery. Hippocampal volumetric measurements werealso done.The results of neuropsychological tests of epilepsy patients are compared withcontrol group. A clear difference in neuropsychological findings, especially inmemory function, is determined in epilepsy patients.When we compare hippocampal volume measurements between epilepsypatients and control group, statistically significiant difference is found. We observedthat; hippocampal atrophy is associated with seizure duration and frequency.The results of neuropsychological tests are compared in patients with andwithout hippocampal atrophy. No significiant statistical difference determined.When we compare the results of neuropsychological test scores of patients who haveepileptic seizures longer than 10 years and less than 10 years, significiant statisticaldifference was obtained.As a result; the origin of memory impairment in complex partial seizures ismultifactoriel. The role of hippocampal atrophy is not the only factor affectingcognitive impairments in complex partial epilepsy.