Sezaryen öncesi vajinanın povidon iyodür ile yıkanmasının postpartum enfeksiyon gelişimini önlemedeki etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluate the effects of, vaginal cleansing with povidone iodine before cesarean section delivery on development of postpartum infectious morbidities retrospectively
- Tez No: 282284
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERDAL MALATYALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Postpartum Ateş, Postpartum Endometrit, Postpartum Yara Yeri Enfeksiyonu, Cesarean, Postpartum fever, Postpartum endometritis, Postpartum wound infection
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmanın Amacı: Sezaryen öncesi vajinanın povidon iyodür ile yıkanmasının postpartum enfeksiyon gelişimini önlemedeki etkisini retrospektif dosya taraması üzerinden ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine 1 Nisan 2010 ile 1 Ekim 2010 tarihleri arasında başvuran sezaryen ile doğum yapmış 250 gebe dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gebelerin, 126 tanesine vajinal yıkama yapılmış, 124 tanesine ise vajinal yıkama yapılmamıştır. Tüm gebelere rutin olarak operasyondan 30 dk. önce tek doz 1 gr sefazolin iv antibiyotik profilaksisi uygulanmıştı. Çalışma grubundaki hastalardan vajinal yıkama yapılmış ve yapılmamış olan olgular postoperatif ateş, endometrit ve yara yeri enfeksiyonu açısından retrospektif dosya taraması yapılarak değerlendirildi.Bulgular: Vajinal yıkama yapılan ve yapılmayan gruptaki olguların demografik özelliklerinin dağılımı karşılaştırıldığında iki grup arasında sadece operasyon süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir(p< 0.05); yaş, kilo, boy, BMI, gebelik süresi, önceki sezaryen sayısı, preoperatif-postoperatif hastanede kalış süresi ve hemoglobin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır(p> 0.05).Vajinal yıkama yapılan ve yapılmayan grupta postoperatif ateş dağılımı karşılaştırıldığında vajinal yıkama yapılan grupta sadece 1 olguda, yıkama yapılmayan grupta ise 4 olguda postoperatif ateş saptandı, bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi.(p> 0,05).Vajinal yıkama yapılan ve yapılmayan grupta postoperatif yara yeri enfeksiyonu dağılımına bakıldığında vajinal yıkama yapılan grupta sadece 1 olguda, yıkama yapılmayan grupta ise 3 olguda postoperatif yara yeri enfeksiyonu saptandı. İki grup arasında postoperatif yara yeri enfeksiyonu gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı(p>0,05).Vajinal yıkama yapılan ve yapılmayan her iki grupta da postpartum endometrit saptanmadığından istatistiksel karşılaştırma yapılamamıştır.Sonuçlar: Sezaryen öncesi vajinanın povidon iyodür ile yıkanması postoperatif ateş ve yara yeri enfeksiyonu gelişimini azaltmaktadır, ancak vajinal yıkama yapılan ve yapılmayan grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the effect of preventing development of postpartum infections by vaginal preparation with povidone iodine before cesarean delivery, with a retrospective file scanning.Materials and Methods: In this study, it was included 250 pregnant women undergoing cesarean, who applied our clinic between the dates of 1 April 2010 ?1 October 2010. All women received the standard antibiotic prophylaxis, 1 gr cefazolin iv before 30 minutes from the operation . Patients were investigated in two groups, vaginal cleansing with povidone iodine before cesarean (126 case) or no cleansing (124 case), the groups compared with presence of postoperative fever, endometritis and wound infection.Results: Demographic characteristics of two groups were similar, no difference in age, height, weight, BMI, time of pregnancy, number of prior cesareans, preoperative- postoperative time of staying in hospital, preoperative ? postoperative hemoglobin values (p> 0.05); there was only statistically signi ? cant difference in operating time (p< 0.05).Analyzing the distribution of postoperative fever, there was only one case in vaginal cleansing group and four cases in the other group. There was no statistically signi ? cant difference between the groups(p> 0,05).Comparing the two groups with postoperative wound infection, there is only one case in vaginal cleansing group and three cases in the other group. There is no statistically signi ? cant difference between the groups(p> 0,05).Because of absence of endometritis in two, groups, we could not assess efficency of vaginal cleansing in postpartum endometritis. No statistically signi ? cant difference was determined between the groups, in postoperative fever and postoperative wound infection(p> 0.05).Conclusions: Vaginal cleansing with povidone iodine before cesarean delivery may decrease postoperative fever and wound infection morbidities, although this is not statistically signi ? cant.