Sezaryen olgularında antibiyotik profilaksisinin preoperatif veya kord klempinden sonra uygulanmasının enfeksiyöz morbidite açısından karşılaştırılması
- Tez No: 194945
- Danışmanlar: DR. YAVUZ CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Antibiotic prophlaxis, cesarean section, infectious morbidity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Sezaryende antibiyotik profilaksisinin, yenidogana olumsuz yan etkisi olmaması içinkordon klempe edildikten sonra uygulanmasıyla enfeksiyonu önlemede preoperatifuygulamaya göre kuramsal olarak daha etkili olabilecegini göstermektir.Gereç ve yöntem: Çalısmamız, Ocak ? Haziran 2007 tarihleri arasında Saglık BakanlıgıBakırköy Kadın Dogum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi dogumhanesinde sezaryen gereken,37. gestasyonel haftadan ileri olguları kapsamaktadır. Antibiyotik profilaksisi için 1gSefazolin Sodyum kullanıldı. Antibiyotik profilaksi yöntemi kapalı zarf yöntemi ile belirlendi.Olgular febril morbidite, endometritis, yara yeri, üriner sistem infeksiyonu ve neonatal sepsisyönünden degerlendirildi. Dogumsal anomali varlıgında, yenidogan çalısma dısı bırakıldı.Bulgular: Çalısmaya dahil olan 511 gebenin, randomizasyon sonucu 253 tanesi, preoperatifdönemde, 258 tanesi, kordon klemplendikten sonra antibiyotik profilaksisi aldı. 3 olgudogumsal anomali nedeni ile çalısma dısı bırakıldı. Toplam 508 olgu çalısma kapsamınaalındı. Hiçbir olguda sefazolin uygulamasına baglı olarak alerjik tepki gelismedi.nfeksiyöz morbidite kordon klempi sonrası profilaksi uygulanan grupta (n=51),preoperatif profilaksi grubuna göre (n=47) daha fazlaydı; ancak, her iki olgu grubu arasındaanlamlı fark bulunamadı. Postpartum 12 (%2,4) olgu, endometrit tanısı aldı; ancak olgugrupları arasında anlamlı fark yoktu. Yara yeri infeksiyonu tanısını 38 (%7,5) olgu aldı veolgu grupları arasında istatistiksel olarak anlamı fark bulunamadı. Olgu grupları arasındayenidogan sepsisi, yenidogan yogun bakım gereksinimi ve yogun bakımda kalıs süresi,hastanede kalıs süresi açılarından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.Sonuç: Antibiyotik profilaksisinin uygulama zamanı sezaryen dogumlarda maternalinfeksiyöz morbiditeyi degistirmemektedir. Literatüre paralel olarak preoperatif profilaksiuygulamasının yenidoganın infeksiyöz morbidite oranlarına etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to obtain whether if it is more effective to administrateprophylactic antibiotics at cord clamping, when offers no adverse effect to newborn, than toadministrate it prior to skin incision, or not.Material and method: Our study encloses cases that applied to stanbul Bakırköy Maternityand Children Hospital Birth Department between January and June 2007 and later than 37thgestational age. 1g Cefazolin Sodium is administrated for antibiotics prophylaxis. Theprophylaxis route is determined with closed letter method. Cases are evaluated for febrilmorbidity, endometritis, wound infection and urinary infection and neonatal sepsis. Thenewborn with congenital anomaly is excluded from study.Results: 511 pregnant women were included in the study. Antibiotic prophylaxis wasadministrated to 253 of those women preoperatively, 258 of them after cord clamping. 3 ofcases were excluded since congenital anomaly was diagnosed. At last 508 cases were studied.No allergic reaction among cefazolin was seen at the cases.The number infectious morbidity was more in the cord clamp group (n=51) than thepreoperative group (n=47), but there was no difference between the groups statistically. Therewas 12 (%2.4) postpartum endometritis and 38 (%7.5) wound infection, but no statisticaldifference was obtained between the groups. There was also no difference between the groupsfor neonatal sepsis, newborn intensive care unit requirement, stay length at newborn intensivecare unit and stay length at hospital, statistically.Conclusion: The timing of antibiotics prophylaxis at caesarean delivery does not change theinfectious morbidity. Parallel to literature, preoperative prophylaxis administration does noteffect to the infectious morbidity rate of the newborn.