Beyin dalgaları ile öğrenme ve hafıza arasındaki ilişkinin incelenmesi
Researches of relationship between learning and memory with using brain waves
  1. Tez No: 194831
  2. Yazar: BAYRAM ALİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞERİF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, beyin dalgaları, öğrenme ve hafıza, frekans, genlik, Electroencephalography, brain waves, learning and memory, frequency, amplitude
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETSon yıllarda beyin dalgaları ile öğrenme ve hafıza arasındaki ilişkiyi göstermeyeyönelik araştırmalar yapılmaktadır. Alfa dalgalarının beyin istirahat halini, betadalgalarının ise beynin aktif halini ifade ettiği bilinmektedir. Son dönemde yapılançalışmalarda alfa dalgalarının amplitüdlerinin demanslı hastalarda düştüğü ifadeedilmiştir. Biz de bu çalışmamızda bundan yola çıkarak normal insanların öğrenmeve hafıza becerileri ile alfa dalgaları arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayıamaçladık. Bu amaçla üniversite giriş puanları farklı olan Tıp Fakültesi, OrmanFakültesi ve Hemşirelik bölümünden gönüllü olarak yaşları 17 ile 27 arasındakiöğrenciler seçildi. Seçilen öğrenciler tıp fakültesi, orman fakültesi ve hemşirelikolarak üç gruba ayrıldı. Öğrencilerin Elektroensefalografileri (EEG) uygun koşullaraltında 10'ar dakika kaydedildi. Kayıtlar oksipital bölgeye yerleştirilen iki yüzeyelelektrot aracılığıyla PowerLab/8SP AD instruments cihazıyla alındı. EEGçekilmeden önce öğrencilere gerekli açıklamalar yapılarak bilgilendirildi. Ayrıca heröğrencinin bir önceki eğitim-öğretim yılının ders notu ortalamaları kaydedildi. Buçalışmada beyin dalgaları ile öğrenme ve hafıza arasındaki ilişki incelenmiştir.Tıp fakültesi, orman fakültesi ve hemşirelik bölümlerinin hem frekans(p=0.049), hem de genlik ortalamaları (p=0.005) arasında anlamlı bir farkbulunmuştur. Gruplar arası fark incelendiğinde, frekans bakımından tıp fakültesi vehemşirelik bölümlerinin anlamlı düzeyde farklı olduğu (p=0.017) ve tıp fakültesiöğrencilerinin frekans ortalamasının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunundışında frekans ölçümlerinde anlamlı farka rastlanmamıştır. Genlik ölçümleri dikkatealındığında ise hemşirelik bölümü öğrencilerinin hem tıp (p=0.022) hem de ormanfakültesi öğrencilerinden anlamlı düzeyde düşük genliğe sahip olduğu görülmüşancak orman ve tıp fakülteleri arasında anlamlı farkın olmadığı belirlenmiştir. Sonuçolarak alfa dalgasının frekans ve genliğinin artmasının yada azalmasının zekaüzerinde etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNumerous research on the relationship between brain waves and learning&memoryfunctions are being reported during the recent years. It?s know that alpha wavesindicates mental resting condition whereas beta waves represents the alert state ofmental activity. In recent studies it has been reported that the amplitude of alphawaves decrease in dementia. In our study we aimed to show the relationship betweenalpha waves and learning&memory function in mentally normal patients. For thispurpose, students aged between 17-27 with different universty access scores inmedical, nursing, and forentry faculties were included in the study. Students aredivided into 3 groups according to their faculties. EEG recordings of the studentswere taken for about 10 minutes for each student using superficial occipitalelectrodes connected to a PowerLab/8SpAD digital recording setup. All students areinformed before EEG recordings. For all subjects, the avarage test scores during thelast educational year were also recorded. Recorded brain waves were then comparedwith each individulas test scores.There was a significant relationship between frequency (p=0,005) of medicalfaculty, forestry faculty and nursing school. It was also apparent that the frequenciesof the stıdents of medical faculty and nursing schools different from each othersignificantly. (p=0,017). It was also evident that the medical faculty students havesignificantly higher frequency mean values. Except this situation there was nosignificant frequency differences. When amplitude measurements are evaluated, it?sfound that nursing school students have lower amplitudes than medical (p=0.022)and forentry faculty students and somehow similar amplitude values when comparedto forestry and medical faculty students. As a result, any increase or decrease inalpha wave frequency or amplitude may be not related to educational success anduniversity exam scores.