Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniği'nin 2003 yılı hasta kayıtlarının değerlendirilmesi
Assessment of patient records in Cukurova University Faculty of Medicine Family Medicine Outpatient Clinic in 2003
- Tez No: 236331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SAATÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, ICD-10, Tıbbi Kayıtlar, Family Medicine, Medical Records, ICD-10
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Birinci basamak hekimleri ve araştırmacılar için, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri ve maliyet etkin uygulamalar açısından tıbbi kayıtların önemi her geçen gün artmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalitenin ve hasta memnuniyetinin artırılması, takiplerin iyi yapılabilmesi için iyi bir hasta kayıt sisteminin geliştirilmiş olması gerekmektedir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda birinci basamaktaki hasta profilinin belirlenmesi amacı ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Ticaret Odası Yalım Erez Sağlık Merkezi Aile Hekimliği Uygulama Polikliniği'ne 2003 yılının rasgele seçilmiş dört ayında başvuran 770 kişinin dosyaları retrospektif olarak incelendi. Veriler bilgisayar ortamına, 'Uysal WebPatient 1.0' programı ile aktarıldı. Hastaların başvuru şikayetleri ve tanıları ICD-10'a göre kodlandı.Bulgular: Aile Hekimliği Uygulama Polikliniği'ne başvuran hastaların yaş ortalaması 21,9 ± 19,4 yıl olup hastaların % 65,3'ü kadındı. Tüm başvurulardaki yakınmalar incelendiğinde en sık öksürük, solunum anormallikleri, ateş nedeniyle başvuru yapılmıştı. Tüm başvurulardaki tanılar incelendiğinde ise en sık akut üst solunum yolu enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonu ve hipertansiyon tanılarının konulduğu bulundu. Başvuruların daha çok 0-14 yaşları arasında olmak üzere (% 42); en fazla 0-4 yaş grubu hastalar tarafından yapıldığı (% 28,9) saptandı.Sonuç; birinci basamak sağlık hizmetlerinin gelişimini sağlamak için periyodik olarak hasta kayıtları gözden geçirilmeli ve hasta profili ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The importance of medical records is continuously increasing both for the researchers and primary care physicians in terms of preventive and curative health care services and cost-effective practice. A good medical record system is required to improve the quality of primary care services and to increase patient satisfaction and to organize follow-ups.Materials and Methods: In our study, we retrospectively assessed 770 patient files of Cukurova University Faculty of Medicine Adana Trade Chamber Yalim Erez Health Center Family Medicine Outpatient Clinic to draw a patient profile in primary care in randomly selected four months of the year 2003. Data was installed in computer using 'Uysal WebPatient 1.0' program. Reasons for encounter (RFE) and diagnosis were coded using ICD-10.Results: The mean age of the patients was 21,9 ± 19,4 years and 65,3% of them were female. The most common RFE were coughing, respiratory abnormalities and fever. The most common diagnosis were acute upper respiratory tract infections, urinary tract infections and hypertension. Of visits, 42% were made by 0-14 age group patients and at most (28,9%) by 0-4 age group patients.Conclusions: Medical records should be revised periodically to improve the quality of primary health care services and the patient profile should be drawn.