Çürüksüz servikal lezyonlara uygulanan akışkan restoratif materyallerin iki yıllık klinik değerlendirilmesi
Clinical evaluation of flowable composites in non-carious cervical lesions: two-year results
  1. Tez No: 194827
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜL ÖZGÜNALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çürüksüz servikal lezyonlar, Akışkan kompozitler, klinikdeğerlendirme, Non-carious cervical lesions, Flowable composites, clinicalevaluation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETÇelik, Ç. Çürüksüz servikal lezyonlara uygulanan akışkan restoratifmateryallerin iki yıllık klinik değerlendirilmesi, Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Tedavi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005.Bu çalışmanın amacı, çürüksüz servikal lezyonlara uygulanan bir mikrohibritkompozit ile üç farklı yapıda akışkan kompozit rezinin iki yıllık klinikperformanslarının değerlendirilmesidir. Çalışmada toplam 37 hastada (12Erkek, 25 Kadın), 252 adet çürüksüz servikal lezyon; Admira Flow, DyractFlow, Filtek Flow ve Filtek Z250 ile üretici firmaların önerilerine göre restoreedildi. Tüm restorasyonlar tek bir hekim tarafından uygulandı.Restorasyonlar, uygulandıktan bir hafta sonra, 6., 12., 18. ve 24. aylardadiğer iki araştırmacı tarafından modifiye USPHS kriterlerine göredeğerlendirildi. Restorasyonlar uygulandıktan bir hafta ve 24 ay sonra 7hastadan hazırlanan epoksi rezin replikalarda SEM ile restorasyonların kenaruyumları ve yüzey özellikleri incelendi. 24. ay sonunda 26 hastada 172 adetrestorasyon değerlendirildi(Değerlendirilebilme Oranı: %68). statistikselanalizlerde Pearson Chi-square ve Fisher-Freeman-Halton testlerikullanıldı(p0.05).Restoratif materyallerin SEM değerlendirmeleri klinik bulgulara paralel olarakbulundu.Bu çalışmanın sonucunda; çürüksüz servikal lezyonlara uygulanan farklıyapıda kompozit rezinlerin, Dyract Flow restorasyonların retansiyon oranıdışında klinik olarak kabul edilebilir düzeyde performans gösterdiklerisaptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇelik, Ç., Clinical evaluation of flowable composites in non-cariouscervical lesions: two-year results. Hacettepe University Health ScienceInstitute PhD Thesis in Conservative Dentistry, Ankara, 2005. Thepurpose of this study was to evaluate the two-year clinical performance ofone microhybrid composite and three different types of flowable resincomposites in noncarious cervical lesions. A total of 252 noncarious cervicallesions were restored with Admira Flow, Dyract Flow, Filtek Flow and FiltekZ250 according to manufacturers? instructions in 37 patients(12 Male, 25Female). All restorations were placed by one operator. The restorations wereevaluated clinically within 1 week after placement and after 6, 12, 18, 24months using modified USPHS criteria by two other examiners. One weekafter the restorative procedure and at the end of 24 months, epoxy resinreplicas were performed from seven patients to examine the marginaladaptation and surface texture of the restorations with SEM. At the end of 24months; in 26 patients, 172 restorations were evaluated with a recall rate of68%. Statistical analysis was completed using Pearson Chi-square andFisher-Freeman-Halton tests (p0,05). SEM analysis findings are well correlated with theclinical results. It was concluded that; different types of resin compositesdemonstrated acceptable clinical performance in non-carious cervicallesions, except the retention rates of Dyract Flow restorations.