Düzce ilindeki hemodiyaliz hastalarının beden imajı ve benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesi
Determination of self image and self esteem level within hemodialysis patients in Düzce city
- Tez No: 194840
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN ÖZÇETİN, Y.DOÇ.DR. CELALETTİN İÇMELİ, Y.DOÇ.DR. FATMA YILMAZ AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beden İmajı, Benlik Saygısı, Hemodiyaliz, Hemşirelik
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETBu araştırma, Düzce ilindeki hemodiyaliz ünitelerinde tedavi edilen hastaların bedenimajı ve benlik saygısı düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Düzce'deki hemodiyaliz merkezlerinde tedavi edilen 110 hasta (52K, 58 E) oluşturmuştur. Araştırmanın verileri ?Hasta Bilgi Formu?, ?Coopersmith BenlikSaygısı Envanteri?, ?Vücut Algısı Ölçeği? ve ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği?aracılığıyla yüzyüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde, t testi, Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis Varyans Analizi ve korelasyon katsayısı testleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda hastaların çoğunluğunun erkek, 41-60 yaş grubunda, evli,ilköğretim mezunu, SSK'lı, orta-iyi gelir düzeyinde olduğu, çalışmadığı, çalışanlarınçoğunluğunun serbest meslekte, çalışmayanların ise ev hanımı oldukları saptanmıştır.Hastaların çoğu üç yıldan fazladır hemodiyalize girmektedir. Hastaların hemen hemenhepsinde fiziksel değişiklik meydana gelmiştir. Bu değişiklikler içinde en fazla görülenlerikolda fistül ve yüzde solgunluktur.Hemodiyaliz hastalarının beden imajı düzeylerinin düşük ve benlik saygısının ortadüzeyde olduğu, en fazla aileden sosyal destek algıladıkları belirlenmiştir. Okul bitirmemiş,dul-boşanmış, çalışmayan, cildinde kuruluk ve çatlaklık gelişen, bedenindeki değişimnedeniyle duyguları değişen hastaların beden imajı; okul bitirmemiş, dul-boşanmış ve düşüksosyoekonomik durumda olan, sosyal hayatı, enerji düzeyi, cinsel yaşamı, meslek hayatı veailedeki sorumluluklarını yerine getiremeyen hastaların benlik saygısı daha düşükbulunmuştur. Benlik saygısı, beden imajı ve sosyal destek arasında pozitif yönde, hastalarıntek başına yapamadıkları günlük aktivitelerin sayısı ile negatif yönde anlamlı ilişkibulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda hemodiyaliz hastalarınınbütüncül olarak ele alınması ve Konsültasyon-Liyezon psikiyatrisi ile işbirliği yapılmasıönerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis investigation has been carried out to evaluate the body-image and self-esteemlevels of hemodialysis patients in Düzce descriptively. The sample of the investigation iscomprised of 110 (52 F, 58 M) patients treated in hemodialysis centers in Duzce. The datawas collected through face to face interviews, Patients Information Form, Body-Image Scale,Coopersmith Self-Esteem Scale and multidimensionaly Social Support Scale. Data wasanalysed on a statistical package program. In the statistical analyses carried out, student t-test, Mann-Whitney U, One-Way Analysis of Variance Test (ANOVA), Kruskall-Vallis andcorrelation coefficient tests were used.As a result of study it was determined that a majority ofpatients were male, in 41-60 age group, married, primary-school graduated, had social-insurance, medium-high level income, had no work, majority of working patients had freecareer, the on working patients were housewife. Majority of patients were on hemodialysistherapy more than three years. In almost all patients physical changes has occured. The mostwidespread of this were fistula on the arm and paleness. Body image and self-esteem levelsof hemodialysis patients were low and they were supported by their families mostly. Bodyimage levels of illiterates, widow-divorced, unemployed, had skin dryness and fissurs, hademational changing because of physical changes were low. Self-esteem levels of hemodialysispatients were in the middle level. Self esteem levels were low in patients who were illeterates,divorced-widowed, in low socio-economic status and having troubles with their energy level,social life, sexual life, occupational life and domestic responsibility. There were positivecorrelation between self esteem, body image and social support and negative correlationbetween the number of daily life activites thats patients could?t do themselves without anyhelp. In the light of the findings of the investigation it is suggested that hemodialysis patientsshould be evaluated holisticaly and cooperation should be establish between consultation-liaison psyciatry and hemodialysis center.Keywords; Body-Image, Self-Esteem, Hemodialysis, Nursing