Comparison of ostell values, insertion and removal torque values between short and long implants
Kısa ve uzun implantların ostell değerleri, yerleştirme ve çıkarma tork değerlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 851133
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA ÖZÇAKIR TOMRUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant stabilitesi, Mandibula, Maksila, Yerleştirme ve çıkarma torku, Implant Stability, Mandibula, Maxilla, Insertion and Extraction torque
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Decani, A (2022). Kısa ve Uzun İmplantların Ostell Değerleri, Yerleştirme ve Çıkarma Tork Değerlerinin Karşılaştırılması. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Doktora Tezi. İstanbul. Eksik dişlerin yerine konması için en iyi tedavi seçeneklerinden biri dental implantlardır ve dental implantların hayatta kalma oranları implantların yüzey özellikleri, hasta alışkanlıkları, protetik faktörler ve kemik yoğunluğu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Dental implant tedavilerinde özellikle kısa dental implantlarda kemik yoğunluğu belirleyici bir faktördür. Literatür, peri-implant zorlama ve gerilimler nedeniyle kemik yoğunluğunun düşük olduğu bölgelerde implant kayıplarının daha fazla yaşandığını göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, 5 mm uzunkuğundaki kısa implantların ve 10 mm standart boyutlu implantların primer stabilite (ISQ değerleri), yerleştirme ve çıkarma tork değerlerini iki farklı kemik tipinde (D2 ve D4 kemik yoğunlukları) karşılaştırmaktır. D2 ve D4 kemik tipi yapısını taklit eden aynı poliüretan kemik bloğuna 4.3 mm çapında, 5 mm (n=20) ve 10 mm (n=20) uzunluğunda toplam 40 adet dental implant yerleştirildi. İmplantların takılıp çıkarılması sırasında her seferinde tork değerleri kaydedildi ve baştan sona ortalama değerler hesaplandı. Yerleştirme için tork değerleri, implantlar kemik seviyesine ulaşana kadar hesaplandı. Primer stabilite, implant yerleştirildikten sonra (RFA) kullanılarak ölçüldü. Verilerin analizinde SPSS kullanıldı. Bu çalışmanın sonuçları, 5 mm uzunluğundaki implantın D2 kemiğe (35±SD) yerleştirme tork değerinin, D2 kemiğe 10 mm uzunluğundaki implantın yerleştirme tork değerinden istatistiksel olarak daha düşük olmadığını gösterdi (36,5±SS). Ancak 5 mm uzunluğundaki implantın D4 kemiğe yerleştirme tork değeri (2±SD), 10 mm uzunluğundaki implantın D4 kemiğine yerleştirme tork değerinden (3±SS) istatistiksel olarak daha düşük bulundu. 5 mm uzunluğundaki implantın hem D2 (15,5±SD) hem de D4 kemikte (6,3±1,05) çıkarma tork değeri, 10 mm uzunluğundaki implantın D2 kemikte (18±SD) ve D4 kemikte (6,7±1,15) olan değerlerinden istatistiksel olarak düşük bulunmadı. Ancak D2 kemikte (50±19.04) ve D4 kemikte (41.8±8/84) 5 mm implantın ISQ değeri D2 kemikte (66.5±2,22) ve D4 kemikte (54,5±2,06) 10 mm implantın ISQ değerinden istatistiksel olarak düşük bulundu. Mevcut çalışma, 5 mm implantların mandibulaposterior bölgede ogmentasyon tekniklerine bir alternatif olarak kullanılabileceği, ancak maksiller posterior bölgede güvenilir olmadığı sonucuna varmıştır. Mevcut bulguları doğrulamak için daha büyük örneklemler ve prospektif klinik çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Decani A. (2022) Comparison of Ostell Values, Insertion and Removal Torque Values Between Short and Long Implants. Yeditepe University, Institute Of Health Sciences, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, PhD Thesis. Istanbul One of the best treatment option for replacing missing teeth is dental implants and survival rates of dental implants vary depending on many factors such as surface properties of implants, patient habits, prosthetic factors and bone density. Bone density is a determining factor in dental implant treatments especially in short dental implants. The literature showed that implant losses were more experienced in areas with low bone density due to peri-implant forcing and tensions. The purpose of this study was to compare primary stability (ISQ values), the insertion and extraction torque values of 5-mm short implants and 10-mm standard size implants into two different types of bones (D2 and D4 bone densities). A total of 40 dental implants 4.3 mm diameter and 5 mm (n=20) and 10 mm (n=20) in length were placed into the same polyurethane bone block which imitates the structure of D2 and D4 bone type. While inserting and removing the implants, the torque values were recorded at each iteration, and the mean values were calculated from start to finish. The torque values for insertion were calculated until the implants reached the bone level. Primary stability was measured after implant insertion using (RFA). SPSS was used to analyse the data. Results of this study showed that the insertion torque value of 5 mm length implant in D2 bone (35±SD) was not statistically lower than the insertion torque value of 10 mm length implant in D2 bone (36.5±SD). However, the insertion torque value of 5 mm length implant in D4 bone (2±SD) was found to be statistically lower than the insertion torque value of 10 mm length implant in D4 bone (3±SD). The removal torque value of 5 mm length implant both in D2 bone (15.5±SD) and D4 bone (6.3±1.05) was not statistically lower than the removal torque value of 10 mm length implant in D2 bone (18±SD) and in D4 bone (6.7±1.15). However, the ISQ value of 5 mm length implant in D2 bone (50±19.04) and in D4 bone (41.8±8/84) was found to be statistically lower than the ISQ value of 10 mm length implant in D2 bone (66.5±2.22) and in D4 bone (54.5±2.06). The current study concluded that the 5-mm implants may be used as an alternative to augmentation techniques in the mandibular posterior region, but they were not reliable in the maxillary posterior region. Further studies with larger samples and prospective clinical studies are necessary to validate the current findings.