18 - 21 yaş erkeklerde uzun mesafe branşında fartlek ve ekstensiv interval antrenman yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of fartlek in long distance branch and intensive interval training methods applied to 21st years old males
  1. Tez No: 194761
  2. Yazar: BAHAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAZANFER K. GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İstatistik, Sports, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstensive, fartlek, cooper, shuttle-runiii, Extensive, Fartlek, cooper, shuttle-run.v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET18-21 YAŞ ERKEKLERDE UZUN MESAFE BRANŞINDA FARTLEK VEEKSTENSİV İNTERVAL ANTRENMAN YÖNTEMLERİNİNKARŞILAŞTIRILMASIYapılan bu çalışmada amaç, Derince Donanma Eğitim Merkezi'nde bulunan18-21 yaş erkek subay adaylarından rasgele (random) seçilmiş sedanter 20 adayafarklı antrenman yöntemleri uygulanıp, koşu testleri sonucunda max VO2 değerleribulunarak uygulanan antrenman yöntemlerini karşılaştırmaktır.Yöntem olarak seçilen subay adaylarından bir grubuna Ekstensiv interval,diğerine fartlek antrenman programı uygulanmıştır. Grupların maksimal VO2endirekt ölçümleri cooper ve shuttle-run test metotlarıyla incelenmiştir.Verilerin analizi SPSS 11.5 paket programına aktarılmış tanımlayıcı istatistikve Willcoxon, Mann Whitney-U testleri uygulanmıştır. Her bir test (p>0.05)anlamlılık seviyesinde istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Ekstensiv interval antrenman grubunda, Cooper ön test-son test ölçümleriarasında p > 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamamıştır.Fartlek antrenman grubunda, Cooper ön test-son test ölçümleri arasında p >0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamamıştır.Ekstensiv interval antrenman grubunda , shuttle -run ön test-shuttle run sontest ölçümleri arasında p < 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Fartlek antrenman grubunda , shuttle -run ön test-shuttle run son testölçümleri arasında p < 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Denek 20 sporcunun cooper ön test sonuçlarında, Ekstensiv interval ve fartlekantrenman grupları arasında p > 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamamıştır.İiDenek 20 sporcunun cooper son test sonuçlarında , Ekstensiv interval vefartlek antrenman grupları arasında p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıkbulunamamıştır.Denek 20 sporcunun shuttle-run ön test sonuçlarında , Ekstensiv interval vefartlek antrenman grupları arasında p > 0,05 düzeyinde anlamlı farklılıkbulunamamıştır.Denek 20 sporcunun shuttle-run son test sonuçlarında , Ekstensiv interval vefartlek antrenman grupları arasında p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıkbulunamamıştır.Ağırlıklı ortalama değerleri tüm testlerde belirgin bir artış göstermiştir.Sonuç olarak antrenman programı hazırlanırken, genel hazırlık dönemindedayanıklılık (O2) kapasitesini arttırmak için yapılacak çalışmalarda ekstensiv vefartlek antrenmanlarının bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPARISON OF FARTLEK IN LONG DISTANCE BRANCH ANDINTENSIVE INTERVAL TRAINING METHODSAPPLIED TO 21st YEARS OLD MALESThe aim of this study is to apply the different training methods to 20 sedentarycandidates chosen randomly among 18-21 years old male officers in Derince NavyTraining Center and to compare these methods by finding out maximum V02 valuesat the end of running tests.The officers chosen were examined in two groups. Intensive in larvalprogrammer was applied to one group and Fartlek Training Programme to the otherone.Indirect measurements of maximal V02 of groups were examined by usingCooper and shuttle methods.Analysis of data transferred to SPSS 11-5 packaged Programme and the definingstatistics and Mann Whitney U tests were applied. Each test was evaluatedstatistically at the relevance level ( P > 0.05 )In the evaluation of Extensive Interval Training Group, There was no significantdifference observed at P> 0.05 level between Cooper pre-test and final- test results.In the evaluation of Fartlek Training Group, there was no significant differenceobserved at P > 0.05 level between Cooper pre-test and final test results.In the evaluation of Extensive Interval Training group, there was significantdifference observed at P 0.05 level between Extensive Interval and Fartlek Training Groups.ivIn Cooper final test results of 20 tested sportsman, there was no significantdifference at P > 0.05 level between Extensive Interval and Fartlek Training groups.In shuttle-run pre-test results of 20 tested sportsman, there was no significantdifference at P > 0.05 level between Extensive Interval and Fartlek Training groups.In shuttle- run final-test results of 20 tested sportsman, there was no significantdifference at P > 00.5 level between Extensive interval and Fartlek Training Groups.Weighted average mean values in all tests showed a remarkable increase.Finally, during the preparation of Training Programme, in order to increase thestrength capacity ( O 2 ) in general preparation period it is fixed that extencive andfartlek trainings which will be done didn?t make and difference.