Hemodiyaliz ve sürekli ayaktan periton diyalizi uygulanan hastaların stresle baş etme biçimlerinin belirlenmesi
Coping strategies of hemodialysis and continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) patients
- Tez No: 194828
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, sürekli ayaktanperiton diyalizi (SAPD), stres, baş etme, Chronic renal failure, hemodialysis, continuous ambulatory peritonealdialysis (CAPD), stress, coping
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETHiçdurmaz, D., Hemodiyaliz ve sürekli ayaktan periton diyalizi uygulananhastaların stresle baş etme biçimlerinin belirlenmesi, Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Yüksek LisansTezi, Ankara, 2005. Bu araştırma, hemodiyaliz ve SAPD tedavisi uygulananhastaların stresle baş etme biçimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarakyapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Başkent, Hacettepe, Gazi ve AnkaraÜniversitesi Hastaneleri'nden seçilen 212 hemodiyaliz ve 149 SAPD hastasıoluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ?Hemodiyaliz Hasta Bilgi Formu?, ?SAPDHasta Bilgi Formu? ve ?Stresle Baş Etme Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde İki Ortalama Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi ve TekYönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; her iki hastagrubunda da en sık kullanılan baş etme biçiminin dine yönelme olduğu, SAPDhastalarının hemodiyaliz hastalarına göre etkin baş etmeyi daha fazla kullandığısaptanmıştır. Hemodiyaliz hastalarında çalışan, gelir düzeyini iyi olarak algılayan,aldığı hemodiyaliz eğitimini yeterli olarak değerlendiren, ruhsal destek alanhastaların daha çok etkin baş etme biçimlerini; eğitim düzeyi düşük, yetersiz destekaldığını düşünen hastaların ise daha çok etkin olmayanları kullandıklarısaptanmıştır. SAPD hastalarında emekli hastalar daha çok etkin; eğitim düzeyidüşük, çalışmayan, ruhsal desteği olmayan, yetersiz destek aldığını düşünenhastalar ise daha çok etkin olmayan yöntemleri kullanmaktadırlar. Bu sonuçlardoğrultusunda, içeriğinde hemşirelere hastaların baş etme biçimlerinin nasıldeğerlendirileceğinin ve müdahale edileceğinin öğretilebileceği hizmet-içi eğitimprogramları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHiçdurmaz, D., Coping strategies of hemodialysis and continuous ambulatoryperitoneal dialysis (CAPD) patients, Hacettepe University Institute of HealthSciences, Master Thesis in Psychiatric Nursing, Ankara, 2005. The aim of thisstudy is to determine coping strategies of hemodialysis and CAPD patients. 212hemodialysis and 149 CAPD patients who were chosen from Başkent, Hacettepe,Gazi and Ankara University Hospitals constitutes the sample of the study.?Hemodialysis Patient Information Form?, ?CAPD Patient Information Form? and?Ways of Coping Inventory? were used as data collection equipments. Test ofSignificance Between Two Means and One Way Analysis of Variance were usedfor data analysis. According to the study results; mostly used coping strategy inboth groups is turning towards religion, CAPD patients use effective copingstrategies more than hemodialysis patients. In hemodialysis patient group, patientswho have a job, perceive their income level as good, assess taken hemodialysiseducation as adequate, take psychological support use more effective coping;patients whose education level is lower and who perceive inadequate support usemore ineffective coping strategies. In CAPD patient group, patients who are retireduse more effective coping; patients whose education level is lower, who perceiveinadequate support, don?t work, don?t have psychological support use moreineffective coping strategies. In direction of these results, in-service educationprogrammes for nurses in which it can be taught to nurses how to assess andintervent to patients? coping styles are suggested.