Bilgisayarlı tomografi ile yapılan koroner anjiografinin katater koroner anjiografi ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 194520
  2. Yazar: ADEM KARAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MECİT KANTARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ÇKBT, koroner anjiografi, stenoz, varyasyon, MDCT, coroner angiography, stenosis, variation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
VÖZETEpidemiyolojik önemi nedeniyle koroner arter hastalığının tanısı büyük önemtaşır. Bu konuda altın standart olarak kabul edilen yöntem kateter koroner anjiografidir.Bilgisayarlı tomografi teknolojisindeki gelişmeler sayesinde çok küçük damarların dagörüntülenebilir olması, koroner vasküler yapıların tomografi ile değerlendirilmesineimkan sağlamıştır. Tarayıcılarla ilgili teknolojik gelişmeler, kalp atım hızı düşük olan veuygun prosedürle çekilen hastalarda çok kesitli bilgisayarlı tomografi(ÇKBT) koroneranjiografinin, koroner arterlerdeki patolojileri yüksek duyarlılıkla tespit edebildiğinigöstermektedir. ÇKBT' nin kalp görüntülenmesinde kullanımını ön plana çıkaranözellikleri; artmış dedektör sayısı, gantri rotasyonunun hızlı oluşu, kalınlığınınincelmesi, X ışınından yararlanma faktöründeki artış, kısmi tarama verilerinden yenidengörüntü oluşturulması ve değişik fazlardan elde edilen verileri birleştiren kapsamlıalgoritmalar kullanmasıdır.Çalışmamızın amacı koroner arterlerde stenotik lezyonlarınındeğerlendirmesinde, ÇKBT anjiografinin kateter koroner anjiografiye kıyasla avantaj vedezavantajlarını belirlemektir.ÇKBT' nin kalp görüntülenmesinde başarılı kullanımı, uygun görüntülemeteknikleri ile rekonstrüksiyon yöntemlerinin doğru uygulanmasına ve yönteminkısıtlılıklarının yeterince bilinmesine bağlıdır.Koroner arter stenozu tespitinde ÇKBT' nin başarısı stenozun yerine görefarklılıklar gösterir, daha proksimaldeki büyük çaplı ve hareket artefaktının daha azolduğu arterlerde stenozun ortaya konulabilmesi veya normal lümen ve duvaryapılarının belirlenebilmesi daha kolaydır. Biz de çalışmamızda proksimal segmentstenozlarını tespit etmedeki başarımızı, orta ve distal segmentlerdekine göre belirginyüksek bulduk. Çalışmamızda, orta ve distal gruba dahil segment stenozlarını tespitetmedeki sonuçlarımız sırasıyla %84-%79 sensitivite, %92-%88 spesifisite, %94-%92pozitif prediktif değer ve %79-%70 negatif prediktif değerdir. Ayrıca orta ve distal grubadahil olan toplam 638 segmentte %50 ve daha fazla orandaki stenozların tespitindekisonuçlarımız ise %93 sensitivite, %96 spesifisite, %98 pozitif prediktif değer ve %90negatif prediktif değerdir.ÇKBT koroner anjiografi ile ilgili yapılan çok sayıdaki çalışma göstermektedir ki;devamlı artan başarı oranları ve teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ÇKBT gelecektekoroner anjiografide, çok daha etkin ve yaygın olarak kullanılmaya aday tetkiktir.
Özet (Çeviri)
VISUMMARYDiagnosis of the coroner artery disease has a great importance because it is anepidemic disease. Catheter coroner angiography is a method which is accepted as agold standard in this subject. Visualization of the very small vessels by means ofdevelopments in the technology of computer tomography enables us to evaluatecoronary arteries by using tomography. The technologic developments in scannersshowed that MDCT coroner angiography can determine pathologies in coroner arteriessensitively for the patients with a low heartbeat, whose MDCT coroner angiographywere obtained by using suitable procedures. The properties of MDCT which provide theuse of it for visualization of the heart are as follows; increase in detector number, speedin gantry rotation, and thinness of cross section thickness, increase in usefulness of X-rays, reconstruction from partly scanning data and the use of algorithms which combinethe data from different phase.The aim of this study is to reveal advantage and disadvantage of MDCT coronerangiography in comparison with catheter coroner angiography.The successful use of MDCT depends on correct application of reconstructionprocedures and understanding of the limits of the method.In determination of coronary artery stenosis, the successes of MDCT varydepending on the place of stenosis. It is, easier to determine stenosis and show normalwall structures in the proximal arteries with large dimension where artifacts of motionare rare. In this study, we found that our success in determination of stenosis inproximal segments was higher than that in middle and distal segments. We found thatthe sensitivity was %84-%79, the specifity was %92-%88, PPV was %94-%92 andNPV was %79-%70 for middle and distal segments, respectively, in our study. Inaddition, in determining stenosis which is %50 and higher for total 638 segmentsincluded in middle and distal groups, the sensitivity was %93, the specifity was %96,PPV was %98 and NPV was %90.The studies carried out by using MDCT coroner angiography show that thismethod is a one which will be able to use commonly and efficiently in the future bymeans of rapid developments in MDCT technology and success ratios increasingcontinually.