Akut serebral infarktlı hastalarda akut fazda plazma homosistein düzeyi
Plasma level of homocysteine in acute phases after ischemic stroke
- Tez No: 194480
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ ERGENE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut serebral infarkt, homosistein, Acut ischemic stroke, homocysteine
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
59ÖZETAkut Serebral İnfarktlı Hastalarda Akut Fazda Plazma HomosisteinDüzeyiEndüstriyel toplumlarda ölüm ve sakatlığın önde gelen nedeniaterosklerozdur. Hipertansiyon, diabetes mellütis, hiperkolesterolemi, sigara içimi,ileri yaş gibi bilinen risk faktörlerinin yanında son yıllarda yüksek homosisteindüzeylerinin de ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olduğu bildirilmektedir.Homosistein (Hcy), sülfür içeren doğal vaskülotoksik ve trombojenik biraminoasittir. Hiperhomosisteinemi son yıllarda akut serebral infarktlarda riskfaktörleri arasında sayılmaya başlamıştır.Bu çalışmada, daha önce yapılanlardan farklı olarak, akut serebral infarktlıolgularda akut dönemde plazma Hcy düzeyleri incelenmiştir. Hasta grubu 32,kontrol grubu 30 kişiden oluşturulmuştur. Kimyasal aydınlatmalı immuno assaymetodu ile ölçülen Hcy değerleri akut dönemde ve kontrol grubunda çalışılmış,klinik seyir, diğer risk faktörleri, nöroradyolojik görüntüleme bulguları ve bazılaboratuar parametreleriyle ilişkileri araştırılmıştır.Ortalama plazma Hcy düzeyi akut dönemde 15.00± 9.83µmol/L ve kontrolgurubunda ise 11.11± 5.19 µmol/L bulunmuştur. Akut dönem düzeylerinde, kontrolgrubuna göre istatistiksel olarak anlamlılık göstermeyen düzeyde yükselmegözlenmiştir (p>0.05). Bu sonuç literatürdeki hafif ve orta derecedekihiperhomosisteineminin akut serebral infarkt için bir risk faktörü olduğu fikrinidestekleyebilir.Sonuç olarak yaptığımız çalışma diğer bölgesel çalışmalarda belirtildiği gibi,akut iskemik serebrovasküler hastalıklardaki yüksek serum homosisteindüzeylerinin risk faktörü olabileceğini desteklemektedir. Akut serebral infarktsonrası akut dönemde plazma Hcy düzeyleri yüksek çıkmaktadır. Bu nedenle akutserebral infarkt geçiren hastalarda Hcy düzeylerinin, diğer risk parametreleriylebirlikte akut dönemden itibaren bakılması doğru yaklaşım olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
60SUMMARYPlasma Level Of Homocysteine In Acute Phases After Ischemic StrokeAtherosclerosis is the leading cause of mortality and morbidity inindustrialized countries. Elevated plasma homocystein levels have been reported tobe an independent risk factor for the atherosclerosis besides the well known riskfactors like hypertension, diabetes mellitus, hypercholesterolemia, smoking andadvanced age. Homocysteine (Hcy) is a natural, vasculotoxic and thrombogenicaminoacid containing sulphur. State of hyperhomocysteinemia has been increasinglycounted among the risk factors of acut ischemic stroke in recent years.In this study, Hcy plasma levels in the acut ischemic stroke cases at the acuteperiods were evaluated which was different from the ones done before. Controlgroup included 30 individuals and patient group included 32 patients. Relationshipbetween the Hcy levels measured with chemiluminescent enzyme immune assaymethod, and clinical course, other risk factors, neuroradiological imaging, and somelaboratory parameters were explored.In the acute stage, average plasma Hcy level was 15.00± 9.83µmol/L acuteperiod and average of control group was 11.11± 5.19 µmol/L. Levels of acute periodwere observed to be increased compared to control group though, it was not foundstatistically significant(p>0,05). These results support the opinion that the mild andmoderate degree hyperhomocysteinemia is a risk factor for ischemic stroke.In conclusion, this study also supported that high serum level ofhomocysteine was a risk factor for ischemic cerebrovascular disease.After ischemicstroke, in the acute period, plasma Hcy levels do increase. For this reason, in thepatients with ischemic stroke, Hcy measurements may give opinion in the acuteperiod differently from other risk parameters.