Nöroloji servisinde yatan inmeli hastalara verilen hemşirelik bakımı ve hasta yakınlarının bakıma katılımlarının incelenmesi
A study on the nursing care given to the stroke patients in the neurology units, and participation of the patient relatives in care
  1. Tez No: 194833
  2. Yazar: SİBEL GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN, YRD. DOÇ. DR. SAKİNE MEMİŞ, YRD. DOÇ. DR. HULUSİ KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta yakı, Hemşnı ire, Hemşirelik bakı, Nöroloji servisi, mıSerebrovasküler hastalık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
NÖROLOJİSERVİ NDE YATAN İSİ NMELİ HASTALARA VERİ LEN HEMŞRELİİ KBAKIMI VE HASTA YAKINLARININ BAKIMA KATILIMLARININİNCELENMESİÖZETBu araşrma nöroloji servisinde yatan hastalara verilen hemştı irelik bakımıve hastayakı nıkatımları belirlemek amacı yapı şr. Tanınların lı nı yla lmı tı mlayı bir araşrmadıcı tı r.Araşrmanı örneklemini, Dr.Tandoğ Tokgöz Düzce Devlet Hastanesi ve Abant İtı n an zzetBaysal Üniversitesi Düzce Araşrma ve Uygulama Hastanesi nöroloji servisinde çalıtı şantoplam 13 hemş ile her iki hastanenin nöroloji servislerinde Mart 2005-Mart 2006 tarihleriirearsı yatan toplam 60 hasta yakı oluşnda nı turmuş Veriler, yüzdelik, ortalama ve standarttur.sapma gibi tanımlayı istatistik testler kullanı analiz edilmişcı larak tir.Hemş irelerin nöroloji servisinde 1 ile 2 yı r çalı klarıldı ş tı (%61.5), serviste 5-10 hasta olmaküzere ortalama 15 hastanı sorumluluğn unu üstlendikleri, son nöbetlerinde 5-10 hastayabaktıkları(%61.5), mezuniyet sonrasınöroloji hemş i ile ilgili herhangi bir eğireliğ itimalmadı (%100) ve nöroloji servisinde çalıkları şmak istemedikleri saptanmı r. Hemşştı irelerin%69.2'si mesainin yarını %15.4'ü 30 dakika ve altı bir süreyi hasta bakı nası , nda mıharcamakta ve %7.7'si bakı yapmamaktadım rlar.İnmeli hastaları çoğ kadı n oluşn unu nları turduğ (%60) ve yatağ bağ olduklarıu a ımlı (%83.3)saptanmı r. Hastalar, 3 ile 21 gün arası ve ortalama 7.20±4.40 gündür hastanedeştı ndayatmaktadı r.Hasta yakı nı çoğ kadı(%85.0) ve 35-64 yaşnları n u n grubunda (%76.7) olduklarısaptanmı r.ştıHasta yakı nı çoğnları n unlukla hastanı yanı 5 ve daha az gün süreyle (%60) ve hastanın nda nyanı isteyerek (%95.0), hastanı gereksinimlerini karşnda n ılamak (%46.9), bakı (%30.4) vemıhastaya yardı olmak için (%7.5) kaldı saptanmı r.mcı kları ştıHemş irelerin %61.5'i tanımladıklarıideal hemş irelik bakı nıuygulamadı nı hastamı kları ;yakı nı %65'i ise tanınların mladı kları mı uygulandı nıbakı n ğ ifade etmişı lerdir. Hemş irelerin%69.2'si servislerinde uygulanan hemş irelik bakı nımı yeterli bulmazken, hasta yakı nınları n%73.3'ü hemş irelik bakı nımı yeterli bulmuş tur.Hemş irelerin tamamı yakı (%92.3) hastanı yanı hasta yakı olması istemekte,na nı n nda nı nıhasta yakı ndan yardı almakta (%69.2); hasta yakı ndan bakı katkı(%25),nları m nları mahastaları gereksinimlerini karşn ılama (%25), servis kuralları uyma ve hemşna irelikbakı na müdahale etmemelerini (%12.5) beklemektedirler.mlarıHasta yakı na göre hastaya kendilerinin pozisyon verdiğ (%78.8), hemşnları i irelere göre ise%53.3 oranı nda hemş irelerin, %46.7 oranı nda hasta yakı nı pozisyon verdiğnların ibelirlenmiş Hasta yakı na göre hastanı ilaçlarıtir. nları n nıkendilerinin verdiğ (%62.2),ihemş irelere göre ise (%81.3) hemş irelerin verdiğ vücut temizliğ hemşi; inin irelere göre %58.9ve hasta yakı na göre %88.7 hasta yakınları nlarıtarafından yapı ğ hastaya aktif-pasifldı;ıegzersizlerin hemş irelere göre %75 ve hasta yakı na göre %67.7 hasta yakı tarafınları nları ndanyaptıldı saptanmı r.rı ğ ı ştıBu sonuçlar doğrultusunda; bakı protokollerinin oluşm turulmasıhemş, irelik dı faaliyetlerinşıazaltı , hizmetiçi eğlması itim programları n düzenlenmesi hemşnı irelerin çalı saatlerininşmadüzenlenmesi ve yönetim tarafı desteklenmesi önerilmişndan tir.