İki farklı kemik tipinde kron/implant oranındaki değişikliğin stres oluşumuna etkisinin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi
Analysing the effect of the crown/implant ratio on stresses at two different bone type by finite element analyses
  1. Tez No: 194598
  2. Yazar: DUYGU ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. PERVİN İMİRZALIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kron-implant oranı, SEA, maksiller molar, kron uzunluğuiii, crown-implant ratio, FEA, maxillary molar, crown lengthv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETDental implantlar total ve parsiyel dişsizliği olan hastaların tedavisinde yaygınolarak kullanılmaktadırlar. Diş kayıpları zaman içinde alveol kemiklerde atrofiye nedenolur. Üst çenede atrofi dikey ve bukkopalatinal yönde oluşur. Üst çene kemikyoğunluğunun alt çeneye göre daha düşük olması, implant ankrajı ve oluşan kuvvetlerikarşılama özelliğini olumsuz etkiler. Mevcut kemik miktarı, kalitesi ve yoğunluğu(densitesi) uygulanan implantların başarısı için çok önemlidir. Üst çenede daha çok Tip 3ve Tip 4 kemik görülür. İmplant destekli protezlerin başarısını etkileyen başlıcafaktörlerden biri de biyomekanik prensiplerin dikkate alınmasıdır. Fonksiyon sırasındahem üst yapı hem de implant eksternal ve internal kuvvetlerin etkisinde kalır. Kemik,implant ve uygulanan restorasyonlarda oluşan fonksiyonel stresleri ölçmek amacıylabirçok analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Sonlu elemanlar stres analizi yöntemi implant-kemik ilişkisinin değerlendirilmesi veya kemiğin modellenmesi için uygun bir yöntemdir.Çoğunlukla arka bölgede görülen tek diş eksikliği olgularında, diş çekimine bağlı oluşankemik kaybı nedeniyle implant uygulamalarında, doğal dentisyona göre farklı kron/kökoranı oluşmaktadır.Bu çalışmanın amacı, üst çenede birinci büyük azı diş eksikliğinde oluşabilecek üçfarklı dikey kemik kaybının, Tip 3 ve Tip 4 kemikte ve farklı kron/kök oranlarının implant-kemik ilişkisinde oluşturacağı stresleri değerlendirmektir.Bu amaçla bir hastanın üst çene arka bölge modeli bilgisayarlı tomografigörüntülerinden Marc 2005 (MSC Software) programı kullanılarak elde edilmiştir. Buprogram ile birinci büyük azı diş bölgesinde üç farklı dikey kemik kaybı ve farklı kron/kökoranları oluşturulmuş, yükleme koşulları modele edilmiş ve stres analizleri yapılmıştır.En yüksek stresler 2/1 kron/implant oranında (430,57MPa) implant boynundaoluşmuştur. Kron/implant oranı arttıkça stresin dağıldığı alan ve deformasyon miktarıartmıştır. Kemikteki stresler ise daha çok implant boynuna komşu olan kortikal kemiktetoplanmıştır. Kortikal kemik için en yüksek değerler kron/implant oranının 2/1 olduğudurumda tip 4 kemikte (145,92MPa) oluşmuştur. Kron/implant oranındaki artış implant-kemik sisteminde oluşan stresleri arttırmıştır. Kemik yoğunluğunda yapılan değişiklik isedaha çok spongioz kemikte oluşan stresleri etkilemiş ve yoğunluğun azaltılması spongiozkemikte oluşan deformasyon miktarını arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAnalysing The Effect Of The Crown/İmplant Ratio On Stresses At TwoDifferent Bone Type By Finite Element AnalysesDental implants are widely used in the treatment of complete or partialedentulous patient. As a result of tooth losses, atrophy is observed in alveolar bonesover time. The atrophy develops in maxilla in vertical and buccopalatinal direction.The density of maxillary bone deficiency, in comparison with mandible, brings aboutthe difficultness of implant anchorage and loading conditions in this area. Theamount of existing bone is an important criterion for the success of implants applied.The inner bone structure is defined as quality or density. Generally, in maxilla thebone types of 3 and 4 were observed. One of the important factors in the success ofimplant supported prosthesis is to comply with biomechanical principles. Implantsupported prosthesis could be subject to external or internal forces. For the purposeof measuring the functional stresses in the bones, implant, and restorations, variousanalysis methods are employed. Finite element method is an appropriate way toassess the relation between implant and bone and for modeling of the bone. Singletooth deficiency is generally seen in posterior area. Due to the in evitable bonedestruction as a result of tooth extraction, the ratio of crown/implant is alwaysdifferent from the one observed in natural dentition.The purpose of this study is to assess the stresses to be derived by threedifferent bone losses in the bone-implant system of type 3 and type 4 bones in casemaxillary first molar tooth is lost.For this purpose, the model of posterior maxilla has been created by usingMarc 2005 (MSC Software) programme from the computerized tomography imagesof an actual patient. Through this programme, we created different vertical boneresorptions in the first molar tooth zone, modeled the loading conditions andperformed the stress analyses.The highest stresses have been observed around the implant neck at thecrown/implant ratio of 2/1(430,57MPa). As the crown/implant ratio increases, thezone where the stress spreads and amount of deformation have extended. As for theivstresses in the bone, they have been generally accumulated in the cortical bone that isadjacent to the implant neck. The highest values for the cortical bone have beenobserved in type 4 bone (145,92MPa) when the crown/implant ratio is 2/1. theincrease in crown/implant ratio has decreased the stresses observed in implant-bonesystem. The modification made to the bone density mainly affected the stressesobserved in spongios bone. The lowering of density increases the amount ofdeformation in spongios bone.