Farklı anestezi uygulanan torakotomi olgularının analjezi gereksinimi ve kognitif fonksiyon açısından değerlendirilmesi
Analgesia requirements of different anaesthesia application methods on thoracotomy cases and evaluation of postoperative cognitive function
  1. Tez No: 225060
  2. Yazar: NESLİHAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM KORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İzofluran, TİVA (Propofol), Tek Akciğer Ventilasyonu, Kognitif Fonksiyon, Isoflurane, TIVA, One-lung Ventilation, Cognitive Function
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Genel anestezi sonrası hastaların hızla derlenmeleri ve daha iyi mental fonksiyonlar anestezistler için önemli bir hedeftir.Elektif akciğer(AC) Cerrahisi olacak ASA I -III, 18-80 yaş grubundaki 40 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup-I: Torakal Epidural Analjezi (bupivakain) + Genel Anestezi (idame; İzofluran+ %50 O2 + hava karışımı) Grup-II: Torakal Epidural Analjezi (bupivakain)+ Genel Anestezi (idame; Total İntravenöz Anestezi(TİVA), propofol+ %50 O2 + hava karışımı). Hastalara preoperatif torakal epidural kateter takıldı. Peroperatif dönemde hemodinamik veriler, analjezi gereksinimi, kan gazı değerlendirmesi kaydedildi. Postoperatif dönemde hemodinamik veriler kaydedildi ve kognitif fonksiyon değerlendirmesi için Kısa Oryantasyon Bellek Konsantrasyon Testi (SOMCT) uygulandı.Her iki grupta da analjezi derinliği Bispektral İndeks (BİS) değerleri 40 ile 60 arasında tutularak eşitlendi. Gruplararasında hemodinamik açıdan anlamlı bir farklılık bulunmadı. Propofol grubunda peroperatif analjezi gereksinimi daha düşük tespit edildi. Her iki grupta da tek akciğer ventilasyonundan 30 dakika sonra ölçülen kan gazı ölçümlerinde PO2 değerlerinde düşme gözlendi.Çalışmamızda torakotomi cerrahisi anestezisinde hemodinamik kontrolü sağlamada inhaler (izofluran) ve TİVA (propofol) kullanımının her ikisinin de etkin olduğu sonucuna vardık. Postoperatif kognitif fonksiyon değerlendirmesinde izofluran grubundaki hastaların ekstübasyondan 15 dakika sonraki SOMCT skorları propofol grubundaki hastalardan daha yüksek tespit edildi. 3 saat sonraki skor ölçümlerinde ise anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ancak kognitif fonksiyon değerlendirilmesi konusunda geniş gruplar ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Faster recovery from general anaesthesia and improve better mental functions is one of the important aims of anaesthesiologists.40 patients in status ASA I-III, 18-80 years of age undergoing elective lung surgery were randomly divided into two groups. Group I: General anaesthesia (maintenance; Isoflurane+ 50% O2 +air) +Thoracic Epidural Analgesia (bupivacaine) Group II: General anaesthesia (maintenance; Total Intravenous Anaesthesia, propofol+ 50% O2 + air)+ Thoracic Epidural Analgesia (bupivacaine). A thoracal epidural catheter was inserted into all patients preoperatively. Peroperative hemodynamic changes, analgesia requirements, arterial blood gases measurements were recorded. Postoperative hemodynamic changes were recorded and to evaluate cognitive function, the Short Orientation Memory Concentration Test (SOMCT) administered to all patients.Depth of anaesthesia was adjusted to keep a bispectral indeks of between 40 and 60 in both of the groups. There were no significant differences on hemodynamic changes between the groups. The peroperative analgesia requirement of propofol group was lower. 30 minutes after the one-lung ventilation; arterial blood measurements of PO2 values were decreased in both of the groups.In our trial we suggested that different anaesthesia application methods; inhalation or TIVA are both effective for hemodynamic control in thorocotomy surgeries. 15 minutes after the extubation the SOMCT scores of patients was significantly higher in isoflurane group than propofol group. There were no significant differences of SOMCT scores between the groups 3 hours after the extubation. But we concluded that assessment of cognitive function trials requires even larger group of patients.