Yoğun bakımda izlenen kafa travmalı hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospektif evaluation of head trauma patients hospitalized in ICU
- Tez No: 194803
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZELİHA ÖZER ALTUNKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, mortalite, SIRS, sepsis, yoğun bakımdeğerlendirme skorları7, Critical care scoring systems, Head trauma, Mortality, SIRS, Sepsis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
1.ÖZETÇalışmamızda 1998-2006 yılları arasında Mersin Üniversitesi TıpFakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Reanimasyonünitesinde kafa travması nedeniyle takip edilen 27 hastanın retrospektif olarakincelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya dahil ettiğimiz 27 hastanın yaş ortalaması 24.56 ±17.62,ortalama GKS (Glaskow Koma Skalası) 5.96±3.044 ve APACHE (AcutePhysiology and Chronic Health Evaluation) II skoru 27.034±19.05, ortalamayoğun bakım kalış süreleri ise 9.96±6.93 idi. Hastaların 23'üne mekanikventilasyon uygulanırken, 4'üne uygulanmadığı, 20 hasta beslenme destektedavisi alırken, 7 hastanın almadığı tespit edildi. Hastaların 9'u inotropik destektedaviye ihtiyaç göstermezken, 7'si tek (dopamin), 5'i iki (dopamin vedobutamin) ve 6'sı üç inotropik ajandan (dopamin, dobutamin ve adrenalin)oluşan destek tedaviye ihtiyaç gösterdi. Hastaların 22'sinde SIRS, 10'undasepsis, 13 hastada MOF tespit edildi. Toplam 11 hasta taburcu olurken, 16hasta kaybedildi.Beslenme uygulanan hastaların yoğun bakım kalış süreleri 12.0±6.56,uygulanmayan hastalarınki ise 4.14±4.29 olarak belirlendi. Eksitus olanhastaların GKS 4.81±2.7, taburcu olanların ise 7.63±2.7 olduğu saptandı.APACHE II skorları ise eksitus olan hastalarda 29.5±18.8, taburcu olanlarda ise23.45±19.67 idi. Mekanik ventilasyon uygulanan hastaların (n=23) yoğun bakımkalış süresi 10.78±7.1 iken, uygulanmayanlarda (n=4) 5.25± 2.87 idi. Beslenmedesteği alan hastalarda yoğun bakım kalış süresinin artığı, yatış süreleri ile GKSve APACHE II skorları arasında korelasyon olmadığı tespit edildi. Klinik sonuçile inotropik ajan sayıları, SIRS, MOF arasındaki analizlerde anlamlı ilişkisaptanırken, sepsis arasında anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuç olarak; yoğun bakımda kafa travması nedeniyle takip ve tedaviedilen hastaların prognozlarını etkileyen nedenler çok parametreli olduğu ve bunedenlerin birbirleri ile olan etkileşimlerinin ayırt edilmesinin güç olduğukanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACTRetrospektif Evaluation of Head Trauma Patients hospitaized in ICUWe aim to evaluate 27 patients hospitalized in reanimation unit of MersinUniversity Faculty of Medicine because of traumatic brain injury between 1998-2006 years retrospectively.Mean age, GKS, APACHE II and length of stay in ICU values weredetermined 24.56±17.62, 5.96±3.044, 27.034±19.05. and 9.96±6.93respectively. We established that 23 patients were ventilated mechanically,other 4 were not, 20 patients were given nutritional support therapy, other 7were not. Seven patients needed no inotropic support therapy, 7 of all neededonly one (dopamine), 5 of all needed 2 (dopamine, dobutamine) and 6 of allneeded 3 inotropic drug admission. Twenty of patients were diagnosed SIRS,10 of them sepsis, 13 of them MOF. 11 patients were externated and other 16were exitus.The mean length of stay in ICU of the patients given nutritional supporttherapy was 112.0±6.56, of the patients not given was 4.14±4.29. The meanGKS and APACHE II scores of dead patients were 4.81±2.7, 29.5±18.8 and ofthe patients were externated were 7.63±2.7, 23.45±19.67 respectively. Themean length of stay in ICU of the patients ventilated mechanically (n=23) was10.78±7.1, those not ventilated (n=4) was 5.25±287.We determined that the length of stay increased in the patients givennutritional support therapy and there was not any corelation between scoringsystems and length of stay. There is statistically meaningful relation betweenclinical outcome and the number of inotropic drugs, SIRS, MOF, but there is nostatisticaly important relation between clinical outcome and sepsis.As a result; it was concluded that there are a lot of kinds of factors which mayeffect the clinical outcome of the patients observed and treated because oftraumatic brain injury in ICU and identification of the interaction between thesefactors is very difficult.