İatrojenik safra yolu yaralanmalarında cerrahi tedavi
The surgical treatment of iatrogenic bile duct injuries
  1. Tez No: 194926
  2. Yazar: NURİYE LOBUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL KİSLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: hepatikojejunostomi, iatrojenik safra yolu yaralanması, Stewart Way klasifikasyonu, uç uca anastomoz, end-to-end anostomosis, hepaticojejunostomy, iatrogenic bile duct injury, Stewart-Way classification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Laparaskopik kolesistektomi kalküloz safra kesesinin ilk basamak cerrahi tedavisi olmustur ve açık kolesistektomiye üstünlükleri iyi bilinmektedir. Laparaskopik kolesistektomi açık kolesistektomi ile karsılastırıldıgında ise daha yüksek safra yolu yaralanma oranına sahiptir. Safra yolu yaralanmaları günümüzde de tanısı ve özellikle tedavisinde güçlükle karsılasılan yüksek morbidite ve mortalite oranıyla seyreden bir komplikasyondur. Bu çalısmanın amacı, iatrojenik safra yolu yaralanmalarında uyguladıgımız cerrahi prosedürleri litaratür ısıgında, degerlendirmektir. 1997-2007 yılları arasında iatrojenik koledok yaralanması nedeniyle tedavi edilen 12 hasta çalısmaya dahil edildi. Hastaların yas ortalaması 39.91 ± 12.22 idi. 10' u kadın, 2' si erkekti. 1 hastaya intraoperatif, 11 hastaya postoperatif dönemde tanı konuldu. 1 olgu, trafik kazası nedeniyle operasyon sırasında, iatrojenik olarak koledogu baglanan bir hasta idi. Hastaların fizik muayene bulguları, laparaskopik kolesistektomi oldukları zaman ile safra yolu yaralanma tanısı konulan zaman, tanıda kullanılan görüntüleme yöntemleri, labaratuar bulguları, reoperasyonun zamanı, operasyonda tespit edilen safra yolu yaralanma tipi yönünden degerlendirildi. Tanı, MRCP, BT, USG ve fizik muayene bulguları ile yapıldı. Hastaların fizik muayesinde peritonit, drenden safra sızıntısı, ikter bulguları mevcuttu. Hastaların LK oldukları zaman ile safra kanalı hasarı tespit edilen zaman ortalama 12.16 ± 11.96 gün idi. Reoperasyon zamanı ortalama 14.58 ± 15.02 gün idi. Operasyonda tespit edilen safra yolu yaralanma tipi; 6 hastada tip 3, 5 hastada tip 1 idi. Bir hasta da duktus sistikus ile koledok birlesim yerinde konulan klipse baglı o bölge nekroza gitmisti. 5 hastaya hepatikojejunostomi, 2 hastaya uç uca anostomoz T tüp drenaj, 1 hastaya T tüp drenaj, 2 hastaya koledok primer tamir, 1 hastaya koledokoduedonostomi + gastrojejenostomi yapıldı. Uç uca anastomoz ve yapılan bir hasta ile koledokuduedonostomi + 2 gastrojejenostomi yapılan bir hastada daha sonra striktür gelisti ve stent takıldı. Hastaların takiplerinde MRCP ve labaratuar bulgularında herhangi bir anormallik saptanmadı. Sonuç olarak, iatrojenik safra yolu yaralanmaları Laparaskopik Kolesistektomilerden sonra görülebilen bir komplikasyondur. Bu yaralanmaların cerrahi tedavisinden önce sınıflandırması yapılmalıdır. Hepatikojejunostomi Tip 3 yaralanmalarda tercih edilebilecek cerrahi bir prosedür.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic cholecystectomy (LC) is the treatment of choice for cholelithiasis and the advantages over open cholecystectomy (OC) are well known. LC has more bile duct injuries than OC. The diagnosis and especially the treatment of bile duct injuries have some difficulties and the morbidity and mortality rates are quite high. The purpose of this study was to evaluate the surgical procedures, which are used for the iatrogenic bile duct injuries, in the lights of literature. Between the years 1997-2007, Twelve patients operating for the iatrogenic bile duct injuries were included to this study. The mean age of the patients is 39.91 ± 12.22. The gender of the patients is 10 women and 2 men. One patient was diagnosed intraoperatively, and 11 patients postoperatively. In one patient, common bile duct was ligated accidentally during a major abdominal trauma operation due to a traffic accident. Physical examination findings, the time period between the LC operation and the diagnosis of the bile duct injury, the diagnostic imaging modalities, laboratory findings, reoperation time, The types of bile duct injuries according to Stewart- Way classification were evaluated. The physical examination findings of the patients were peritonitis, bile leakage from the drains and jaundice. MRCP, CT, USG and physical examination findings were used for the diagnosis. The time interval between the LC and the diagnosis of bile duct injury was 12.16 ± 11.96 days. The mean reoperation time was 14.58 ± 15.02 days. The types of injuries were type III in 6 patients, type I in 5 patients, and type II in one patient. Five patients underwent hepatojejunostomy, two patients duct-to-duct repair over a T tube, one patient only T tube, two patients primary duct repair, one patient choledochoduodenostomy + gastrojejunostomy. Stricture formation occured in two patients; one is duct-to-duct repair, the other is choledochoduodenostomy + gastrojejunostomy. Those patients were treated with stent afterwards. Following up of 2 the patients according to MRCP and laboratory findings was normal. In conclusion, iatrogenic bile duct injury is a complicaton of LC. The injury types of the bile duct should be classified before surgical treatment. Hepaticojejunostomy should be the treatment of choice for type III bile duct injury.