Bası yaralarının önlenmesinde %100 pamuklu havlu ile havalı yatak kullanımının etkinliğinin incelenmesi
Researching effectiveness of %100 cotton towel and effectiveness air mattress in preventing pressure ulcers
  1. Tez No: 194804
  2. Yazar: BURCU TOTUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALEV DRAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bası yarası, %100 pamuklu havlu, havalı yatak, Pressure ulcer, %100 cotton towel, air mattress
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
BASI YARALARININ ÖNLENMES NDE %100 PAMUKLU HAVLU LE HAVALIYATAK KULLANIMININ ETK NL Ğ N N NCELENMESYüksek Hemşire Burcu TOTURBu çalışma, bası yaralarının önlenmesinde %100 pamuklu havlu ile havalı yatakkullanımının etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılmış deneysel bir çalışmadır.Araştırma evrenini, 23.10.2005 ve 10.06.2006 tarihleri arsında Ege Üniversitesi TıpFakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan erişkin hastalaroluşturmuştur. Olasılıksız örneklem tekniği ile seçilen 40 hasta araştırmanın örnekleminioluşturmuştur. Uygulama grubundaki 20 hastada %100 pamuklu havlu, kontrol grubundaki 20hastada da havalı yatak kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan hastaları değerlendirmek amacıyla `'Hasta TanıtımFormu'', `'Bası Yarası Risk Skalası Formu'' ve `'Bası Yarası Gözlem Formu'' kullanılmıştır.Verilerin istatistiksel değerlendirmesi, Ki-kare ve Fisher'ın Kesin Olasılık testlerikullanılarak yapılmıştır.Bası yaralarını önlenmesi açısından uygulama grubunda kullanılan %100 pamukluhavlu ile kontrol grubunda kullanılan havalı yatak etkinliği arasındaki fark istatistiksel olarakanlamlı bulunmamıştır (p=0,695).Araştırmanın daha geniş bir örneklemle tekrarlanması ve %100 pamuklu havlununbası yaralarının önlenmesinde sadece yatağa bağımlı hastalarda değil tekerlekli sandalyelihastalarda da yeni bir yöntem olarak kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
RESEARCHING EFFECTIVENESS OF %100 COTTON TOWEL ANDEFFECTIVENESS AIR MATTRESS IN PREVENTING PRESSURE ULCERSHigh Nurse Burcu TOTURThis study is an experimental work which was conducted in order to researcheffectiveness of % 100 cotton towel and effectiveness air mattress in preventing pressureulcers.Study population was consisted of adult patients hospitalized between 23.10.2005 and10.06.2006 in Intensive Care Unit, Neurochirurgy Department, Training Hospital, School ofMedicine, Ege University. 40 patients, selected by unprobabilistic sample technique,established the study sample. %100 cotton towel is used for 20 patients in administrationgroup and air mattress was used for 20 patients in control group.In order to evaluate the patients who were included in the study, ?Patient InformationForm?, ?Pressure Ulcers Risk Scale Form? and ?Pressure Ulcers Observation Form? wereused.Statistical analysis of data were conducted by Chi-square and Fisher?s Exact Chi-square tests.With regards to the prevention of pressure ulcers, no statistically significant differencewas found between administration group, where %100 cotton towel was used, and controlgroup, where air mattress was used (p=0,695).It is recommended that study should be repeated with a larger study population andthat %100 cotton towel should be used as a new technique in preventing pressure ulcers notonly in permanently bedridden patients, but also in patients who are dependent on wheelchair.