Sağlık personelinin parenteral aşı uygulama tekniği ve bölge seçimi konusunda bilgilerinin incelenmesi
Examination of health care personnel's knowledge about technique and site selection for parenteral vaccinations
  1. Tez No: 195479
  2. Yazar: HÜLYA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SANİYE ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: health care personnel, parenteral vaccination, site selection, technique for administration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısma, saglık personelinin parenteral asıları uygulama teknigi ve bölge seçimi konusunda bilgilerini ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmıs, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalısmadır. Arastırmanın örneklemini randomize yöntemle seçilen 19 saglık ocagı ve 13 ana çocuk saglıgı ve aile planlaması (AÇSAP) merkezinde çalısan, ası uygulamalarında görev alan 96 saglık personeli olusturmustur. Veri toplama aracı olarak uzman görüsü alınarak arastırmacı tarafından gelistirilen Parenteral Ası Uygulamalarını Tanılama Formu kullanılmıstır. Elde edilen veriler Fisher ve Yates düzeltmeli ki-kare testi kullanılarak degerlendirilmistir. Arastırmaya katılan saglık personelinin %34.4'ü hemsire, %65.6'sı ebe, %53.1'i 35 ve üstü yas grubunda yer almakta ve %62.5'i saglık ocagında çalısmaktadır. Ebe ve hemsirelerin % 64.5'i önlisans mezunudur. Saglık personelinin ası türlerine göre bölge seçimini %5.2 ile %100 oranında, uygulama teknigini ise %83.3 ile %97.9 oranında dogru bildigi saptanmıstır. Asıların uygulanmasında sekiz ası için bölge seçimini dogru bilen yalnız iki kisi (% 2.1), uygulama teknigini dogru bilen 55 kisi (%57.3) bulunmaktadır. Saglık personelinin meslek, egitim düzeyi, çalısma süresi ve asılamada primer görevli olma durumunun ası uygulamalarında dogru bölge seçimi ve dogru teknikle uygulamayı etkilemedigi saptanmıstır. Bagısıklama konusunda egitim alanların okul çocugunda kızamık asısının uygulama teknigini bilme oranı, egitim almayanlardan anlamlı olarak daha yüksektir. Egitim alma durumunun diger asıların uygulama tekniginde ve bölge seçiminde etkili olmadıgı saptanmıstır Sonuç olarak, saglık personelinin ası uygulamalarında bölge seçimi ve uygulama teknigi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları saptanmıstır. Bagısıklamanın basarısını önemli oranda etkileyen saglık personeline, farklı yas gruplarındaki çocuklara ası uygulanmasına yönelik uygulamalı egitimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and cross sectional study for the purpose of examining health care personnel's knowledge of and influential factors regarding technique and site selection for administration of parenteral vaccinations. The research sample was comprised of 96 health care personnel who administer vaccinations and who were chosen using a randomized method from 19 Health Centers (without bed) and 13 Mother-Child Health and Family Planning Centers. A Parenteral Vaccination Administration Description Form, which was developed by the researcher after receiving expert opinions, was used for data collection. The data that were obtained were evaluated using Chi ?square (Fisher and Yates continuty correction) test. Of the personnel participating in the research 34.4% were nurses, 65.6% were midwives, 53.1% were in the 35 and older age group, and 62.5% worked at a neighborhood primary health care clinic. The majority (64.5%) of the midwives and nurses were graduates of an associate (2-year university) degree program. It was determined that 5.2-100% of the health care personnel knew the correct choice of site according to type of vaccination and 83.3%-97.9% knew the correct technique of administration. Only two individuals (2.1%) knew the correct site selection for the administration of eight vaccinations, and 55 individuals (57.3%) knew the correct administration technique. It was determined that the health care personnel's profession, educational level, working years and status of having primary responsibility for administering vaccinations did not have an effect on the correct site selection or correct technique for administration. The percentage of those who knew the administration technique for measles vaccination in school age children was higher for those who had received education about immunizations than for those who had not. The status of receiving education did not have an effect on the administration technique or selection site for the other vaccinations. In conclusion health care personnel do not have sufficient knowledge about site selection and technique for administration of vaccinations. It is recommended that education be planned about vaccination administration in children of different ages for health care personnel who have a significant effect on the success of immunization.