Lokal enfeksiyonun mikrovasküler damar anastomozlarına etkisi
The effect of local infection on microvascular anastomosis
  1. Tez No: 195105
  2. Yazar: ALPER AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERİT DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Microsurgery, İnfection, thrombosis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Serbest flep cerrahisinde birçok yeni teknik gelişmelere rağmen erken veya geç dönemde hala anastomozlarda trombüs izlenmektedir. Lokal enfeksiyonun mikrovasküler anastomozlarda oklüzyona yol açan nedenlerden biridir. Bu çalışmamızda amacımız; lokal enfeksiyonun mikrovasküler damar anastomozunda patensine etkisini arter ve ven üzerinde incelemekti. Çalışmada ortalama ağırlığı 200 gram olan 80 adet dişi Sprague Dawley tipi sıçan kullanıldı. 80 adet rat eşit olarak 4 gruba ayrıldı. Grup 1 (n= 20): Sham operasyon grubu, Grup 2 (n= 20) Sadece femoral arter ve ven anastomozu yapıldı. Grup 3 (n= 20):Femoral arter ve ven disseke edilip üzerlerine 2 ml Pseudomonas aeruginosa süspansiyonu (içerisinde 2 x 108 organizma içermektedir) sıkıldı. Grup 4 (n= 20): Femoral arter ve ven anastomozu yapıldıktan sonra damar anastomozları ortada kalacak şekilde Pseudomonas aeruginosa süspansiyonu sıkıldı. İnsizyonlar 3/0 ipekle sütüre edildi. Anastomozlar 1 hafta sonra kontrol edildi. Doku kültürleri alındı ve trombüs oluşan damarlar longitudinal kesilerek trombüslerin lokalizasyonları belirlendi. Grup 2'de tüm anastomozlar patent olduğu izlendi. Grup 3`de bir arter ve iki vende spontan trombüs izlendi. Grup 4`de 16 arter 18 vende trombüs izlendi. Grup 3 ile Grup 4 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü(p=0,000). İki arter ve bir vende mikotik anevrizma düşündüren sakküler genişlemeler izlendi. Trombüs incelemelerinde arter ve venlerde oluşan trombüsün uzun bir segment boyunca oluştuğu ve venlerin arterlerden daha frajil olduğu izlendi. Bu bulguların işığında, mikrovasküler anastomozlarda lokal enfeksiyon önemli bir trombüs nedeni olduğu ve arter ve ven anastomozlarının eşit sayıda oklüzyona ugradığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Regardless of the technical refinements in microsurgery, free tissue transfer procedures still possess an established failure rate due to the occlusion of the anastomosis during the early and the late postoperative periods. Local infection at the anastomosis site is accepted to be one of the contributory factors in the incident of microvascular anastomosis occlusion. In the present study, we aimed to investigate the effects of local infection on the patency of microanastomoses and to analyze the existance of any difference between the arterial and venous anastomosis in this respect. The study was designed with 80 Sprague Dawley rats, which had a mean weight of 200g. The rats were divided randomly into one of the four following groups: Group 1 (n= 20): sham operationwas performed; Group 2 (n= 20): the femoral arteries and veins of the rats were transected and repaired in an end-to -end fashion; IGroup 3 (n= 20): the femoral vessels were dissected but not transected and a 2mL suspension of Pseudomonas aeruginosa (2 x 108 organisms) was applied topically over the dissected vessels; Group 4 (n= 20): the femoral arteries and veins were transected and anastomosed in a similar fashion to Group 1 but 2ml suspension of Pseudomonas aeroginosa was applied topically over the anastomosis. All the wounds were closed primarily with the use of 3/0 silk sutures. The groin region of all rats were re-explored one week later to check the patency of the anastomosis. Wound swab cultures were obtained and the vessels were transected longitudinally in order to observe the presence and location of thrombus formation. At the end of the first week all the anastomosis were patent at Group 2, whereas one of the arteries and the two veins were trombosed in Group 3, and sixteen arteries and eighteen veins were trombosed in Group 4. There were statistically significant difference between group4 and group 3(p=0,000).The formation of mycotic aneurysms were seen in one veins and two artery in Group 4. The gross examination of the thrombi within the vessel lumens revealed that multiple thrombi were formed along a long segment and the veins were more fragile than the arteries. In conclusion, our findings suggest that presence of local infection at the microvessel anostomosis site displays a significant risk of thrombus formation and vessel occlusion same arterial and venous anastomosis .