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON THE NURSİ CARE GİNG VEN TO THE STROKE PATİENTS İNTHE NEUROLOGY UNİ AND PARTİ PATİ OF THE PATİTS, Cİ ON ENTRELATİVES İ CARENABSTRACTThis descriptive study was carried out to determine the nursing care services rendered to thepatients admitted in the neurology units, and participation of the patient relatives in suchservices.The sampling comprised of total 13 nurses employed in the neurology units of Dr. Tandoğ anTokgöz State Hospital in Düzce and the Abant İ Baysal University Research and PracticezzetHospital in Düzce, and the relatives of 60 patients hospitalized in the neurology unts of thetwo hospitals between March 2005 and March 2006. The collected date were analyzedthrough such descriptive statistical tests as percentage, average and standard deviation.It was determined that the nurses worked for 1 to 2 years in the neurology units (61.5%), wereresponsible of average 15 patients, including 5 to 10 patients in each service, and took care of5 to 10 patients in their last working shift (61.5%), and that they did not attend anypostgraduate training course on neurological nursing (100%), and were reluctant to work inthe neurology units. 69.2% of the nurses spent one half of their working times for patientcare, while 15.4% of them reserved a working time not longer than 30 minutes for, and 7.7%of them were not involved in patient care.It was found that the paralyzed patients were mostly female (60%) and confined to bed(83.3%). The patients were hospitalized for 3 to 21 days with an average time ofhospitalization for 7.20±4.40 daysThe patient relatives were mostly female (85.0%), and 35 to 64 years old (76.7%). Theyusually accompanied the patient for a period not longer than 5 days (60%) voluntarily (95.0%)for meeting the needs of their patients (46.9%), patient care (30.4%), and for assisting theirpatients (7.5%).61.5% of the nurses expressed that they did not applied the identified ideal nursing care, while65% of the patient relatives stated that the identified care was applied. 69.2% of the nursesfound the nursing care in their units insufficient, though the applied nursing care was foundsufficient by 73.3% of the patient relatives.Almost all of the nurses supported the accompaniment of patient relatives (92.3%), soughthelp from the patient relatives (69.2%), and expected the patient relatives to contribute to thepatient care (25%), meet the needs of patients (25%), respect the service rules and notintervene the nursing care (12.5%).The patient relatives defended that they positioned the patients (78.8%), while the nursesclaimed that the patients were positioned by the nurses (53.3%) and by the patient relatives(46.7%). The patient relatives claimed that the drugs were administered by them (62.2%),though the nurses stated that they were nurses who administered drugs to the patients(81.3%). The body cleaning was claimed by the nurses to be made by them at a rate of 58.9%,and by the patient relatives to be made by them at a rate of 88.7%. As for the active-passiveexercises applied for the patients, it was claimed to be performed by the nurses and the patientrelatives at a rate of 75% and 67.7% respectively.In line with the above consequences, it was suggested to develop the appropriate protocols forpatient care, reduce the non-nursing activities, arrange on-job training programs, organize theworking times of nurses that should be supported by the management.Key-Words: Cerebrovasculer Accident, Neurology Department, Nurse, Nursing Care,Relative.