Farklı içeceklerin anaerobik eşik üzerine etkisi
The effect of different beverages on anaerobic threshold
  1. Tez No: 194856
  2. Yazar: MUTLU CUĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSREV TURNAGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobic threshold, CHO-electrolyte drinks
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, egzersiz öncesi sıvı verilipverilmemesinin ve verilen sıvının tipinin anaerobik eşik noktasındaki değerlereherhangi bir etkisinin olup olmadığını saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmayayaş ortalaması 20,57 ± 2,99 yıl, boy ortalaması 180,85 ± 8,07 cm., vücut ağırlıkları± 4,83 kg. olan67,47 Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi ve SporYüksekokulunda öğrenci olan aktif spor yapan 7 adet erkek orta mesafe koşucusukatılmıştır. Denekler, testlerden bir gün önce enerji gereksinimlerine göre hazırlananuygun bir beslenme programına tabi tutulmuşlardır. (% 60 CHO, %15 yağ ve %25protein). Test gününde denekler sabah 7.00'de kahvaltılarını yapmışlardır.Çalışmada 4 sıvı protokolü denenmiştir. Egzersizin 1 saat öncesinden tüketilmeküzere (1) herhangi bir sıvı takviyesi yok, (2) 8ml.kg-1 hacminde su, (3) 8ml.kg-1hacminde %6-8 CHO içeren sıvı, (4) 8ml.kg-1 hacminde sporcu içeceği, (Powerade)verilmiştir. Denekler her test öncesi bu sıvılardan bir tanesini içmişlerdir. Deneklereverilen sıvılar her test öncesi değiştirilmiştir. Böylece denekler her seferinde farklısıvıları tüketmişlerdir. İçeceklerin veriliş sıralaması standart olmayıp rastgele olarakyapılmıştır. İçeceklerin verilmesinde çift kör yöntemi kullanılmıştır. Daha sonradeneklere Sensor Medics cihazı ile bisiklet ergometresinde şiddeti giderek artan birtest uygulanmıştır. Denekler 50 watt'ta 10 dakika ısındıktan sonra egzersiz 100watt'ta başlatılmıştır. Her 2 dakikada şiddet 25 watt artırılmıştır. Deneklerden pedalhızını 70 dak.-1 de tutmaları istenmiştir. Her denek bu testi 4 kez yapmıştır. Testlerarasında 2 gün wash out verilmiştir. Deneklerin anaerobik eşik değerleri solunumparametrelerinden bulunmuştur. Her deneğin sonuçları kendisiyle karşılaştırılmış veher denek kendisinin kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışma sonunda elde edilenbulgulara göre farklı sıvı protokollerinin anaerobik eşik noktasındaki kalp atımhızına, güç çıktısına, oksijen tüketimine ve anaerobik eşik noktasına ulaşma süreleriarasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır ( p > 0,05).Anahtar Kelimeler : Anaerobik eşik, CHO-elektrolitli içecek
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate whether ornot there is any effect of giving or not giving fluids and the types of fluids beforeexercise on anaerobic threshold values The subjects' mean age was 20.57 + 2.99years, mean height was 180.85 ± 8.07 cm, and mean body weight was 67.47 ± 4.83kg. The 7 male middle distance runners were all students at Cumhuriyet UniversityPhysical Education and Sports Department and active in sports. One day before thetest the subjects were started on an appropriate dietary program that was preparedbased on their daily energy needs (60% CHO, 15% fat and 25% protein). On the dayof the test the subjects had breakfast at 07:00. 4 fluid protocols were investigated inthe study. One hour before beginning to exercise fluids were given to the subjects forthem to drink: (1) no fluid reinforcement, (2) 8ml/kg-1 volume of water, (3) 8ml/kg-1 volume of 6-8% CHO containing fluid, (4) 8ml/kg-1 volume sports drink(Powerade). Subjects consumed one of these fluids before each test. The fluids thatwere consumed by the subjects were changed before each test. In this way thesubjects consumed different fluids for each trial. The order of tests was random anddouble blind. Then the subjects got on a Sensor Medics instrument with bicycleergometer and were tested during increasing intensity exercise. After the subjectswarmed up at 50 watts for 10 minutes the exercise began at 100 watts. Every 2minutes the intensity increased by 25 watts. The subjects were requested to maintaina pedal speed of 70 rpm. This test was repeated a total of 4 times for every subjectThere was a 2-day break between the protocols for wash out. The subjects' anaerobicthreshold was determined from respiratory parameters. The results for every subjectwere compared to themselves and every subject was his own control. According tothe results no significant difference was found between heart rate, power output, timeto reach AT point, oxygen consumption on the AT point when different beverageswere consumed (p > 0.05).