Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesı ATO-Yalım Erez Aile Hekimliği Polikliniği'nin 1999 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi
A retrospective study about patient records of ATO-Yalım Erez Family Medicine Outpatient Clinic of Çukurova University
  1. Tez No: 195094
  2. Yazar: LEYLA RABİA UZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği. Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri.Yakınmalar. ICPC-2. ICD-10, Family Medicine. Primary Health Care System. Complaints. ICPC-2.ICD-10
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalitenin ve bunun göstergelerinden birisiolan hasta memnuniyetinin artırılması, takiplerin daha iyi yapılabilmesi için çok iyi birhasta kayıt sisteminin geliştirilmiş olması gerekmektedir.Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Ticaret Odası YalımErez Sağlık Merkezi Aile Hekimliği Uygulama Polikliniğine 1999 yılının 3 er aylıkdönemlerinden rastgele seçilmiş 4 ayında başvuran 885 kişinin dosyalarının retrospektifolarak incelenmesi ve birinci basamaktaki hasta profilinin ortaya konulmasıamaçlanmıştır.Veriler bilgisayar ortamına , 'Uysal WebPatient 1.0'(Uysal Açık KaynakKodlu Veri Analiz Programları, www.webdata.name.tr) programı ile aktarıldı. Herdosya için; hastanın kimlik bilgileri girilerek mükerrer giriş olup olmadığı kontroledildi; ikinci aşamada hastanın başvuru şikayetleri ve tanıları tarihleri ile birlikte ICD-10'a göre kodlandı. Aile Hekimliği Uygulama Polikliniğine başvuran hastaların yaşortalaması 24.5±20.3 yıldır ve hastaların % 69.5 inin kadın olduğu bulunmuştur. Tümbaşvurulardaki yakınmalar incelendiğinde en sık öksürük. ateş. genel muayene veinceleme için başvuru yapılmıştır. Tüm başvurulardaki tanılara bakıldığında ise en sıkhipertansiyon. akut üst solunum yolu enfeksiyonları ve üriner sistem enfeksiyonutanılarının konulduğu bulunmuştur. Başvuruların daha çok 0 ile 39 yaşları arasındaolmak üzere (% 76.1); en fazla 0-9 yaş grubu hastalar tarafından yapıldığı (%33.3)saptanmıştır.Sonuç olarak. birinci basamak sağlık kurumlarının gelişimini sağlamak içinperiyodik olarak retrospektif değerlendirmeler yapılmalı. hasta profili gözdengeçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
To increase the quality of primary healthcare system and patient satisfaction.which is important indicator of that; also to reform better follow-ups; there must be agood medical record system.In this study. our aim was to define the primary care patient profile by collectingdata from the files of total 885 patients who applied for the first time to the familymedicine outpatient clinic of Çukurova University in randomly selected 4 months of1999; each of which is selected from periods of 3 months.All data was conveyed in electronic form by 'Uysal WebPatient 1.0' program andFor each file; names and family names of the patients were conveyed to check repeateddata; after that. complaints and diagnoses recorded in files are encoded according to theICD-10. The average ages of the patients included in the study were 24.5±20.3 yearsand 69.5 % of the patients were female.It has been defined that the most common complaints of the patients is Cough.Fever. General Examination and Investigation; and first three diagnosis in all referenceswere Hypertension. Acute Upper Respiratory Tract Infection and Urinary TractInfection. 76.1% of the references were made by 0-39 age group of patients; mostly by0-9 age group (33.3%).In conclusion; to rise the quality in primary health care system. retrospectivestudies should be done and the patient profile also should be revised. periodically.