Akut bronşiyolit tanısı ile yatan çocuk hastalarda uygulanan inhale bronkodilatatör tedavide jet nebülizatör ile mesh nebülizatörün etkinliğinin karşılaştırılması
Applied in child patients with an acute bronchiolite diagnosisinhale bronchodilator treatment mesh with jet nebulizercomparison of the activity of the nebulizer
- Tez No: 610399
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ, DR. SÜLEYMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşiyolit, inhalasyon, epinefrin, nebülizatörler
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Akut bronşiyolit tanısıyla hastane yatışı olan hastalara destekleyici tedavi olarak inhale bronkodilatatör tedavi sıklıkla uygulanmaktadır. Son yıllarda geliştirilen mesh nebülizatör cihazlarla inhale tedavide verilen ilaçları daha küçük partiküller halinde hastaya vererek ilacın akciğerin daha distal hava yollarına etki etmesinin sağlandığı, böylece daha hızlı bir klinik iyileşme ve daha kısa hastane yatışı elde edildiği iddia edilmektedir. Bir tez çalışması olan bu araştırmada mesh nebülizatörlerin jet nebülizatörlere göre daha hızlı klinik iyileşme, daha kısa hastanede yatış süresi ve daha düşük yoğun bakım ihtiyacı sağlayıp sağlamadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kliniğinde Eylül 2018 ile Ağustos 2019 tarihleri arasında akut bronşiyolit tanısıyla yatışı yapılan herhangi bir hastalığı olmayan, miadında doğan 1-24 ay arası 75 çocuk hasta çalışmaya alındı. Hastaların fizik muayene bulguları dikkate alınarak yapılan bronşiyolit ağırlık skorlaması 7 olan orta ağırlıktaki bronşiolitli hastalar çalışmaya dahil edildi. Bronkopnömonisi olan, epinefrin dışı nebül tedavisi verilen, ek hastalığı olan hastalar çalışma dışında tutuldu. Klinik veriler hasta epikrizlerinden yararlanılarak retrospektif olarak elde edildi. Hastaların yatışı yapılırken hazırlanan anamnez dosyalarından yaşı, cinsiyeti, ilk 6 ay sadece anne sütü alım öyküsü, anne ve baba arasında akraba evliliği varlığı, evde sigara kullanan ebeveyn varlığı ve ailede atopi öyküsü olması anket formlarına not edildi. Epinefrin nebül tedavisi 0.1 ml/kg/doz olarak eşit sıklıkta verilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Randomize olarak iki gruba ayrılan hastaların 40'ı (%53.3) jet nebülizatör ile, 35'i (46.7) mesh nebülizatörle tedavi edildi. Bu iki grubun hastanede yatış süreleri, yatışında, 24. saatinde ve 48. saatinde kaydedilen bronşiyolit ağırlık skoru, kalp tepe atımı, dakika solunum sayısı gibi kriterlere göre tedavi başarısı karşılaştırıldı. Ayrıca her iki gruptaki hastaların nazal sürüntüde viral solunum paneli sonuçları, yatışı sırasında kullanılan tedaviler, akut faz reaktanları karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastalardan alınan viral solunum paneli örneklerinde %37.3 oranında RSV en sık izole edilen viral etken oldu, onu sırasıyla rinovirüs ve parainfluenza izledi. Tüm hastalarda saptanan viral etkenler, yatış sırasında kullanılan tedaviler ve akut faz reaktanları karşılaştırıldığında her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu sonuç her iki grubun homojen olduğunu göstererek çalışmamıza olumlu yönde katkı sağladı. Nebülizasyon türüne göre ayrılan her iki gruptaki hastaların, adrenalin nebül tedavisi öncesi, tedavinin 24. saatinde ve 48. saatinde dakika solunum sayısında, kalp tepe atımı sayısında ve bronşiolit ağırlık skorunda mesh nebülizatör kullanan hastalarda jet nebülizatör kullanan hastalara göre anlamlı derecede azalma saptandı. Hastanede yatış sürelerine bakıldığında jet nebülizatörle inhalasyon tedavisi uygulanan hastaların mesh nebülizatörle tedavi uygulananlara göre daha uzun hastanede yatış süresi olduğu görüldü. Sonuç: Dünyanın bir çok yerinde yetişkin acil servislerde mesh nebülizatörler kullanılarak çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalara göre mesh nebülizatörler, aerosolü akciğerin distal hava yollarına iletme konusunda yüksek bir verime sahiptir. Geleneksel jet veya ultrasonik nebülizatörlerden daha