Meme kanserinde beta-catenin'in prognostik rolü
Beta-catenins prognostic role of breast cancer
- Tez No: 194542
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT BAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, prognostik faktörler, Ã-catenin, Breast cancer, prognostic factors, Ã-catenin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
IVÖZETMeme kanseri tüm Dünya'da kadınlar arasında en sık görülen kanser olup, özelliklegelişmiş ülkelerde artan bir insidansa sahiptir. Bu hastalığa prognostik kriterler oluşturmakiçin çok sayıda çalışma yapılmıştır.Ã-catenin hem bir adezyon molekülü olan E-cadherin hem de Wnt sinyal yoluylailişkide olan bir sitozolik moleküldür. Ã-catenin'in fonksiyonu, moleküler özellikleri vetümörogenezisteki rolü birçok çalışmada araştırılmıştır.Bu çalışmada amacımız Ã-catenin ile meme kanseri arasındaki ilişkiyi belirlemekve à -catenin`in bir prognostik marker olup olamayacağını ortaya koymaktır.Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda Ocak1990-Aralık 2000 yılları arasındaki 10 yıllık sürede meme kanseri tanısıyla opere edilmişolan 80 hasta dahil edilmiştir. Tespit edilen 80 hastanın kayıtları retrospektif olarakincelendi ve parafine gömülü olan patolojik numuneler yeniden değerlendirildi. TNM evresi,histolojik grade, nükleer grade, lenf nodu metastazı, vasküler invazyon, peritümoraltutulum, yağ dokusu invazyonu, intraduktal komponent ve tümör boyutu kaydedildi.Numuneler ayrıca Ã-catenin'le immünohistokimyasal olarak boyandı. à -catenin'leboyanma ile meme kanserinde bilinen prognostik faktörler arasında korelasyon istatikselolarak incelendi. Yapılan istatiksel analizde Ã-catenin'le pozitif boyanma, sadece lenfatikinvazyon ve intraduktal komponent varlığı ile anlamlı sonuç verdi.Sonuçta her ne kadar önceki çalışmalarda Ã-catenin ile pozitif boyanma kuvvetliprognostik gösterge olarak belirlenmiş olsa da, bizim analizlerimiz aynı sonuçlarıvermemiştir.
Özet (Çeviri)
VSUMMARYBreast cancer is the most common cancer among women, worldwide with anincreasing incidence especially in developed countries. Several studies were done toestablish prognostic criteria for this disease.Ã-catenin is a cytosolic molecule that is in interaction with both E-cadherin, anadhesion molecule, and the Wnt signaling pathway. The function, molecular characteristicsand actual role at the tumorogenesis of à -catenin is investigated at the several studies.We aimed in this study to evaluate the relationship of à -catenin with breast cancerand if à -catenin could be a prognostic marker or not.Eighty patients who were operated at the Atatürk University Medical School in a 10year period between January 1990 and December 2000 with the diagnosis of breastcancer were included to the study. The clinical records of these 80 patients wereretrospectively investigated and the pathological specimens embedded in paraffin were re-evaluated. TNM stage, histologic grade, nuclear grade, lymph node metastasis, vascularinvasion, lymphatic invasion, peritumoral invasion, fatty tissue invasion, intraductalcomponent, tumor size were noted. The pathological specimens were also immuno-histo-chemistrycal stained with Ã-catenin antibodies. The correlation between Ã-catenin stainingand known prognostic parameters was statistically analyzed. Only lymphatic invasion andintraductal component were significantly related with à -catenin.We concluded that although previous studies have suggested that positive à -catenin staining is a prognostic factor, our study didn?t reveal same results.