Lipopolisakkarit antijeni ile stimüle edilmiş deneysel tıkanma sarılığı modelinde; karaciğer, böbrek doku NF-kB düzeyleri ile kan ve doku lipid peroksidasyonu üzerine melatoninin etkisi
The effect of melatonin on blood and tissue (liver and kidney) lipid peroxidation and tissue NF-kB levels in LPS induced obstructive jaundice
  1. Tez No: 194797
  2. Yazar: ALİ BORA ÜSTÜNSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÇAĞLIKÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Tıkanma Sarılığı, LPS, Melatonin, NF-κB, Melatonine, Lipid Peroxidation, LPS, Obstructive Jaundice
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETTıkanma sarılığı (TS) birçok klinik sekele yol açabilecek sonuçlar doğuran birproblemdir. Tıkanma sarılığının yol açabileceği klinik problemler böbrek yetmezliği,GI sistem kanaması, koagülasyon bozuklukları, malnütrisyon, sepsis ve yaraiyileşmesindeki gecikme olarak görülmektedir. Bunlar içinde sepsis sonuçları itibari ileoldukça ciddi bir problemdir. Hem insanlarda hem de deney hayvanlarında obstrüktifkaraciğer hastalığının önemli bir görünümü hepatik inflamasyondur. nflamatuarsitokinlerin salınımı ve toksik serbest oksijen radikalleri ile doku hasarına yol açarlar.Nükleer Faktör κ B (NF-κB), inflamasyon süresince aktive haldedir veproinflamatuar sitokinlerin gen ekspresyonlarında önemli rol oynamaktadır. Pro-/anti-apopitotik yolaklar NF-κB üzerinden regüle edilmekte ve NF-κB inhibisyonu hücreselhasarlanma ile birlikte apopitozisi de inhibe etmektedir.Melatoninin (M), direkt antioksidatif etkisinin yanı sıra NF-κB aktivasyonunuinhibe etmek suretiyle, sitokin ve adhezyon molekül salınımını düşürmekte veyukarda söz edilen doku için yararlı etkileri göstermektedir. ÇalışmamızdaMelatonin'in lipopolisakkarit (LPS) ile stimüle edilmiş TS hasarında, kan ve doku lipidperoksidasyonu ile karaciğer ve böbrek doku NF-κB ekspresyonu üzerindeki etkileriniaraştırmayı planladık.Her biri 10 Wistar Albino rat (150-250 gram) içeren 6 grup oluşturuldu. GrupA: Sham, Grup B: TS, Grup C: TS+M, Grup D: TS+LPS, Grup E: TS+LPS+M, GrupF: TS+M+LPS. A ve B grubundaki deneklere herhangi bir madde uygulanmadı. TSoluşturulan ratların koledokları çift bağlanıp kesildi. B grubu 10. gün sakrifiye edildi. Cgrubuna koledok ligasoynundan sonra 5. günden itibaren 5 gün süresince günde birkez, NF-κB inhibitörü olan M 20 mg/kg intraperitoneal, D grubuna LPS 10 mg/kgintraperitoneal olarak TS oluşturulduktan sonra (koledok ligasyonunun 5. günü)verildi. E grubunda LPS sonrasında 5 gün M verilirken, F grubunda 5 gün Melverildikten sonra 5. gün LPS verildi (koledok ligasyonunun 5. gününden sonra). Dahasonra ratlar sakrifiye edilerek kan örnekleri ile karaciğer ve böbrek dokuları alındı.Kan ve dokuda Miyeloperoksidaz (MPO), Malondialdehit (MDA), ile kanda SGOT veSGPT düzeyleri biyokimyasal yöntemlerle incelendi. Karaciğer ve böbrek dokusundaimmünohistokimyasal yöntemlerle doku NF-κB düzeylerine bakıldı.Grup B ve D'de serum ve doku MPO, MDA, serum AST ve ALT seviyeleridiğer gruplardan yüksekti ancak fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Aynı gruplardaimmünohistokimyasal olarak böbrek ve karaciğer doku NF-κB ekspresyonuda yüksekbulundu. Melatonin verilen gruplarda (C,E,F) serum ve doku MPO, MDA, serum ASTve ALT seviyeleri diğer gruplardan düşüktü ancak fark istatiksel olarak anlamlıdeğildi. mmünohistokimyasal olarak böbrek ve karaciğer doku NF-κB ekspresyonudada azalma görüldü. Çalışmamızın sonucunda