hızlı bir şekilde nebülize olduğundan tedavinin süresini kısaltabilir. Çalışmamızda vaka sayısı az olmakla birlikte, akut bronşiyolit tanısıyla hastaneye yatırılan çocuk hastalarda mesh nebülizatörle inhalasyon tedavisinin akut solunum yetmezliğinde hızlı düzelme sağlayarak ve hastanede yatış süresini kısaltarak mortalite, morbidite ve maliyete olumlu katkı sağlayabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Inhaled bronchodilator therapy is frequently used as a supportive treatment for patients with a diagnosis of acute bronchiolitis. It has been claimed that the mesh nebulizer devices developed in recent years give drugs to the patient in smaller particles in the inhaled treatment, thus allowing the drug to affect the distal airways of the lung, resulting in a faster clinical recovery and shorter hospitalization. In this study, which is a thesis study, it is aimed to determine whether mesh nebulizers provide faster clinical recovery, shorter hospital stay and less intensive care needs than jet nebulizers. Materials and Methods: Seventy five pediatric patients aged between 1-24 months who were hospitalized with the diagnosis of acute bronchiolitis and without any disease between September 2018 and August 2019 in Haseki Training and Research Hospital children's clinic were included in the study. Patients with bronchiolitis clinical score of 7 were included in the study. Patients with bronchopneumonia, non-epinephrine nebula treatment, additional disease were excluded. Clinical data were obtained retrospectively using patient epicrisis. The age, sex, history of breastfeeding only during the first 6 months, presence of consanguineous marriage between mother and father, presence of a parent who smokes at home and presence of a parent who has atopy in the family were recorded in the questionnaires. Patients treated with epinephrine nebula at an equal frequency of 0.1 ml / kg / dose were included in the study. Forty patients (53.3%) were treated with jet nebulizer and 35 patients (46.7) were treated with mesh nebulizer. The treatment success of these two groups according to criteria such as duration of hospitalization, bronchiolitis weight score recorded at 24th and 48th hours, heart rate, minute respiration rate were compared. In addition, viral respiration panel results in nasal swabs, treatments used during hospitalization and acute phase reactants were evaluated comparatively. Results: RSV was the most commonly isolated viral agent in 37.3% of viral respiratory panel samples, followed by rhinovirus and parainfluenza, respectively. There was no significant difference between the two groups in terms of viral agents, hospitalization treatments and acute phase reactants. This result showed that both groups were homogeneous and contributed positively to our study. According to the type of nebulization before the adrenaline nebula treatment, at 24 hours and 48 hours of treatment, the number of minute respiration, heart rate and bronchiolitis severity score were significantly decreased in patients using mesh nebulizers compared to those using jet nebulizers. When the hospitalization period was examined, it was seen that the patients who were treated with jet nebulizer inhalation had longer hospital stay than those treated with mesh nebulizer. Conclusion: Various studies have been carried out by using this technology in adult emergency services in many parts of the world. According to these studies, mesh nebulizers have high efficiency in delivering aerosol to distal airways of lung. Nebulizing faster than conventional jet or ultrasonic nebulizers can shorten the duration of treatment. In our study, although the number of cases was small, it was concluded that inhalation therapy with mesh nebulizer in pediatric patients diagnosed with acute bronchiolitis could contribute to mortality, morbidity and cost positively by providing rapid improvement in acute respiratory failure and shortening the duration of hospitalization.