Hesperis bicuspidata, H. bottae ve H. podocarpa' nın uçucu bileşikleri
Volatile compounds of Hesperis bicuspidata, H. bottae and H. podocarpa
  1. Tez No: 194822
  2. Yazar: ŞENGÜL GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞ' E KIRIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu bileşikler, Mikrodistilasyon, Cruciferae, Hesperisbicuspidata, Hesperis bottae, Hesperis podocarpa, Volatile Compounds, Microdistillation, Cruciferae, Hesperisbicuspidata, Hesperis bottae, Hesperis podocarpaiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde doğal bileşiklere ilginin hızla arttığı herkes tarafından bilinmektedir.Ülkemizin zengin ve çeşitli florasının uçucu bileşikler açısından taranmasıkapsamında Cruciferae familyasından Hesperis cinsine ait 3 türün; Hesperisbicuspidata, H. bottae ve H. podocarpa dövülmüş tohumlarının uçucu bileşiklerimikrodistilasyon tekniği ile elde edildikten sonra FID (alev iyonlaşma) dedektörlügaz kromatografisi ile analiz edilmiştir. Bileşiklerin tanımlanmasında GazKromatografisi/ Kütle Spektrometrisi tekniğinden yararlanılmıştır. Analizlersonucunda her üç türün oktil asetatça zengin olduğu bulunmuştur.Bu ve benzer çalışmaların uçucu bileşik kaynaklarının ortaya konması ve cinsinsistematik problemlerinin çözümü bakımından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a well known fact that interest in natural compounds is growing fast. As partof our ongoing research into screening the rich and diverse flora of Turkey, threespecies of Hesperis (Cruciferae) were investigated. Crushed seeds of Hesperisbicuspidata, H. bottae, H. podocarpa were subjected to microdistillation and theoils were analzed by gas chromatography (GC-FID). Gas Chromatography/MassSpectrometry (GC/MS) was used to characterise the compounds. Oils of all threespecies were found to contain octyl acetate as the main constituent.This and similar studies are useful in finding new sources of volatile compoundsand in solving taxonomical problems.