melatoninin; lipopolisakkarit antijeni ilestimüle edilmiş deneysel tıkanma sarılığında, karaciğer, böbrek doku NF-кB düzeyleriile kan ve doku lipid peroksidasyonu üzerine etkisi olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT of MELATON N on BLOOD and TISSUE (LIVER AND KIDNEY)LIPID PEROXIDATION AND TISSUE NF-κB LEVELS in LPS INDUCEDκOBSTRUCTIVE JAUNDICE.Obstructive jaundice (OJ) is an important clinical problem that may lead toserious sequelaes. The systemic consequences of obstructive jaundice andhyperbilirubinemia are wound breakdown, sepsis, coagulopathy, gastrointestinalhemorrhage, cardiovascular problems, immunodepression and renal failure. Gram(-)endotoxemia and sepsis are life threatening problems which are seen very frequentlyin patients with obstructive jaundice (OJ). Systemic endotoxemia developed in OJ isthe result of the depression in the clearance of lipopolysaccharide (LPS) and otherendotoxins in the portal circulation by Kupffer cells in the liver which are originated asa result of bacterial translocation. The sensitivity of the host to LPS and otherendotoxins is increased in OJ and endotoxins become much more harmful inobstructive jaundiced patients than in healthy.NF-Kappa B is a transcription factor implicated in the transcriptionalupregulation of these inflammatory genes in response to changes in cellularoxidation-reduction status. The target genes of NF-κB in various cell types encodeproteins involved in immune, inflammatory and acute-phase responses and cytokineactivations.Melatonin (M), a specific inhibitor of iNOS, directly decreases the expressioniNOS, and the release of cytokines, and adhesion molecules. Melatonin alsofunctions as a potent antioxidant because it scavenges hydroxyl freeradicals andperoxynitrite a reactive oxidant produced from the reaction of NO and superoxide,and inhibits the NF-kappa B activation.The aim of this study is to invastigate the effect of melatonin on serum, liverand renal lipid peroxidation and NF-κB expressions in LPS induced OJ injury.Six groups were designed for the study. 10 Wistar Albino rat (150-200 g) wereused for each group. Cholestasis was done by double ligature and section of theextra-hepatic biliary duct. Melatonin was injected i.p. 20 mgr/kgr/day. We randomized60 rats into 6 groups. Groups are designed as; Group A: Sham; Group B: ObstructiveJaundice (OJ); Group C: OJ + Lypopolisaccharide (LPS); Group D: OJ+M; Group E:OJ+LPS+M; Group F: OJ+M+LPS. Five days after OJ supplied MEL; 10mg/kg, andLPS 10mg/kg are given intraperitoneally.Serum and tissue myeloperoxidase (MPO), malondialdehyde (MDA), andSGOT, SGPT levels were measured. Histopathological exminations for liver andkideney tissue and immunohistochemical analysis for tissue NF-κB levels were alsoperformed.In Group B, D serum and tissue MPO and MDA levels, serum AST and ALTlevels were higher than other groups, but the difference was not statisticallysignificant. Immunohistochemical staining for liver tissue NF-κB expression wasincreased in the same groups. In melatonin groups (C,E,F) serum and tissue MPOand MDA levels, serum AST and ALT levels were lower than the other groups, butthe difference was not statistically significant. Immunohistochemical staining for livertissue NF-κB expression was decreased in these groups. Results of our studyindicates that Melatonin does not have a decreasing effect on lipid peroxidation andNF-κB expressions in LPS induced HIR injury.