Perkütan translüminal koroner anjiyoplasti ve koroner anjiyografi sonrası yaşam biçimi değişikliklerinin belirlenmesi ve hemşirelik yaklaşımı
Determining the changes in life style of patients following a transluminal percutaneous coronary angioplasty (PTCA) and coronary angiography and the necessary nursing care
  1. Tez No: 194832
  2. Yazar: JALE ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERAY GÖKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan Translüminal Koroner Anjiyoplasti, Koroner Anjiyografi, Yaş Biçimi, Hemşam irelik Bakı .mı, Angioplasty Transluminal Percutaneous Coronary, Coronary Angiography, LifeStyle, Nursing Care
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETPERKÜTAN TRANSLÜMİNAL KORONER ANJİYOPLASTİ KORONERVEANJİYOGRAFİ SONRASI YAŞ Bİ MİAM Çİ DEĞİİ KLERİ NŞKLİ NİBELİRLENMESİVEHEMŞRELİ YAKLAŞİ K IMIAraşrma, perkütan translüminal koroner anjiyoplasti (PTCA) ve koroner anjiyografitısonrası hastaları yaş biçimi değ ikliklerinin ve buna yönelik hemşn am iş irelik yaklaş nıımıbelirlemek amacı yürütülmüşyla tür.Araşrma örneklemini, Eylül 2005 - Ştı ubat 2006 tarihleri arası Abant İ Baysalnda zzetÜniversitesi Tı Fakültesi Araşrma ve Uygulama Hastanesi kardiyoloji servisine koronerp tıanjiyografi ve PTCA endikasyonu ile yatılan 106 anjiyografi, dokuz PTCA girişrı imiuygulanan hasta olmak üzere toplam 115 hasta oluşturmuş Verilerin değtur. erlendirilmesindeyüzdelik kullanı şr.lmıtıAraşrma kapsamı alıtı na nan hastaları %63.5'ini erkekler oluşn turmuş yaş,ortalaması n x= 57.9 ± 11.3 olduğ belirlenmiş Okur-yazar ya/yada ilkokulu mezununı u tir.olanları çoğn unluğ oluşu turduğ (%68.7), çoğu unluğ unun evli olduğ (%82.6) belirlenmişu tir.Hastaları %40'ın çalın nı ş ğ ve %33.9'unun ise emekli olduğ sosyal güvence olarakmadıı u,çoğ unlukla SSK (%58.3)'ya bağ olduklarılı belirlenmiş tir.Hastaları %78.3'ünün göğ ağ sınefes darlı , yorgunluk gibi yakın üs rı, ğ ı nmaları olduğuiçin hastaneye baş vurduğ koroner giriş uygulandı gün hastaları %89.6'sın sürekliu, im ğı n nıkullandıığ ilaçları n olduğ sigara içen (%30.4), içmişbını u, rakmış(%32.2) ve hiç içmeyen(%37.4) hastaları benzer yüzdelerle dağ m gösterdiğ ve hastaları büyük çoğn ılı i n unluğ unun(%71.3) hiç alkol kullanmadı, egzersiz ve diyet özelliklerine bakı ğğı ldında da; hastalarıı nyarı yakı nı (% 49.5) hiç egzersiz yapmazken, %20.0'ı n düzenli egzersiz yaptı , dahaya nın nı ğ ıçok orta derecede yağ ve tuzlu bir diyetle beslendikleri belirlenmişlı tir.Koroner anjiyografi ve PTCA giriş uygulanan hastaları işimi n lemden üç ay sonra%73.9'unun aile yaş sı ve %86.5'inin günlük yaş sı bir değ iklik olmadı ,antında antında iş ğı%51.3'inin eskiden yapabildiğ işi lerde zorluk yaş ğ büyük bir kı nı diyet (%73.9) veadı,ı smı nilaç tedavisine (%90.1) uyduğ %55.5'inin aktivitelerine uyduğ %15.3'ünün sigarau, u,kullanma alı şğkanlınıtamamen değ tirdiğ ve sigarayı raktıı %4.5'inin de azalttııı iş i bı ğ , ğ,hastaları %98.2'sinin alkol kullanma alın ş kları bir değ iklik olmadıkanlı nda iş ğıyani alkolkullanmadı belirlenmişkları tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINING THE CHANGES IN LIFE STYLE OF PATIENTS FOLLOWINGA TRANSLUMINAL PERCUTANEOUS CORONARY ANGIOPLASTY (PTCA)AND CORONARY ANGIOGRAPHY AND THE NECESSARY NURSING CAREThis research was carried out to determine the changes in life style of patients following aTransluminal Percutaneous Coronary Angioplasty (PTCA) and Coronary Angiographyand the nursing care.The sample of the research was 155 patients, 106 of which had Coronary Angiographyand nine had PTCA hospitalized in Abant İ Baysal University Faculty of MedicinezzetResearch and Practice Hospital Cardiology Service with angiography and PTCA indicationbetween September 2005 and February 2006. The data were evaluated on the basis ofpercentage calculation.63,5% of patiens included into the study were male and mean age was found to be x=57.9 ± 11.3. Most of them were literate and/or graduated from primary school (68.7%); mostof them were married (82.6%); Almost one third of the patients were housewives (35.7%),40% didn?t work and 33.9% were retired and they were affiliated to SSK (Social SecurityInstitution) as social insurance (58.3%).It was found that 78.3% of the patients went to hospital due to complaints such aschest pain, asthma and fatigue; 89.6% had been permanently using drugs on the day they hadcoronary application; the patients who smoked (30.4%), quitted smoking (32.2%) and neversmoked (37.4%) displayed similar distribution at percentage; most of the patients (71.3%)never drunk alcohol; and when exercise and diet characteristics were taken into consideration,nearly half of the patients (49.5%) never trained physically while 20.0% regularly exercisedand they generally had a medium-fat and salty diet.It was found that, after three months the patients had coronary angiography and PTCAapplication, 73.9% had no change in their family life; 86.5% had no change in their dailylives; 51.3% had difficulties in tasks they used to accomplish; most of them followed the diet(73.9%) and medication treatment (90.1%); 55.5% carried our their activities; 15.3%completely changed their habit of smoking and quitted smoking; 4.5% lessened smoking and98.2% had no change in their habits of using alcohol, i.e. didn?t drink alcohol.