Akut bronşiyolit tedavisinde inhale epinefrin ve salbutamolün klinik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the clinical effectiveness of inhaled epinephrine with salbutamol in the management of acute bronchiolitis
  1. Tez No: 194873
  2. Yazar: PELİN ÖZLEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE NURAL KİPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut bronşiyolit, wheezing, respiratuar sinsityal virüs, bronkodilatör tedavisi, epinefrin, Acute bronchiolitis, wheezing, respiratory syncytial virus, bronchodilatortherapy, epinephrine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETŞİMŞEK, P. Özlem, Akut Bronşiyolit Tedavisinde İnhale Epinefrin veSalbutamolün Klinik Etkinliklerinin Karşılaştırılması. Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara, 2007. Akut bronşiyolit,bir yaş altı bebeklerde görülen en sık alt solunum yolu enfeksiyonu olup sıklıklaRespiratuar Sinsityal Virüs (RSV) enfeksiyonu ile ilişkili olan ve genellikle kendikendini sınırlayan bir klinik sendrom olarak tanımlanmaktadır. Bronşiyollerinobstrüksiyonu sonucunda gelişen birtakım semptom ve bulgular ile karakterizedir.Tedavide uygun oksijenizasyon ve hidrasyonun sağlandığı destek tedavisi esas olupbronkodilatör kullanımı ile ilgili sonuçlar çelişkilidir. Gerek acil serviste izlenengerekse de hastaneye yatırılan hastalarda rutin bronkodilatör kullanımınıdestekleyecek yeterli kanıt mevcut değildir. Randomize, çift-kör olarakgerçekleştirilen bu çalışmanın amacı hafif veya orta şiddetli akut bronşiyolit geçiren32 aydan küçük çocuklardaki en sık viral etkeni saptamak ve acil servis koşullarındauygulanan inhale epinefrin ve salbutamolün klinik etkinliklerini tespit edip bu etkileribirbirleriyle karşılaştırmak olarak belirlendi. Bu amaçla Kasım 2003-Nisan 2004 ileEkim 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında hafif-orta şiddetli akut bronşiyolitgeçirmekte olduğu tespit edilen 117 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmanınsonuçları doğrultusunda akut bronşiyolit hastalarında en sık etiyolojinin RSV olduğu(%41); hafif veya orta şiddetli akut bronşiyolit tedavisinde inhale epinefrinin de en azinhale salbutamol kadar etkili ve güvenli bir şekilde kullanılabileceği tespit edildi.Bununla beraber daha kolay ulaşılabilir ve maliyetinin salbutamole göre daha düşükoluşu nedenleriyle epinefrinin akut bronşiyolitin acil servis tedavisinde tercihedilebilir bir seçenek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSIMSEK, P. Ozlem, A randomized trial of the effectiveness of nebulized therapywith epinephrine compared with salbutamol in the treatment of acutebronchiolitis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics.Ankara, 2007. Acute bronchiolitis is the most common lower respiratory tractinfection in the first year of life which is generally defined as a self-limiting clinicalsyndrome commonly associated with respiratory syncytial virus (RSV) infection. It ischaracterized by symptoms and signs that are related with the obstruction of thebronchioles. While the treatment has largely been supportive with supplementaloxygen and adequate hydration, the use of bronchodilator therapy remainscontroversial and there is still insufficient evidence to support the routine use of thesedrugs among both the inpatients and the outpatients teratment of acute bronchiolitis.The purpose of this randomized, double-blind study was to find out the most commonetiology of acute bronchiolitis among children less than 32 months of age and tocompare the clinical efficacy of nebulized epinephrine with salbutamol in theemergency department treatment of acute bronchiolitis. Therefore 117 children with aclinical diagnosis of mild or moderate acute bronchiolitis were included in the studybetween November 2003-April 2004 and October 2004-May 2005. As a result wefound out that RSV is the most common (41%) etiologic agent in acute bronchiolitisand nebulized epinephrine is both as effective and safe as salbutamol. These twodrugs did not confer a significant advantage over each other but since epinephrine is amuch more available and cost effective drug it can be preferred over salbutamolespecially in the emergency department treatment of mild or moderate acutebronchiolitis.