Nonalkolik yağlı karaciğer hastalıklarında glukoz metabolizması ve insülin direnci
Glucose metabolism and insulin resistance in nonalcoholic fatty liver disease
- Tez No: 195100
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ENDER ELLİDOKUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), Non-alcoholic steatohepatitis, Insülin Resistance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
VII. ÖZETG R Ş VE AMAÇ: Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) karaciğerin basityağlanmasından fibrozisine ilerleyebilen bir hastalıktır. Yağlanmaya inflamasyonve/veya fibrozis eklendiğinde olay nonalkolik steatohepatit adını (NASH) almaktadır.NAYKH, altında insülin rezistansının yattığı obezite, hiperlipidemi ve diyabethastalarında görülmesi ve bu vakaların giderek artması konuya duyulan ilgininartmasına neden olmuştur. Etiyolojideki birçok faktör arasında en önemlisi insülindirencidir.Bölgemizdeki nonalkolik yağlı karaciğer hastalığında, glukoz metabolizmabozukluklarını değerlendirmek ve insülin direncini araştırmak, steatoz grubu ileyüksek karaciğer enzimli (YKE) steatoz grubu arasında insülin direnci varlığıyönünden değerlendirmek amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM : Çalışmaya 18-65 yaş arası rutinde yapılan Batın USG veBatın BT'de yağlı karaciğer saptanan hastalar dahil edildi. Tanı, karaciğerdeyağlanma saptanması ve diğer karaciğer hastalıklarının ekarte edilmesi ile konuldu.Laboratuar tetkikleri sonrasında karaciğer enzimlerinde bozukluk saptanmayanlarsteatoz, bozukluk saptananlar YKE steatoz grubu olarak alındı.BULGULAR: Çalışmamıza 40'ı steatoz, 26'sı YKE steatoz olmak üzere toplam 66hasta, onam formları alınarak dahil edildi. Hastalar, glukoz metabolizmasıparametreleri açısından karşılaştırıldığında insülin düzeyleri her iki grupta yüksekolmakla beraber, YKE steatoz grubunda daha yüksek saptandı ve bu fark istatistikselolarak anlamlı idi. Hastalar, nsülin Rezistansı açısından karşılaştırıldı. nsülinrezistansı YKE steatoz grubunda daha yüksek olarak saptandı.SONUÇLAR VE ÖNER LER: Bu çalışmada nonalkolik yağlı karaciğer hastalığıpopulasyonunda yani steatoz ve YKE steatoz grubunda glukoz metabolizması veinsülin direnci ilişkileri araştırıldı. Sonuç olarak YKE steatozlu hastaların daha fazlainsülin direncine sahip oldukları sonucuna vardık. Bu hastaların özellikle insülindirencini azaltacak egzersiz, kilo verme ve insülin duyarlılığını artırıcı ilaç tedavilerikonusunda titizlikle ele alınmaları gerekmektedir. nsülin direncinin steatozdan NASHgelişiminde de etkili olabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, Nonalkolik steatohepatit,nsülin Direnci
Özet (Çeviri)
VIII. NG L ZCE ÖZET (ABSTRACT)INTRODUCTION AND OBJECTIVES: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is adisease process of the liver that may progress from simple fatty accumulation tofibrosis. The process is called non-alcoholic steatohepatitis (NASH) wheninflammation and/or fibrosis accompany fatty accumulation in the liver. The fact thatNAFLD is seen in the patients with diabetes mellitus, hyperlipidemia and obesityunder which insulin resistance lies and that such cases increased steadily has led toincreased interest to this condition. Among multiple factors in its etiology, the mostimportant one is insulin resistance.The present study aimed to evaluate disorders of glucose metabolism and investigateinsulin resistance and to compare the groups of steatosis and elevated liver enzymeinduced steatosis for the presence of insulin resistance in the patients in our regionwith fatty liver disease.MATERIALS AND METHODS: The study included the patients 18 to 65 years oldwho were diagnosed as having fatty liver on routine abdominal ultrasound andcomputerized tomography (CT) examinations. The diagnosis was made upondetermining fatty accumulation in the liver and exclusion of other hepatic diseases.Those patients in whom no abnormality was found in hepatic function tests inlaboratory investigations were taken as the cases with steatosis and those in whomabnormal liver function tests were found as the cases with elevated liver enzymeinduced steatosis.FINDINGS: The present study included a total of 66 patients of whom 40 hadsteatosis and 26 had elevated liver enzyme induced steatosis after they had givenwritten informed consent. When the patients were compared for parameters ofglucose metabolism, insulin levels were similar in both groups, although it was higherin the elevated liver enzyme induced steatosis group. The difference was significant.The patients were also compared for insulin resistance. Insulin resistance was higherin the elevated liver enzyme induced steatosis group.CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS: The present study investigated therelationship between glucose metabolism and insulin resistance in the population ofthe patients with non-alcoholic fatty liver disease, namely in those patients withsteatosis or elevated liver enzyme induced steatosis. We concluded that the patientswith elevated liver enzyme induced steatosis had more insulin resistance. Suchpatients should be considered meticulously for exercise, weight loss and medicationsto reduce insulin resistance. It is also believed that insulin resistance may play a rolein progression from steatosis to NASH.