Zayıf non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı tanısında sitokeratin 8/18 immun işaretleyicisinin yeri
The diagnostic role of cytokeratin 8/18 immunohistochemical marker for lean nafld
  1. Tez No: 716287
  2. Yazar: PELİN TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AKYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıf NAFLD, sitokeratin 8/18, biyopsi, immunhistokimya, Lean NAFLD, cytokeratin 8/18 immunohistochemical marker, biopsy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) kronik karaciğer hastalıklarının başta gelen nedenleri arasındadır. NAFLD spektrumu içinde basit yağlanmadan non-alkolik steatohepatit (NASH), ilerleyici fibroz, siroz ve HCC'ye kadar patolojiler yer almaktadır. NAFLD tanılı hastaların çoğu normal kilonun üzerinde olmasına karşılık %30 kadarının ise normal kiloda veya normal kilonun altında vücut ağırlığına sahip olduğu görülmektedir. Çalışmamızda zayıf NAFLD olarak tanımlanan bu hasta grubuyla zayıf olmayan NAFLD tanılı hastaların karaciğer biyopsi materyallerinde sitokeratin 8/18 boyanması açısından farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Materyal ve metod: Çalışmaya karaciğer biyopsisiyle kanıtlanmış NAFLD tanılı 30 hasta (BMI ≤ 25 kg/m2 olan 15 hasta ve BMI > 25 kg/m2 olan 15 hasta) dahil edilerek demografik, biyokimyasal ve histolojik özellikleri kaydedildi. Biyopsi materyalleri arşivden çıkarılarak immunhistokimyasal yöntemle sitokeratin 8/18 boyası uygulanarak tek hepatopatolog tarafından NAFLD için Brunt skorlama sistemi, NASH-CRN skorlama sistemi ve FLIP algoritmasına göre yeniden değerlendirildi. Bulgular: Hepatositlerde sitokeratin 8/18 işaretleyicisiyle patolojik granüler boyanma varlığı ile balonlaşma dejenerasyonu (r=0.461, p=0.027), FLIP algoritmasına göre lobüler inflamasyon derecesi (r=0.461, p=0.027), NAFLD aktivite skoruna göre lobüler inflamasyon derecesi (r=0.545, p=0.007), portal inflamasyon varlığı (r=0.525, p=0.010), yaş (r=0.534, p=0.009), cinsiyet (r=0.464, p=0.026), serum glukoz değeri (r=0.537, p=0.008), direkt bilirubin (r=0.523, p=0.022) ve HbA1c (r=0.758, p=0.029) düzeyleri arasında pozitif korelasyon varlığı, hemoglobin (r=-0.473, p=0.030) ve hematokrit (r=-0.437, p=0.047) düzeyleri arasında negatif korelasyon varlığı tespit edildi. Zayıf NAFLD grubu ile normal kilonun üzerindeki NAFLD grupları arasında sitokeratin 8/18 işaretletleyicisi boyanma varlığı veya boyanma patterni açısından anlamlı bir fark gösterilememekle beraber zayıf NAFLD grubunda karaciğer hasarı zayıf olmayan gruba göre daha ılımlı, serum trigliserid düzeyleri daha düşük (p=0.003) ve ALT değerleri daha yüksekti (p=0.031). Sonuç: Hepatositlerde sitokeratin 8/18 immun işaretleyicisi ile boyanma varlığının zayıf olan ve olmayan yağlı karaciğer hastalığı ayırıcı tanısında rolü olmamakla birlikte, granüler boyanma varlığı progresyonun bir göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the leading causes of chronic liver diseases. NAFLD spectrum begins from simple steatosis to nonalcoholic steatohepatitis (NASH), progressive fibrosis, cirrhosis, and even HCC. Although most NAFLD patients are overweight and obese, 30% are lean. We analyzed lean and nonlean NAFLD patients' liver biopsies for cytokeratin 8/18 immunohistochemical staining differences. Matherial and Methods: Thirty biopsy-proven NAFLD patients (15 patients with BMI ≤ 25 kg/m2 , 15 patients with BMI > 25 kg/m2 ) were included in the study. Demographic, biochemical, and histologic features of the patients were recorded. Biopsy specimens from our archive were re-stained with cytokeratin 8/18 marker and were re-evaluated by a single expert hepatopathologist according to Brunt's classification, NASH-CRN scoring system, and FLIP algorithm. Results: The presence of pathological granular staining with cytokeratin 8/18 marker in hepatocytes positively correlated with ballooning degeneration (r=0.461, p=0.027), the grade of lobular inflammation according to the FLIP algorithm (r=0.461, p=0.027), the grade of lobular inflammation according to the NAFLD activity score (r=0.545, p=0.007), presence of portal inflammation (r=0.525, p=0.010), age (r=0.534, p=0.009), gender (r=0.464, p=0.026), serum glucose value (r=0.537, p=0.008), direct bilirubin (r=0.523, p=0.022) and HbA1c (r=0.758, p=0.029) levels, and negatively correlated with hemoglobin (r=-0.473, p=0.030) and hematocrit (r=-0.437, p=0.047) levels. There was no significant difference in the presence or staining pattern of cytokeratin 8/18 marker between the two groups. In the lean NAFLD group, liver damage was milder, serum triglyceride levels were lower (p=0.003) and ALT values were higher (p=0.031) compared to the non-lean group. Conclusions: Although the presence of cytokeratin 8/18 immune marker staining has no role in the differential diagnosis of lean and non-lean NAFLD, the presence of granular staining may be an indicator of progression.