Tek kapak ve çift kapak kalsifikasyonlu hastalarda kardiyovasküler risk faktörleri ve karotis intima media kalınlığının karşılaştırılması
Comparison of cardiovascular risk factors and carotis intima media thicknesses in patients with single valve and double valve calcifications
  1. Tez No: 194898
  2. Yazar: JÜLİDE YAĞMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN TURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak kalsifikasyonu, mitral annüler kalsifikasyon, karotis intima media kalınlığı, kardiyovasküler risk faktörleri42, Aortic valve calcification, mitral annular calcification, carotisintima media thickness, cardiovascular risk factors43
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
7.ÖZETTek Kapak ve Çift Kapak Kalsifikasyonlu Hastalarda Kardiyovasküler RiskFaktörleri ve Karotis İntima Media Kalınlığının KarşılaştırılmasıAmaç: Önceki çalışmalarda, koroner risk faktörleri ve kapak kalsifikasyonlarıarasında anlamlı bir ilişki gösterilmiş olmasına rağmen; kapak kalsifikasyonları ilekoroner risk faktörleri, anjiyografik ve ultrasonografik olarak tanımlanan koroner arterhastalığı ve karotis intima media kalınlığının yayılımı arasındaki ilişki açıkçagösterilememiştir. Bununla ilişkili olarak bu çalışmada, tek ve çift kapak kalsifikasyonuolan hastalardaki kardiyovasküler risk faktörleri ve karotis intima media kalınlıklarınıdeğerlendirmeyi amaçladık.Materyal ve Metodlar: Çalışmaya çift kapak kalsifikasyonu olan 100 hasta(aort kapak kalsifikasyonu ve mitral annüler kalsifikasyon; 47 kadın ve 53 erkek;ortalama yaş 68.1±8.7 yaş) ve tek kapak kalsifikasyonu olan 90 hasta (aort kapakkalsifikasyonu; 29 kadın ve 61 erkek; ortalama yaş 62.8±9.8 yaş) alındı. Tüm hastalaratranstorasik ekokardiyografi, karotis ultrasonografi ve koroner anjiyografi yapıldı.Hastaların klinik ve demografik özellikleri kaydedildi.Sonuçlar: Yaş, kadın cinsiyet ve hipertansiyon çift kapak kalsifikasyonu olanhastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla; p=0.000, p=0.038 vep=0.027). Her iki grup arasında hiperlipidemi, sigara içimi, diyabetes mellitus, vücutkitle indeksi, koroner arter hastalığı ve karotis intima media kalınlığı yönünden anlamlıfarklılık bulunmadı. Çift kapak kalsifikasyonu olan hastalarda, yaş ve kadın cinsiyetbağımsız belirleyiciler olarak bulundu.Karar: Yaş ve kadın cinsiyetin, çift kapak kalsifikasyonunun bağımsızbelirleyicileri olduğu gösterildi. Ek olarak her iki grupta koroner arter hastalığı vekarotis intima media kalınlığının yayılımının benzer olduğu saptandı. Bu veriler, aort vemitral kapak kalsifikasyonlarının farklı patojenik mekanizmaları olabileceğini ve mitralannüler kalsifikasyon gelişiminde ayrıca bazı ek faktörlerin rol oynayabileceğinidüşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYComparision of Cardiovascular Risk Factors and Carotis Intima MediaThicknesses in Patients with Single Valve and Double Valve CalcificationsIntroduction and Aim: Although previous studies have shown a significantassosication between coronary risk factors and valvular calcifications, the relationbetween the extent of valvular calcifications and coronary risk factors, angiographicallydocumented coronary artery disease and ultrasonographically documented carotisintima media thickness has not been shown clearly. Accordingly, in this study, weaimed to evaluate the cardiovascular risk factors and carotis intima media thicknessesin patients with single and double valve calcifications.Materials and Methods: 100 patients having double valve calcifications (aorticvalve calcification and mitral annular calcification; 47 female and 53 male; mean age68.1±8.7 years) and 90 patients having single valve calcification (aortic valvecalcification; 29 female and 61 male; mean age 62.8±9.8 years) were enrolled into thestudy. All patients underwent transthoracic echocardiography, carotis ultrasonographyand coronary angiography. Clinical and demographic characteristics of the patientswere recorded.Results: Age, female gender and hypertension were found to be significantlyhigher in patients with double valve calcifications (p=0.000, 0.038 and 0.027;respectively). In means of hyperlipidemia, smoking, diabetes mellitus, body massindex, coronary artery disease and carotis intima media thickness, no significantdifference was observed between the both groups. Age and female gender were foundto be independent predictors in patients with double valve calcifications.Conclusion: Age and female gender have been shown to be independentpredictors of double valve calcifications. In addition, the extent of coronary arterydisease and carotis intima media thickness were detected to be similar in both groups.These data have suggested that aortic and mitral valve calcifications may have differentpathogenetic mechanisms and mitral annular calcification may also have someadditional pathogenetic factors.