Bazı 3,4-dihidrokinolin-(1H)-2-on türevleri Üzerine çalısmalar
Studies on 3,4-dihydroquinolin-(1H)-2-one derivatives
- Tez No: 194855
- Danışmanlar: PROF.DR. AKGÜL YEŞİLADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-dihidrokinolin-(1H)-2-onlar, MAO inhibitörleri, Ugi-Knovenagel kondensasyonu, MAO-A, 4-dihydroquinoline-(1H)-2-ones, MAO inhibitors, Ugi-Knovenagelcondensasion, MAO-A
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETUzer Sevil Görkem, Bazı 3,4-dihidrokinolin-(1H)-2-on Türevleri ÜzerineÇalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü EczacılıkTemel Bilimleri Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2005.Bu çalışmada, 3,4-dihidrokinolin-(1H)-2-on çekirdek yapısına sahip 3 bileşik vebunların açık halkalı türevleri olan 2 bileşik, literatürde kayıtlı yöntemlerlesentezlendi ve MAO inhibitör etkileri incelendi. Bu bileşiklerden QB, MBK ve MGilk kez sentezlenmiş olup, Q ve PCN ise literatürde kayıtlıdır (Tablo 1).Bileşiklerin yapıları IR, 1H NMR, 13C NMR ve MS ile aydınlatıldı.Sentezlenen bileşiklerin MAO inhibitör etkileri sıçan karaciğer kaynaklı MAOenzimi ile yapılan çalışmalarla değerlendirildi, IC50 değerleri hesaplandı ve Q,QB, PCN ve MG bileşiklerinin seçici MAO-B inhibitörü olarak etkidikleri; MBKbileşiğinin ise non-selektif MAO inhibitörü olduğu belirlendi. Sentezlenenbileşiklerin hiçbirinin seçici MAO-A inhibitör etkiye sahip olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUzer Sevil Gorkem, Studies on 3,4-dihydroquinolin-(1H)-2-one Derivatives,Hacettepe University Institude of Health Sciences, MS Thesis in BasicPharmaceutical Sciences, Ankara, 2005.In this study, 3 compounds with 3,4-dihydroquinoline-(1H)-2-one structure andtheir 2 open ring derivatives were synthesized with known synthetic methodspreviosly described and their MAO inhibitory activities were determined. Thestructures of the compounds were evisudated by the aid of 1H NMR, 13C NMRand MS.The MAO inhibitory activities of the synthesized compounds were screenedusing rat liver MAO. The calculated IC50 values revealed that Q, QB, PCN andMG appeared as selective MAO-B inhibitors whereas MBK was shown to be anon-selective MAO inhibitor. None of the novel compounds inhibited MAO-Aselectively.