Son 5 yıl içinde hastanemiz yoğun bakımda yatan akut kafa travmalarında CRP / albumin oranı, laktat / albumin oranı ve LDH / albumin oranının mortalite ve morbidite üzerine
The effect of CRP/albumin ratio, lactate/albumin ratio, and LDH/albumin ratio on mortality and morbidity in acute head trauma patients hospitalized in our intensive care unit over the last five years
  1. Tez No: 998919
  2. Yazar: SERHAN SİNAN AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BIÇAKCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kafa travması, CRP/ Albumin oranı, Laktat/ Albumin oranı, LDH/ albümin oranı, Acute head trauma, CRP/Albumin ratio, Lactate/Albumin ratio, LDH/Albumin ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hastanemiz yoğun bakım ünitesinde son 5 yıl içinde izlenen akut kafa travmalı hastalarda CRP / albümin oranı, laktat / albümin oranı ve LDH / albümin oranının mortalite üzerindeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmektir. Materyal Metot: Bu çalışma İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Reanimasyon Yoğun Bakım ünitesinde 15.12.2019- 15.12.2024 tarihleri arasında akut kafa travması nedeniyle kabul edilen 273 hastanın geriye dönük olarak incelenmesiyle elde edilmiştir. Hastaların demoŞekil verileri, klinik verileri, skorlama sistem verileri, biyokimya laboratuvar verileri, hematoloji laboratuvar verileri, kan gazı analizleri, inflamasyon belirteçleri, komorbidite eşlik edip etmeme durumu hastane bilgi sisteminden alınmıştır. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların CRP/Albumin (p:0.014), Laktat/Albumin (p<0.001) ve LDH/Albumin (p:0.001) oranlarının sağ kalan ve hayatını kaybeden hastalar arasındaki karşılaştırmasında her üç oranın mortaliteyi öngörmede istatistiksel anlamlı olduğu görülmüştür. En sık kafa travması nedeni yüksekten düşme olarak belirlenmiştir. Erkek cinsiyetin daha fazla akut kafa travmasına maruz kaldığı görülmüştür. Hastalara komorbiditenin eşlik etmesi mortalite oranlarını arttırmıştır. Akut kafa travması sonrası hastaneye başvuru anındaki GKS, APACHE, SOFA değerlerinin mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: CRP/ Albumin, Laktat/ Albumin ve LDH/ Albumin oranlarının akut kafa travmalarında mortaliteyi öngörmede etkin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the effect of the CRP/albumin ratio, lactate/albumin ratio, and LDH/albumin ratio on mortality in patients with acute head trauma who were monitored in the intensive care unit of our hospital over the past five years. Materials and Methods: This retrospective study included 273 patients who were admitted to the Reanimation Intensive Care Unit of İnönü University Turgut Özal Medical Center between December 15, 2019, and December 15, 2024, due to acute head trauma. Demographic data, clinical data, scoring system results, biochemical and hematological laboratory findings, blood gas analyses, inflammatory markers, and comorbidities were obtained from the hospital information system. The collected data were analyzed statistically. Results: In the comparison of patients' CRP/albümin (p:0.014), lactate/albümin (p<0.001), and LDH/albümin (p:0.001) ratios between survivors and non-survivors, all three ratios were found to be statistically significant in predicting mortality. The most common cause of head trauma was falls from height. Male patients were more frequently affected by acute head trauma. The presence of comorbidities increased mortality rates. Glasgow Coma Scale (GCS), APACHE and SOFA scores at admission were found to be significant predictors of mortality. Conclusion: The CRP/Albumin, Lactate/Albumin, and LDH/Albumin ratios were determined to be effective markers for predicting mortality in patients with acute head trauma.