Açık kalp cerrahisi operasyonu uygulanan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
The retrospective evaluation of the patients which has undergone an open heart surgery operation
  1. Tez No: 194802
  2. Yazar: RUŞEN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM ATICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, Ekstübasyon süresi, Euro skor, Komplikasyonlar, Complications, Euro Score, Extubation time, Open heartsurgery.7
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1. ÖZETÇalışmamızda, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve UygulamaHastanesi ameliyathanesinde 01.01.2001-31.12.2005 tarihleri arasında açık kalpcerrahisi operasyonu geçiren 546 hasta retrospektif olarak incelendi.Bilgiler hastaların ameliyattaki anestezi raporları, perfüzyonist kayıtları,ameliyat notları ve Yoğun Bakım ve Reanimasyon ünitelerindeki hasta takipformlarından elde edildi. Kayıtlardan hastaların yaşı, cinsiyeti, ameliyat tipi, aortikkros klemp ve kardiyopulmoner bypass süreleri, inotrop kullanımı, postoperatif atrialfibrillasyon gelişimi, revizyona alınma durumu, Euro Skorları, koroner anastomozsayıları, diabetes mellitus varlığı, intraaortik balon pompası (IABP) kullanımı, acil yada elektif şartlarda ameliyata alınma, ekstübasyon zamanları saptandı.İnotrop kullanımı, atrial fibrillasyon, revizyona alınma, IABP takılması, diabetesmellitus varlığı, aortik kros klemp ve kardiyopulmoner bypass süreleri, acil şartlardaameliyat ve ekstübasyon süreleri ile mortalite ve morbiditenin istatistiksel olarakanlamlı olduğu saptandı(p0,05).Sonuç olarak hastanemizde uygulanan açık kalp cerrahisi ameliyatlarındakimortalite ve morbiditeyle ilişkili faktörlerin literatürlerdeki bulgularla benzer olduğusaptandı. Ancak açık kalp cerrahisi uygulamalarının tedavideki etkinliklerinin vekomplikasyonların değerlendirilebilmesi için kayıtların sistematik bir şekilde tutulmasıve daha çok sayıda hastayı kapsayan geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğudüşünüldü.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACTIn our study, 546 patient was analysed retrospectively who underwent openheart surgery between 01.01.2001-31.12.2005 in Mersin University School ofMedicine Research Hospital.Data gathered from the operation anesthesia report, perfusionist records,patient follow-up notes and the follow-up data of the patients who accepted to theintensive care unit. Patients age and gender, aortic cross-clamping time,cardiopulmonary by-pass time, inotrope usage, post operative atrial fibrillationoccurrence, underwent revision, EUROscore, number of coroner anastomoses,diabetes mellitus existence, intraaortic balloon pump usage, going under operationin elective status or in emergency, extubation times and operation endings wereevaluated.We found that intraaortic balloon pump usage, diabetes mellitus existence,aortic cross-clamping time, cardiopulmonary by-pass time, inotrope usage, postoperative atrial fibrillation occurrence, underwent revision, extubation times,operation in emergency were associated with mortality and morbidity directly(p0.05).Eventually, the related risk factors of mortality and morbidity in open heartsurgery operations in our hospital are similar to the data in the literature. But for theevaluation of the efficiency and the complications of the applications in open heartsurgery, the data must be recorded systematically and further studies should bedone including more numbers of patients.