Rat siyatik sinir iskemi/reperfüzyon hasarında L-karnitin'in etkisi
The effect of L-carnitine on ischemia/reperfusion injury of the rat sciatic nerve
  1. Tez No: 194798
  2. Yazar: AYTAÇ AY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL BAĞDATOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: skemi/Reperfüzyon hasarı, L-karnitin, Rat siyatik siniri, Ischemia/Reperfusion injury, L-carnitine, Rat sciatic nevre
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETRat siyatik siniri iskemi/reperfüzyon hasarında L-karnitin'in etkisiskemi/reperfüzyon ( /R) yaralanması, sinir dokusunda patolojik değişiklikleringelişmesinde önemli bir rol oynar ve kan akımının restorasyonu toksik serbestoksijen radikallerinin aracılık ettiği yaralanma ile sonuçlanır. L-karnitin günümüzdemitokondrial elektron transfer sistemindeki hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Buçalışmanın amacı /R yaralanmasında L-karnitin etkisinin gösterilmesidir. 3 saatiskemi sonrası, intraperitoneal 100 mg/kg L-karnitin uygulaması yapılan ve kontrol,sham grupları da dahil olmak üzere bir saat, bir gün, bir hafta, iki hafta, üç haftaolarak reperfüzyon süresine göre hazırlanmış 12 farklı grup da kan ve doku örneğialınarak karbonmonoksihemoglobin, eritrosit ve doku ATPaz ölçümleri yapıldı. L-karnitinli gruplarda, L-karnitinin erken verilmesi gerektiği görüldü. L-karnitinligruplarda, eritrosit ve doku ATPaz'ın anlamlı olmadığı görüldü. Ama eritrosit ATPazile repefüzyon süresi arasında anlamlı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe effect of L-carnitine on ıschemia/reperfusion injury of the rat sciatic nevreIschemia/Reperfusıon (I/R) injury has an essential place in the pathologicalchanges observed in the nevre tissue. Restoration of blood flow results in injury viatoxic free oxygen radicals. Today, L-carnitine is used in the treatment of mitocondrialdisease. The aim of this study was to determine the efficacy of L-carnitine in I/Rinjury. Following an ischemia period of 3 hours, 100mg/kg L-carnitine wasadministered intraperitoneally. Blood and tissue samples were taken from 12different groups, including the study control and sham group, after reperfusionperiods of 1 hour, 1 day, 1 week, 2 and 3 weeks.Carbonmonoksihemoglobin, erthyrocyte and tissue ATPase levels weremeasured. It was observed that L-carnitine should be administered at an early stagein the L-carnitine groups. Erthyrocyte and tissue ATPase levels were not significantin the L-carnitine groups. However, there was a significant relation betweenerthyrocyte ATPase level and reperfusion period.