Genel, epidural ve tiva (total intravenöz anestezi) anestezisinin metabolik ve endokrin yanıt üzerine etkileri
- Tez No: 194521
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞAHİN YÜKSEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: TİVA, sevofluran, epidural anestezi, kortizol, ACTH, metabolik yanıt
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
IVÖZETAnestezi uygulamasının intra ve postoperatif stres yanıtı önemli miktardaazalttığı ve dolayısıyla hastanın prognozunu olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.Anestezi yöntemleri arasında stres yanıtı en iyi baskılayan ve dolayısıyla en çokaraştırılanlar rejyonal yöntemlerdir. Anestezi ve cerrahi de kendileri organizma için birstres yarattıkları gibi, vücudun strese yanıtını da değiştirebilirler. Yaralanmabölgesinden kalkan uyarıların algılanması için bilinç şart değildir. Genel anestezi altındada bu uyarılar fark edilebilir ve yanıtlanabilir. Biz de bu nedenlerle genel (İnhalasyonAnestezisi), TİVA (Total İntravenöz Anestezi) ve epidural anestezinin metabolik veendokrin yanıt üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık.İnguinal herniektomi operasyonu planlanan 90 hasta rastgele 3 gruba ayrıldı(n=30); Genel Anestezi grubu (Grup I), TİVA grubu (Grup II), Epidural Anestezi grubu(GrupIII). Tüm hastalardan operasyon masasına alındıkları anda kontrol (K), cerrahiuyarı başlamadan 15 dakika önce anestezi (A), cerrahi uyarı başladıktan 30 dakikasonra anestezi + cerrahi (A+C) olmak üzere toplam 3 defa ven kanı örnekleri alındı.Kanlarda kortizol, ACTH, total protein, albumin, glukoz düzeyleri ölçüldü. GenelAnestezi grubu metabolik ve endokrin yanıtı baskılayamadı. TİVA ve Epidural Anestezigrubunda ise baskılanmıştır.Sonuç olarak, anestezi altındaki hastalarda intraoperatif endokrin ve metabolikyanıtların önlenmesi nedeniyle TİVA ve Epidural Anestezinin Genel Anesteziye göreüstün olduğu ve katabolik durumu en az etkileyen anestezi türleri olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
VSUMMARYİt is known that application of anaesthesia significantly decreases intra andpostoperative stress response and so positively affects patient?s prognosis. Among theanaesthetic methods, the best inhibitor for stress response and so the most investigatedmethods are regional methods. As anaesthesia and surgery create a stress for organism,they can change the response of the body to the stress. The conscious is not necessaryto perceive the stimulen from injury region. Under general anaesthesia these stimuliscan be realised and responsed. The aim of our study is to investigate effects of general(İnhalation Anesthesia), TIVA( Total İntravenöz Anesthesia) and epidural anaesthesiaon metabolic and endocrinal responses.The ninety patiens planned inguinal hernectomia operation randomly dividedinto 3 groups; general anaesthesia group (Group I), TIVA group (Group II) and epiduralgroup (Group III). Three times venous blood samples were obtained from each patient;at the time when patient is on operation table as control (K), 15 minutes beforebeginning of the surgery stimuli as anaesthesia (A) and 30 minutes after beginningsurgery stimuli as anaesthesia + surgery (A+C). Cortisol, ACTH, total protein, albuminand glucose levels were analiysied. Methobolic and endocrine response were notpressurized in general anesthesia grup, but pressurized in TİVA and epiduralanesthesia.In conclusion, we think that TİVA and epidural anaesthesia are superior togeneral anaesthesia and have least effects on catabolic state, as prevention ofintraoperative endocrine and metabolic responses.Key words; TIVA, sevoflurane, epidural anaesthesia, cortisol, ACTH, metabolicresponse.