Periprostetik suprakondiler femur kırığına uygulanan farklı tespit yöntemlerinin aksiyel ve rotasyonel yüklenme altında değerlendirilmesi(biyomekanik çalışma)
Evaluatıon of different fıxatıon methods in periprosthetic femoral fractures under axial and rotatıonal loadıng(biomechanical study)
  1. Tez No: 194538
  2. Yazar: GÜNHAN DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, suprakondiler kırık, implant, stabilite.12, Arthroplasty, supracondylar fracture, implant, stability.2
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
1.ÖZET:PER PROSTET K SUPRAKOND LER FEMUR KIRIĞINA UYGULANAN FARKLITESP T YÖNTEMLER N N AKS YEL VE ROTASYONEL YÜKLENME ALTINDADEĞERLEND R LMES(B YOMEKAN K ÇALIŞMA)Dr. Günhan D LBERDokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalınciraltı- zmirPrimer ve revizyon diz artroplastilerindeki artışa paralel olarak protez çevresikırıklar daha sık görülür bir komplikasyon olmuştur.Hasta popülasyonunuosteoporotik ve sistemik sorunları olan yaşlılar oluşturduğu için tedavisi zor vetedavisi sırasında komplikasyonları sık olan bir kırıktır. Bu nedenle tedavi seçimideçok önemlidir.Bu çalışmada Rorabeck tip 2 suprakondiler femur kırıklarında 4 farklıtespit yönteminin aksiyel ve rotasyonel yükler altında stabilitesinin karşılaştırılmasıamaçlanmıştır.Çalışmada 6 adet Sawbones marka sol kompozit femur kullanarak Rorabecktip 2 suprakondiler kırık modeli oluşturuldu.Aksiyel ve rotasyonel yükler altında yerdeğiştirme miktarına bakıldı.Birinci grupta 95°anguler plak ,ikinci grupta L SS plak,üçüncü grupta revizyon diz protezi ve dördüncü grupta retrograd intramedüller çivikullanıldı. Aksiyel ve rotasyonel yüklenme testleri sonucunda videoekstansiyometreile elde edilen yer değişim miktarları Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edildi.Sonuçlar karşılaştırıldığında aksiyel yüklenme testlerinde revizyon diz protezien stabil fiksasyon yöntemi çıkmıştır.Retrograd çivi stabilite açısından ikinci sıradaçıkmasına rağmen istatistiksel olarak hem revizyon diz protezi,hemde plaklar ilearasında fark bulunamamıştır.Anguler plak ve L SS plak stabilite açısından biribirineyakın bulunmuştur.Ancak revizyon diz protezine göre istatistiksel olarak daha zayıfçıkmışlardır.Rotasyonel yüklenme testinde revizyon diz protezi istatistiksel olarakdiğerlerine üstün bulunmuştur. Plaklar stabilite açısından birine yakınbulunmuştur.Retrograd çivi istatistiksel olarak en zayıf grup çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARY:EVALUATION OF DIFFERENT FIXATION METHODS N PER PROSTHET CFEMORAL FRACTURES UNDER AXIAL AND ROTATIONAL LOADING(BIOMECHANICAL STUDY)Dr. Günhan D LBERDokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalınciraltı- zmirAccording to the increase in primary and revision total kneearthroplasties,periprosthetic fractures saw as a higher incidance.The patientpopulation is geriatric,osteoporotic and has systemic disorders so treatment is difficultand complications are frequent.Treatment choise is very important.In this study fourdifferent fixation methods used for Rorabeck type 2 supracondylar femoral fractureand stability under axial and rotational loading compared.In this study, Rorabeck type 2 supracondylar fracture model made by usingsix sawbone left compozite femur. Deplacement measured under axial and rotationalloads. First group is 95° angular plate, second is L SS plate,third is revision totalknee arthroplasty and the fourth group is intramedullary nail. Axial and rotationalloading tests taken by videoextansiometer and analyzed by mann-whitney U test.As a result , in axial loading tests, the most stable fixation was revision totalknee arthroplasty, retrograde intramedullary nail was second. There was no statisticaldifferent between revision total knee arthroplasty, plate and nail. Angular plate andLISS plate had similar results, had less stability than revision total knee arthroplasty.In rotational loading tests, revision total knee arthroplasty had statistically significantstability than the others. Plate had similar results and the least stable was retrogradeintramedullary nail.